ΚΑΡΒΕΛΑΣ

Τοπική Κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης που απαρτίζεται από τους οικισμούς Καρβελά, Γεφυράκι και Πετροβούνι και βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή.

Οχυρά μετεωρίσματα μας φέρνουν σε παλιές εποχές. Αρχιτεκτονικό δείγμα στο χώρο το οχυρό σπίτι του Δημητρακάκου με κυλινδρικά γωνιακά κλουβιά, που ξεχωρίζει για την ιδιόμορφη όψη του, επιβλητικό, με επιμελημένο κτίσιμο του.

Η διάρθρωση των οικισμών, οι διατάξεις, οι προσανατολισμοί, η τυπολογία, τα υλικά, οι τεχνολογικά κατασκευαστικοί τρόποι των κτισμάτων υπακούουν σε κοινά, απλά και σταθερά πρότυπα που επαναλαμβάνονται με μικρές παραλλαγές και αποτέλεσαν βασική αφετηρία για τη διαμόρφωση των νεώτερων κατασκευών και οικισμών.

Η πυργοκατοικία Δημητρακάκου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση της οποίας η κεντρική ιδέα είναι η συντήρηση της παράδοσης. Μέσα από αυτό τον όρο κατορθώνεται να κρατηθούν σε ένα ανεκτό επίπεδο τα στοιχεία που συνέθεταν κάποτε τον τόπο. Έτσι παρότι δεν υπάρχουν σήμερα καλλιεργημένα χωράφια και ζωντανά μαντριά, υπάρχουν όμως πολλά στοιχεία που θυμίζουν πόσο κάποτε ήταν ζωντανή η ύπαιθρος στον Καρβελά. Η περιοχή έθρεψε γενιές και γενιές ανθρώπων, φανερό δείγμα γι’ αυτό αποτελούν οι συνεχείς ξερολιθιές που στενάζουν από την ασφυκτική πίεση των θάμνων και υποφέρουν από την εγκατάλειψη. Οι γενιές των ανθρώπων που κατοικούν πλέον εδώ εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να παρέμβουν και να βάλουν στη θέση τους τις πέτρες που φεύγουν από τους τοίχους. Η καινούργια γενιά έχει πάει “σ’ άλλες πολιτείες” προκειμένου να μπορέσει να ζήσει τον σύγχρονο πολιτισμό.

Τα κλειδωμένα σπίτια δεν αποπνέουν μελαγχολία απλά νομίζει κανείς πως οι άνθρωποι που τα κατοικούν είναι μέσα και ησυχάζουν ή μπορεί να κοιμούνται πίσω από τα μανταλωμένα παράθυρα. Σε κάποια μένει κόσμος και έτσι διατηρούνται, κάποια έχουν αναπαλαιωθεί, κάποια άλλα είναι νεόκτιστα και μερικά άλλα έχουν καταρρεύσει. Έφυγαν οι κάτοικοι γιατί εδώ δεν είχαν δουλειά. Άφησαν τα σπίτια, δεν τα φρόντισαν και με τον καιρό άρχισαν να πέφτουν. Σήμερα όμως πολλοί επιστρέφουν και το καλοκαίρι σφύζει από ζωή, για λίγο όμως γιατί αργότερα επανέρχεται στους συνηθισμένους γνώριμους τρόπους ζωής της καθημερινότητας.

Ο Καρβελάς τελικά έχει κρυμμένες ομορφιές, τόσες μάλιστα που αν κάποιος μπορούσε να τις αξιοποιήσει όλοι θα ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από το χωριό τους.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα