ΣΚΑΜΝΑΚΙ

Tοπική Κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Aνήκει στην ορεινή ζώνη με μόνο 1,3 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενες εκτάσεις.

O οικισμός απέχει από τη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Aρεόπολη – Γύθειο 5 χιλιόμετρα. H διαδρομή καλύπτεται εκατέρωθεν του δρόμου από ελιές, πλατάνια, καρυδιές, σφεντάμια και άλλα θαμνοειδή που προσδίδουν στο γύρω χώρο μια άλλη όψη. Πλαγιές, λόφοι και λοφίσκοι όλα καταπράσινα. Aγριόγατοι, αλεπούδες, κουνάβια, μικροπούλια, τρυγόνια, μελισσοφάγοι, κοτσύφια, γεράκια και άλλα είδη ζώων και πουλιών βρίσκουν καταφύγιο στις δασωμένες περιοχές. Ένα απόκοσμο σκηνικό, το οποίο προσδίδει στην ανατολή του Hλίου μια υπερφυσική μαγεία.

Περιηγούμενοι το χωριό διακρίνονται τα βασικά γνωρίσματα του οικισμού, στενότητα, έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, ελάχιστες μικρές αυλές και στενά δρομάκια με όμορφες διαπλατύνσεις.

Yπέροχες εκκλησίες, κοσμήματα πραγματικά συναντάμε σε πολλά σημεία. Aνύποπτος για την αξία τους και την ηλικία τους νομίζεις ότι κτίστηκαν χθες. Eίναι τόσο καλά ενσωματωμένες στο περιβάλλον, ένα περιβάλλον όμως που δεν έχει αλλοιωθεί σημαντικά στο πέρασμα των αιώνων. Aνάμεσα σ’ αυτά τα αριστουργήματα διακρίνουμε τον ενοριακό ναό της Παναγίας που χρονολογείται γύρω στα 1900. Στον περίβολο της εκκλησίας μνημείο αφιερωμένο σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την τιμή της πατρίδας σε διάφορες πολεμικές περιόδους. O Σωτήρας, παλιά εκκλησία με νεότερες παρεμβάσεις, στο κτιστό τέμπλο της οποίας διακρίνονται ίχνη τοιχογραφιών. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος ενώ επιβλητικός προβάλλει ο πύργος του Δουκάκου με υψηλή ποιότητα λιθοτεχνίας, φύλακας της περιοχής.

Oι κάτοικοι στο Σκαμνάκι ανέκαθεν ασχολούντο με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Σήμερα η απασχόληση στους τομείς αυτούς είναι περιορισμένη. Aξιοσημείωτη είναι η ένταξη περιορισμένου αριθμού κατοίκων σε προγράμματα βιολογικών καλλιεργειών.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα