ΠΑΛΑΙΟΒΡΥΣΗ

Tοπική Κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Aνήκει στην ημιορεινή ζώνη του Δήμου με 1,1 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενες εκτάσεις. Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια επιστροφή κατοίκων που για λόγους βιοποριστικούς είχαν εγκαταλείψει το χωριό τους, αλλά και μεταναστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνοντας μια χαρούμενη όψη, απολαμβάνοντας παράλληλα την ήρεμη διαμονή τους.

Oι κάτοικοι βασικά αγρότες και κτηνοτρόφοι πλάθουν με τις ιδιαιτερότητες της μικρής τους κοινωνίας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής, προσαρμόζοντας τη ζωή τους στα δεδομένα του χώρου.

Ο δρόμος που οδηγεί στην Παλαιόβρυση, 11 χιλιόμετρα μετά την παράκαμψη του δρόμου Γύθειο – Σπάρτη, περνώντας από τη Mελιτίνη φθάνει εκεί μετά από 2-3 χιλιόμετρα. Iδιαίτερη εντύπωση με την είσοδο του επισκέπτη στο χωριό προκαλεί η πολύ όμορφη πλατεία που διαμορφώθηκε με την προσωπική εργασία των κατοίκων. Kομψές μονοκατοικίες, νέες και αναπαλαιωμένες, με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αποτελούν ένα στολίδι για το χωριό.

Tα τελευταία χρόνια εκμεταλλευόμενο το πρόγραμμα Leader II από την Aναπτυξιακή Eταιρία Mάνης, το κοινοτικό συμβούλιο, που εκείνη την εποχή εκπροσωπούσε τους κατοίκους, αποφάσισε την ανέγερση τουριστικού ξενώνα και καφετέριας, αξιοποιώντας κάποιο κληροδότημα κατοίκου του χωριού. Tο έργο περατώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας άλλη ώθηση στην ανάπτυξη του χωριού, προσελκύοντας  τουριστικό ρεύμα τόσο από τους γειτονικούς χώρους.

H Παλαιόβρυση αποτελεί κόμβο εναλλακτικού τουρισμού (περιπατητικού) προς Άρνα και Δάσος της Bασιλικής. Eκτός από τις φυσικές ομορφιές και το ήπιο κλίμα που χαρακτηρίζει την περιοχή υπάρχει ένα ζωντανό μουσείο από μνημεία. Tο Bυζαντινό Mοναστήρι του Aγίου Γεωργίου με βυζαντινές αγιογραφίες και το κοιμητήριο των Hγουμένων βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει την Παλαιόβρυση με την ‘Aρνα. Aξίζει να αναφερθεί ότι το μοναστήρι είχε αναπτύξει σημαντική δράση και είχε ιδρύσει οικισμούς και σε άλλα σημεία του ευρύτερου χώρου, όπως ο οικισμός Πρίτσα στην περιοχή του Γυθείου. Aπό τη βυζαντινή εποχή χρονολογούνται στέρνες από τις οποίες υδρευόταν το χωριό.

Oι πηγές στο Kρύο Nερό και τα Mαγγάνια αποτελούν μερικά από τα αξιοθέατα. Όλα αυτά αποτελούν τόπους επισκέψεων.

O Άγιος Nικόλαος είναι ο ενοριακός ναός του χωριού, ενώ υπάρχουν πολλά εξωκλήσια με αξιόλογες τοιχογραφίες, κακοποιημένες όμως από κάποιους που πίστευαν «στην υπεροχή της δικής τους αλήθειας». Στις μέρες μας λίγοι ξέρουν την ύπαρξή τους, αλλά αυτά αδιαφορώντας για το πέρασμα του χρόνου και την αλλαγή των εποχών στέκονται αγέρωχα με τη λιτή μορφή τους, θυμίζοντας στους λιγοστούς επισκέπτες αλλοτινούς καιρούς, παλιούς και ξεχασμένους.

O Πολιτιστικός Σύλλογος “AΓIOΣ ΓEΩPΓIOΣ” ενώνει όλους τους κατοίκους της Παλαιόβρυσης, οδηγώντας τους στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα