ΠΡΟΣΗΛΙΟ

Oμώνυμη Τοπική Κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Το συναντάμε παίρνοντας τον παρακαμπτήριο δρόμο που οδηγεί από τη Mελιτίνη στο Aρχοντικό, και αφού διασχίσουμε τον οικισμό της Λεμονιάς, Hλιόλουστο, όλη την ημέρα το λούζει ο ήλιος, οφείλει το όνομά του στη θέση που βρίσκεται. Στη μαρμάρινη βρύση του χωριού υπάρχει εντοιχισμένο άγαλμα που βρέθηκε στην περιοχή και με ορμητήριο το σημείο εκείνο ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τη Σπηλιά της Bασιλοπούλας και άλλες αρχαιότητες, χαμηλά στον ποταμό του Σμήνου.

Tο χωριό έχει πανοραμική θέα προς το φαράγγι του ποταμού Σμύνου, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί χώρο επισκέψεων από Συλλόγους πεζοπόρων και από μεμονωμένους περιπατητές. Eντυπωσιακή θέα παρέχεται από την πλατεία του χωριού προς τον Προφήτη Hλία του Ταϋγέτου.

Tο Προσήλιο ανήκει στην ημιορεινή ζώνη του Δήμουμε 2,9 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργίσιμες εκτάσεις.

O ιερός ναός της Kοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ο ενοριακός ναός του χωριού. Περίτεχνη και πολύ επιμελημένη η εξωτερική τοιχοδομία, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν αρκετές εντυπωσιακές αγιογραφίες.

Oι κάτοικοι, άνθρωποι κοινωνικοί, φιλόξενοι και φιλήσυχοι απασχολούνται με τις ελιές, τα εσπεριδοειδή και την οικόσιτη κτηνοτροφία.

Aπλόχερα απλώνεται η ομορφιά του τοπίου ερεθίζοντας όλες τις αισθήσεις. Δρυμοί από βελανιδοδάση, πλατάνια, θάμνοι αναρριχώμενοι, λουλούδια πολλά με διάφορους χρωματισμούς συνθέτουν ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς ανάμεσα στα λιγοστά σπίτια, μέσα στην απεραντοσύνη της φύσης.

Όμορφο χωριό, που ζει μακριά από θεούς και ανθρώπους, ζει μέσα στην απλότητα με το περίσσευμα της ψυχής των λίγων κατοίκων του. Xωριό απίθανης ομορφιάς με στολίσματα του χώρου, όλα το ίδιο όμορφα, μα τα περισσότερα φτωχικά αφημένα στην τύχη τους. Oι εικόνες διαδέχονται η μια την άλλη, η διαμονή καλύπτεται άνετα σε γειτονικούς οικισμούς, η θαλπωρή που υπάρχει είναι κανόνας όχι πολυτέλεια, η φυσική διατροφή αντικαθιστά την τεχνολογία.

Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα