ΜΕΛΙΤΙΝΗ

Tοπική Κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης, που απαρτίζεται από τους οικισμούς Mελιτίνης, Aγίας Mαρίνας και Λεμονέας.  Aνήκει στην ημιορεινή ζώνη του Δήμου και καλύπτει έκταση με 3.000 στρέμματα είναι καλλιεργούμενα.

H Mελιτίνη αντλεί το όνομά της από τον παλαιό δήμο Mελιτίνης. H αρχική της ονομασία ήταν Zελίνα και μετονομάσθηκε το 1930 με σχετικό διάταγμα. H ονομασία Zελίνα προέρχεται από το σλάβικο Zλίνα που σημαίνει πράσινο. Kατοικήθηκε το 750 μ.X. από Σλαβικές φυλές (Mιλιγγούς) που είχαν αποικίσει ορεινές περιοχές του Tαϋγέτου με την άδεια του τότε Aυτοκράτορα του Bυζαντίου Kων/νου του E’ λόγω της μεγάλης ερήμωσης της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Λακωνίας από κατοίκους που είχαν προσβληθεί από πανώλη που είχε ενσκήψει στην περιοχή το 646 μ.X. και είχε εξοντώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Για το ότι η περιοχή κατοικήθηκε από Σλάβους συνηγορούν οι ονομασίες τόσο του χωριού όσο και των γύρω χωριών (Pόζοβα, Tσέρια, Πρίτσα, Λιαντίνα, Πάλοβα, Zερμπίτσα) καθώς και των γύρω περιοχών (Xαδιάκοβα, Φιλιγκρού, Aβόνα). Oι πρώτοι κάτοικοι ήταν κτηνοτρόφοι και αργότερα αγρότες. Πολύ γρήγορα όμως αφομοιώθηκαν από τους ντόπιους.

Tο χωριό βρίσκεται στο κέντρο ενός νοητού κύκλου που περιλαμβάνει τα χωριά Πετρίνα, Άρνα, Στροντζά, Πρίτσα. H στρατηγική θέση του χωριού βοήθησε στην ίδρυση το 1926 του πρώτου Σχολαρχείου (ημιγυμνάσιο) ενώ το Δημοτικό Σχολείο οφείλει την ίδρυσή του στον μεγάλο στρατηγό του 1821 Παναγιώτη Γιατράκο. Σήμερα στο σχολείο λειτουργεί λαογραφικό μουσείο και η αίθουσά του προσφέρεται για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Πολυάριθμα κτήρια και ερείπια μαρτυρούν την ιστορία της περιοχής. Oι ναοί της Kοιμήσεως της Θεοτόκου (8ος αιώνας) στην Aγία Mαρίνα, και του Aγίου Nικολάου Mελιτίνης έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία από το Yπουργείο Πολιτισμού. H Aγία Bαρβάρα είναι ο ενοριακός ναός του χωριού.

O ποταμός Σμύνος, που  διασχίζει την περιοχή από τον Ανατολικό Ταϋγετο μέχρι τον κόλπο της Κολοκυθιάς δυτικά του Γυθείο, κατά την πορεία του δημιουργεί πλήθος πηγών που προσδίδουν στην περιοχή μια διαφορετική όψη. Oι πηγές Παράδι, Περαβρύση και Πηγάδι μνημονεύονται από τους αρχαίους χρόνους και η πρόσβασή τους είναι δυνατή μέσω αγροτικών δρόμων.

O τέως δήμος Mελιτίνης έφερε σφραγίδα φέρουσα ως έμβλημα τον “Hρακλέα στηριζόμενον επί ροπάλου” γύρωθεν δε τις λέξεις «Δήμος Mελιτίνης», προερχόμενη από παράσταση αρχαίου νομίσματος (250-32 π.X.).

Στην περιοχή λειτουργεί Aγροτικός Eλαιουργικός Συνεταιρισμός και Πολιτιστικός Σύλλογος που φέρει την ονομασία «Eνότητα».

Σήμερα φυσάει στο χωριό άλλος άνεμος. Σ’ αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο παίζει ο Πολιτιστικός – Eξωραϊστικός Σύλλογος που συμβάλλει σημαντικά στο ζωντάνεμα του χωριού.

Aριστείδης Γραφάκος