“ΜΙΚΡΑ” ΦΥΛΛΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

 Νέο διοικητικό συμβούλιο για την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε Σπάρτη, έδρα της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας “Χείλων ο Λακεδαιμόνιος”, η τακτική γενική συνέλευση των μελών της για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι:

Κουφός Νικόλαος πρόεδρος, Ατσαβές Γεώργιος αντιπρόεδρος, Κωνσταντέλη Αγλαΐα γενική γραμματέας, Μπούρτζινου Ουρανία ταμίας, Καραγιαννάκος Γεώργιος μέλος, Μηνακάκη Δήμητρα μέλος, Σαμαϊλίδου Σταυρούλα μέλος.

Την ελεγκτική επιτροπή συγκροτούν οι: Γάβαρης Γεώργιος, Παπαποστόλου Μεταξία

Αδελφοποίηση Καλαμάτας με Λόουελ Μασσαχουσέτης ΗΠΑ.

Με πρωτοβουλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας των ΗΠΑ Βασίλη Καυκά, έχει δρομολογηθεί η αδελφοποίηση των πόλεων Λόουελ της Μασαχουσέτης με την Καλαμάτα και της Βοστώνης με την Αθήνα. Σε συνέντευξή του στον ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης ο κ. Καυκάς είπε πως «είναι δύο πολύ σπουδαίας σημασίας προσπάθειες τόσο η αδελφοποίηση της ιστορικής πόλης της Καλαμάτας όπου άρχισε η Επανάσταση του 1821 και της πόλης του Λόουελ η οποία και αυτή είναι ιστορική αφού το Λόουελ είναι η πρώτη βιομηχανική πόλη των ΗΠΑ».

Και συνέχισε ο κ. Καυκάς: «Να σημειώσω ότι το ελληνικό στοιχείο είναι μεγάλο στο Λόουελ με χιλιάδες Ελληνες, πολλοί από τους οποίους είναι από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία. Εγινε αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Λόουελ στο οποίο μίλησα κατά την συνεδρίαση που είχε και την 1η Οκτωβρίου κατατέθηκε εισήγηση  ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους δημοτικούς συμβούλους η σχετική πρόταση».

Στο Λόουελ της Μασαχουσέτης είχαν αρχικά εγκατασταθεί αρκετές εκατοντάδες Μανιάτες μετανάστες, κατά τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, για να απασχοληθούν στις βιομηχανικές μονάδες του, κυρίως υφαντουργεία. Οι καταστάσεις επιβατών, στα ατμόπλοια που ξεκινούσαν από την Καλαμάτα, τον Πειραιά, την Πάτρα, αλλά και από λιμάνια της Ιταλίας και Γαλλίας για τη Νέα Υόρκη, αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία αυτών των μεταναστεύσεων. Απόγονοι πολλών από αυτούς παραμένουν ακόμα εγκατεστημένοι στην περιοχή του.

Νέο προεδρείο στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Καλαμάτας – Μεσσήνης – Δυτικής Μάνης.

Στις  14 Οκτωβρίου συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ύδρευσης δήμων Καλαμάτας – Μεσσήνης – Δυτικής  Μάνης. Εκλέκτορες ήσαν οι εκπρόσωποι των τριών Δήμων που ορίστηκαν από τα νεοεκλεγέντα δημοτικά τους συμβούλια. Πρόεδρος  για τα επόμενα δύο χρόνια εκλέχθηκε, με 8 ψήφους, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Δημ. Κουκούτσης, έναντι 4 ψήφων του Δημ. Φαββατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά, ενώ αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Χρ. Λυμπερέας που έλαβε 13 ψήφους, ενώ υπήρξε και ένα λευκό.

Το Γύθειο στα 17 τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας που επέλεξε τo CNN

Τα δεκαεπτά πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας παρουσίασε σε δημοσίευμά του το μεγάλο αμερικανικό δίκτυο τηλεοπτικό CNN. Ο ταξιδιωτικός ανταποκριτής του CNN, Τζον Μαλαθρόνας, συνήθης επισκέπτης της χώρας μας, κατάρτισε μία λίστα με τα χωριά που τον εντυπωσίασαν. Ανάμεσά τους, που είναι τόσο καλοκαιρινοί όσο και χειμερινοί προορισμοί έχει περιληφθεί και το Γύθειο, με την πιο κάτω αναφορά:

Αν και σε μέγεθος θυμίζει περισσότερο κωμόπολη παρά χωριό, το Γύθειο με το γραφικό του λιμανάκι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Η θέα στο Μαραθονήσι, η περατζάδα στο λιμάνι και τα νεοκλασικά του κτίρια κάνουν το Γύθειο ένα από τα πιο φωτογενή μέρη της Ελλάδας.

Έκθεση του συμπατριώτη μας ζωγράφου Λεωνίδα Μιχαλάκου,

στην Οικία Κατακουζηνού Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4, Αθήνα, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 και θα είναι επισκέψιμη τις ακόλουθες μέρες: Τρίτη 5, 12, 19, 26 Νοεμβρίου 2019, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019,17:30-19:30, με ελεύθερη είσοδο.