ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ (Ιανουάριος 2020)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της Όσιο Νίκωνα στις 26 Νοεμβρίου.

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη γιόρτασε και φέτος, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, τη μνήμη του Πολιούχου αυτής Οσίου Νίκωνος του ”Μετανοείτε”. Την ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου. Την αρτοκλασία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Φιλόθεος και ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης  κ. Ευστάθιος. Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος καθώς και της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης,  πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των κεντρικών οδών της λακωνικής πρωτεύουσας. 

Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Πελοποννήσου με Πρόεδρο τον Δημ. Καμπόσο

Στις 26 Νοεμβρίου τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου εξέλεξαν τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή, με Πρόεδρο, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, το δήμαρχο Άργους – Μυκηνών Δημ. Καμπόσο. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Γραμματέας ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης και μέλη οι Δημήτριος Βόσνος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Τρίπολης και Ευάγγελος Βαλιώτης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Σπάρτης.

Η Μάνη και φέτος ο καλύτερος τουριστικός προορισμός δε διεθνές επίπεδο (αξιολόγηση World Travel Awards 2019)

Πολυάριθμες διακρίσεις για ελληνικά ξενοδοχεία, εταιρίες διαχείρισης ξενοδοχείων, τουριστικά γραφεία αλλά και για ελληνικούς προορισμούς, σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, επιφύλασσε η εφετινή, 26η απονομή των World Travel Awards, γνωστών και ως Όσκαρ της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, σε ειδική τελετή-γκαλά στο Μουσκάτ του Ομάν, στον Περσικό Κόλπο.

Σύσσωμη η ελίτ της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας συγκεντρώθηκε στην τελετή Grand Final Gala Ceremony 2019 στο εμβληματικό κτίριο της Βασιλικής Όπερας του Μουσκάτ, προκειμένου να θαυμάσει από κοντά τους βραβευθέντες.

Τα World Travel Awards ιδρύθηκαν το 1993 και αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την αριστεία σε όλους τους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας παγκοσμίως.

Σήμερα, τα βραβεία αυτά αναγνωρίζονται ως η απόλυτη σφραγίδα ποιότητας.

Κάθε χρόνο, τα βραβεία καλύπτουν όλες τις περιοχές του κόσμου μέσα από μια σειρά περιφερειακών γκαλά όπου ανακοινώνονται οι νικητές των επιμέρους περιοχών. Μάλιστα, τα γκαλά αυτά θεωρούνται ως μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για δικτύωση μεταξύ των επαγγελματιών της βιομηχανίας, καθώς σε αυτά παρευρίσκονται κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ηγετικές προσωπικότητες από τον παγκόσμιο τουρισμό και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ανάμεσα στους φετινούς βραβευθέντες ήταν και τρεις ελληνικοί προορισμοί οι οποίοι αναδείχθηκαν ως οι καλύτεροι στην Ελλάδα και είναι. κατά σειρά επιλογής, η Μάνη, οι Κυκλάδες και τα Χανιά.

Και η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργανώνει δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην Τρίπολη, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι  7μελής οργανωτική επιτροπή υπό την Περιφερειακή Σύμβουλο Λακωνίας Μαργαρίτα Σπυριδάκου θα αναλάβει τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των ανωτέρω εκδηλώσεων και δράσεων. Η Μαργαρίτα Σπυριδάκου  έχει ορισθεί, από τον Περιφερειάρχη Παν. Νίκα, εντεταλμένη σύμβουλος για την οργάνωση των ενεργειών  που θα πραγματοποιηθούν το 2021 για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στην παραπάνω σύσκεψη, όπως σημειώνει η Περιφέρεια, «επισημάνθηκε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εορτασμών εντάσσεται η επισκευή μνημείων σχετικών με την Επανάσταση του 1821, όπως η μονή Καλτεζών και το κάστρο της Καρύταινας, εκδόσεις και επανεκδόσεις βιβλίων σχετικών με το 1821, μετακινήσεις σχολείων σε μουσεία, πινακοθήκες και ιστορικά σημεία και διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που θα σχετίζονται με τη μουσική εκείνης της εποχής. Ακόμα, εξετάζεται η χρηματοδότηση θεατρικής παράστασης επαγγελματικού σχήματος με θέμα το 1821, αλλά και η δημιουργία ντοκιμαντέρ για την Ελληνική Επανάσταση, ενώ θα υπάρχουν και κινητές εκθέσεις». Διευκρινίστηκε ότι , η οργάνωση των πιο πάνω εκδηλώσεων και  δράσεων θα είναι αποκλειστικά της Περιφέρειας, αλλά θα υπάρχει  και συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και φορείς για υποστήριξη και των δικών τους εκδηλώσεων.

Τρίτο σε ποσοστό αύξησης επιβατών το αεροδρόμιο Καλαμάτας και πρώτο από τα άλλα δύο σε αριθμό επιβατών.

Νέο ρεκόρ σημείωσε η αεροπορική κίνηση της χώρας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την κίνηση των αεροδρομίων, το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019. Αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο 11μηνο έφθασε τα 62.876.826, παρουσιάζοντας αύξηση 5%,σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 όπου είχαν διακινηθεί 59.878.300 επιβάτες. Ειδικότερα, οι διακινούμενοι επιβάτες είναι αυτό το διάστημα περισσότεροι κατά 2.998.526 από το αντίστοιχο 11μηνο του 2018.

Επίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 11μηνο του έτους, ο αερολιμένας που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών είναι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων με άνοδο 25,6%, διακινώντας 126.114 επιβάτες το 11μηνο του ΄19 έναντι 100.389 το αντίστοιχο διάστημα του ΄18. Το αεροδρόμιο Νάξου κατέγραψε άνοδο επιβατικής κίνησης 21,2%, καθώς διακίνησε 100.801 επιβάτες αντί 83.161 επιβατών το περσινό διάστημα. Αύξηση 20,3% επιβατών είχε το αεροδρόμιο Καλαμάτας, καθώς διακίνησε 331.926 επιβάτες στο 11μηνο του έτους, έναντι 276.011 επιβατών το 2018.

Συμπερασματικά: Τα 3 Πρώτα αεροδρόμια,  σε συνολικό αριθμό και ποσοστό αύξησης επιβατών για το 11μηνο του 2019 είναι: ΙΩΑΝΝΙΝΑ 126.114 επιβάτες +25,6%, ΝΑΞΟΣ 100.801 επιβάτες +21,2% και ΚΑΛΑΜΑΤΑ 331.926 επιβάτες  +20,3%. Δηλαδή το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι τρίτο σε ποσοστό αύξησης επιβατών, αλλά πρώτο στην τριάδα αυτή σε συνολικό αριθμό επιβατών.

Θα ολοκληρωθεί σύντομα η μεταστέγαση των Γενικών Αρχείων Λακωνίας στο κτήριο του παλιού Πρωτοδικείου Σπάρτης;

Η Περιφέρεια θα συνδράμει την προσπάθεια για τη μετεγκατάσταση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Λακωνίας στο διατηρητέο κτήριο του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης -που από το 2006 έχει παραχωρηθεί στα ΓΑΚ αλλά εκκρεμεί ακόμα η τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, προκειμένου να χωροθετηθεί το εν λόγω κτήριο ως έδρα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Λακωνία. Το συγκεκριμένο θέμα συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με την προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας Πέπη Γαβαλά, με την οποία συναντήθηκε στη Σπάρτη, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. Ο περιφερειάρχης δήλωσε παράλληλα ότι όταν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση του πολεοδομικού, η Περιφέρεια θα αναζητήσει τρόπους να συνδράμει και στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου.

Το παλαιό Πρωτοδικείο παραχωρήθηκε στα ΓΑΚ Λακωνίας τo 2006 και τον Σεπτέμβριο του 2011 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη αποκατάστασης του εν λόγω κτηρίου, το οποίο προορίζεται να στεγάσει τα γραφεία, το αναγνωστήριο, την αίθουσα εκδηλώσεων, το συντηρητήριο και τα αρχειοστάσια της υπηρεσίας. Ωστόσο, η φιλοξενία των ΓΑΚ στο κτήριο καθυστερεί επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, προκειμένου το παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης να χωροθετηθεί ως έδρα των ΓΑΚ Λακωνίας. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω κτήριο, αποτελεί το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της Σπάρτης -και ίσως το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της οθωνικής περιόδου στην Ελλάδα-, καθώς σε αυτό στεγάστηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες του Νομού Λακωνίας το 1837.

Η κ. Πέπη Γαβαλά, επί πολλές δεκαετίες προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας, αποτελεί ένα από τα πιο δραστήρια πρόσωπα που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα. Αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν οι κεντρικές διοικήσεις στις περιφερειακές τους μονάδες και έχει αναδείξει πολλά χαρακτηριστικά του παρελθόντος της Λακωνίας. Έχει ενστερνιστεί και αξιοποιήσει τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και έχει ψηφιοποιήσει σημαντικό τμήμα των πολύτιμων αρχείων, που έχει συγκεντρώσει από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Λακωνίας, και τα έχει  αρχειονομήσει ώστε να γίνονται προσιτά από τους ενδιαφερόμενους πολίτες και ερευνητές.  Φαίνεται ότι τώρα, προς το τέλος της μακράς υπηρεσίας της, θα καταφέρει να  ολοκληρώσει το μακροχρόνιο στόχο της: να αφήσει σε ζηλευτή κατάσταση τα Γενικά Αρχεία της Λακωνίας, σε πολιτισμένο χώρο που παραπέμπει στις απαρχές ίδρυσης της Νέας Σπάρτης

Η παρατεταμένη στασιμότητα  για την πολεοδομική τακτοποίηση του κτηρίου που στεγαζόταν το παλιό Πρωτοδικείο της Σπάρτης, και η χρηματοδότηση για την αποκατάστασή του στη συνέχεια, φαίνεται ότι θα υπερβαθεί με την ενεργή συμβολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τόσο για όσα θέματα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, όσο και για τα ρυμοτομικά – πολεοδομικά θέματα που αφορούν αρμοδιότητες του δήμου Σπάρτης και βρίσκονται σε παρατεταμένη στασιμότητα.