ΑΥΡΑ ΨΑΡΡΕΑ – ΣΑΝΔΡΗ

 Έφυγε από τη ζωή, αθόρυβα και πλήρης ημερών  η Αύρα Ψαρρέα- Σάνδρη, κόρη  του  Μανιάτη, Γιάννη Ψαρρέα, ιατρού – ακτινολόγου, βουλευτή Μεσσηνίας (1952-1977) και Υφυπουργού Υγείας (1956-1963) και της Σταυρούλας Ξανθάκη, που κατάγονταν και οι δύο από το Νομιτσή της Δυτικής Μάνης, και σύζυγος του Κωνσταντίνου Σάνδρη, Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εκλιπούσα ήταν απόφοιτος του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, που υπαγόταν τότε στη Φυσικομαθηματική Σχολή. Στο Τμήμα αυτό  εκπόνησε και το διδακτορικό της, στη συνέχεια προσελήφθη ως βοηθός και από το 1961 ως Επιμελήτρια στην Έδρα Φαρμακευτικής Χημείας.

Την Αύρα Ψαρρέα-Σάνδρη γνώρισα μόλις  τα τελευταία χρόνια, παρά τα γεγονός ότι διαμέναμε στην Αθήνα μόνο μερικά  τετράγωνα μακριά. Αφορμή για τη γνωριμία μας αυτή στάθηκε η απόφασή της να κάνει μια δωρεά στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, μια μονοκατοικία με το οικόπεδό της στον Κοκκιναρά Αττικής, ένα λαμπρό οικοδόμημα της εποχής του. Με την ιδιότητά μου της δικηγόρου του Ιδρύματος την επισκέφθηκα αρκετές φορές  για τις απαραίτητες ενέργειες  που έπρεπε να διεκπεραιωθούν για την υπογραφή της δωρεάς. Εκεί συνάντησα μια πραγματική Μανιάτισσα, δωρική, αποφασιστική και ταυτόχρονα τόσο απλή. Επέλεξε για τη δωρεά της, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, για να τιμήσει, όπως μου είπε, όχι μόνον τους γονείς της  Ιωάννη και Σταυρούλα, στη μνήμη των οποίων έκανε τη δωρεά, αλλά και τον Μανιάτη Γιατρό που ήταν ο Πρόεδρός του, τον  Καθηγητή Ιατρικής και Ακαδημαϊκό Γρηγόριο Σκαλκέα. Ο Καθηγητής  είχε πολύ συγκινηθεί με την απόφασή της αυτή. Οι διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν  με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του συζύγου της, κυρίου Κωνσταντίνου Σάνδρη. Η Αύρα Ψαρρέα- Σάνδρη μου έθεσε από την αρχή της γνωριμίας μας, έναν όρο. Δεν ήθελε τελετές, δεν ήθελε δημοσιότητα. Η υπογραφή του συμβολαίου της δωρεάς έγινε στις εγκαταστάσεις  του Ιδρύματος στις 15-05-2018 σε μια σεμνή τελετή, επειδή εκείνη  έτσι το θέλησε, χωρίς καμία δημοσιότητα . Το ίδρυμα αποφάσισε, όταν το ακίνητο θα αρχίσει να έχει εισοδήματα, να προκηρύξει μία υποτροφία στη μνήμη των γονέων της.

Από τη μεριά μου, ένοιωσα χρέος τιμής, να αποχαιρετήσω με τα λίγα αυτά λόγια τη Μανιάτισσα Αύρα Ψαρρέα- Σάνδρη, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη αυτή προσφορά της προς το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

 Ελένη Φωτέα