ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Απρίλιος 2021

Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές από αμέλεια στη Μάνη.  

•           Στα τέλη Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λίμνη της Κοινότητας Αγίου Βασιλείου του δήμου Ανατολικής Μάνης. Για το ανωτέρω περιστατικό, επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

•           Συνελήφθη στις 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αρεόπολης, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση, στην Κοινότητα Πυρρίχου του δήμου Ανατολικής Μάνης. Για το ανωτέρω περιστατικό επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελέας.

Ο συμπατριώτης μας αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας τοποθετήθηκε διοικητής Ι Στρατιάς.

Με τις πρόσφατες κρίσεις και μεταθέσεις ανώτατων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς ο συμπατριώτης μας αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, μέχρι τώρα διοικητής της ΑΣΔΕΝ, μετατέθηκε ως διοικητής της 1ης Στρατιάς που εδρεύει στη Λάρισα.

Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1963 στον Πειραιά από οικογένεια Μανιατών από τη Ριγανόχωρα Κότρωνα Ανατολικής Μάνης.

Eισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1981 και αποφοίτησε το 1985 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Παρακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Πεζικού και των Ειδικών Δυνάμεων. Είναι απόφοιτος του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ), του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων ΗΠΑ, της Ανώτατης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Είναι Απόφοιτος του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών «CENTRE D’ETUDES DIPLOMATIQUES ET STRATEGIQUES», κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνής Ασφάλεια» του Πανεπιστημίου Πλύμουθ της Αγγλίας.

Ως ανώτερος αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων . Από τον Αύγουστο 2000 έως τον Ιούλιο του 2001 ήταν Διοικητής του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι τον Αύγουστο του 2006 ήταν Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου. Από τον Αύγουστο του 2006 έως τον Ιούλιο του 2008 διετέλεσε Διοικητής της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών. Διετέλεσε Αξιωματικός εκπαίδευσης-Υποδιοικητής του Διεθνούς Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης στη Γερμανία καθώς και Συντονιστής Επιτελείου στο Χερσαίο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Επιπλέον έχει υπηρετήσει ως επιτελής σε Σχηματισμούς Ειδικών Δυνάμεων.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός διετέλεσε Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι το Μάρτιο 2017 διετέλεσε Διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Ως Υποστράτηγος διετέλεσε Έπιτελάρχης-Υποδιοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ 2017-2018, διοικητής της Ιης Μεραρχία Πεζικού από τον Μάρτιο του 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2019 και Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ από τον Ιαν 2019 έως τον Μαρ 2020.

Έχει βραβευτεί με όλα τα προβλεπόμενα για τον βαθμό του παράσημα και διαμνημονεύσεις.

Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και σε επίπεδο εργασίας Γερμανικά.

Είναι παντρεμένος με την κυρία Ευγενία Βασιλειάδου και έχουν τρεις κόρες.

Η Μάνη στους 10 προτεινόμενους τουριστικούς προορισμούς από τον αγγλικό The Guardian

Λίστα με τους 10 ελληνικούς προορισμούς, που προσφέρονται για διακοπές στους τουρίστες μετά τη λήξη της πανδημίας, παρουσιάζει η ιστοσελίδα της αγγλικής εφημερίδας: The Guardian. Μεταξύ αυτών, που οι 7 είναι νησιωτικοί και οι υπόλοιποι 3 παραθαλάσσιοι, περιλαμβάνεται και η Μάνη με δημοσίευση φωτογραφίας από την παραλία του Γερολιμένα.

Οι αναφορές που κάνει το δημοσίευμα για τη Μάνη είναι: Στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου είναι μια άγρια, τραχιά περιοχή που θυμίζει μερικές φορές την Τοσκάνη. Στο εντυπωσιακό τοπίο εντάσσονται και τα μεσαιωνικά φρούρια, τα χωριά με τους πύργους και οι ελαιώνες που φτάνουν  μέχρι την άκρη του ορίζοντα. Σήμερα η Μάνη προσφέρει ήσυχο καταφύγιο σε μια περιοχή που κυριαρχούνταν κάποτε από οικογενειακές διαμάχες και βεντέτες.

Επισκέψεις που μπορείς να κάνεις με διακοπές στη Μάνη: Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Μεσσήνης, στη βόρεια άκρη της χερσονήσου, είναι τόσο εκτεταμένα όσο αυτά της Ολυμπίας και της Επιδαύρου. Στα νότια της παραθαλάσσιας περιοχής, η Καρδαμύλη – που αναφέρεται για πρώτη φορά στο επικό ποίημα του Ομήρου, Ιλιάδα – ήταν κάποτε το κύριο λιμάνι της ελληνικής πόλης-κράτους Σπάρτης, αλλά σήμερα είναι ένα πολυτελές θέρετρο, με μπουτίκ, καφετέριες και μπαρ. Στην Καρδαμύλη είναι επίσης το σπίτι του ταξιδιωτικού συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ, που όμορφα ανακαινισμένο μπορεί να ενοικιαστεί για διακοπές. Νοικιάστε ένα ποδήλατο για να κάνετε βόλτα σε ειδικό ποδηλατόδρομο από τη Στούπα προς τον Άγιο Νικόλαο. Επισκεφθείτε τα εντυπωσιακά σπήλαια του Δυρού. Στην άλλη κατεύθυνση είναι οι καταρράκτες του Πολυλίμνιου στο δρόμο για την Πύλο και ο κόλπος του Ναυαρίνου, για μια δροσιστική βουτιά. Οι καλύτερες παραλίες της περιοχής της Δυτικής Μάνης είναι η Στούπα, ο Γερολιμένας, το Λιμένι και η Καλογριά.

Ακολουθεί ολόκληρη η λίστα του: The Guardian με τους 10 ιδανικούς προορισμούς για διακοπές μετά την πανδημία:1. Η Άνδρος, 2. Η Εύβοια, 3.Το Γαλαξίδι, 4. Η Φολέγανδρος, 5. Η Λέρος, 6. Τα Κύθηρα, 7. Η Αστυπάλαια, 8. Η Σύρος, 9. Το Πήλιο, 10. Η Μάνη.

Πρόταση για τοποθέτηση μνημείου του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη στη Μικρή Καστάνια, όπου πολέμησε και τραυματίστηκε θανάσιμα στον πύργο Βενετσανάκηδων,

προς την Παναρκαδική Ομοσπονδία απευθύνει με επιστολή του που κοινοποιείται σε πολλαπλούς αποδέκτες ο υποστράτηγος ε.α. Νικόλαος Παρασκευόπουλος, που έχει υπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Καρδαμύλη. Η πρόταση έρχεται στη συνέχεια των πρωτοβουλιών για κατασκευή μνημείου στον τάφο του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του Θεόδωρου, που βρίσκεται στον οικισμό Κυβέλεια Μηλέας της Δυτικής Μάνης. Συμφωνούμε και ελπίζομε ότι με την ευκαιρία των 200χρονων από την επανάσταση του 1821 η υιοθέτηση της πρότασης θα αποτελέσει ισχυρό στοιχείο αναθέρμανσης της ιστορικής μνήμης για σημαντικά γεγονότα επισυμβάντα στη Μάνη, που αποτέλεσαν προπομπούς της εθνεγερσίας του 1821.

Μανιάτικης καταγωγής ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δ. Μελάς

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, νέος πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), δηλαδή του Οργανισμού που διαχειρίζεται τις αγροτικές επιδοτήσεις,  αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Μελάς, Κτηνίατρος. Ο Δ. Μελάς έχει γεννηθεί στον Πειραιά από οικογένεια που κατάγεται από την Κοκκάλα της Ανατολικής Μάνης.

Δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις  μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με το δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρα την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Η πρώτη αφορά στην βελτίωση της πρόσβασης στην πλατεία και στο λιμάνι των Κιτριών προϋπολογισμού 23.000 ευρώ που αφορά βελτίωση της πρόσβασης στην πλατεία και στο λιμάνι του οικισμού -έργο πρόδρομο, όπως δήλωσε ο Π. Νίκας, καθώς στο εν λόγω λιμάνι θα ακολουθήσει τοποθέτηση κυβόλιθων, μετά το καλοκαίρι. Η δεύτερη αφορά τη βελτίωση και αποκατάσταση της πρόσβασης σε αρχαιολογικά μνημεία στην πυρόπληκτη ευρύτερη περιοχή του Ριντόμου προϋπολογισμού περίπου 100.000 ευρώ. Με το συγκεκριμένο έργο θα γίνουν παρεμβάσεις βελτίωσης της πρόσβασης προς προσκυνηματικούς χώρους και μοναστήρια και συγκεκριμένα, προς την Ιερά Μονή της Παναγίας του Χελμού και την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία της Κοινότητας Κέντρου και το Μοναστήρι Αγίου Γεώργιου του Πεταλωτή στην Κοινότητα Αλτομιρών.