ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Μάιος 2021

«Διευκολύνσεις» από την υπουργό Πολιτισμού για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μέσα Μάνη

Στις 2/4/2021 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με απόφασή της, καταργεί τον όρο περί μη ορατότητας των ανεμογεννητριών (Α/Γ) από τους προστατευόμενους οικισμούς της Μάνης και δίνει το πράσινο φως για άμεση εγκατάσταση δεκάδων νέων ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων σε όλη τη χερσόνησο της Μάνης, καθώς όπως διαπιστώνει “δεν προκαλούν οπτική όχληση” και οι ορατές Α/Γ από την Αρεόπολη και την Κοίτα. Είναι απορίας άξιο πως καταλήγει σε αυτή τη διαπίστωση καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες για να διαπιστωθεί αν είναι ορατές από Αρεόπολη και Κοίτα. Με την εξέλιξη αυτή απαλείφεται ο περιοριστικός όρος που είχε θέση το 2017 η τότε υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με βάση τον οποίο έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Μάνη, που είχε ως συνέπεια και την απόρριψη της προσφυγής σε αυτό των συλλόγων της Μάνης και 1.150 Μανιατών. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η απόφαση αυτή επικαλείται δεδομένα που δεν υπάρχουν και παραβιάζει προηγούμενη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη τοποθετήθηκε στην πλατεία της Καρδαμύλης.

Με πρωτοβουλία του δήμου Δυτικής Μάνης φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Νικόλαο Μποκέα προτομή του αρχηγέτη της επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η προτομή στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καρδαμύλης και τα αποκαλυπτήρια της έγιναν, με περιορισμένη συμμετοχή κοινού, την 1η Απριλίου από το δήμαρχο Δημήτριο Γιαννημάρα.

Οι οικογενειακοί δεσμοί των Κολοκοτρωναίων με τους Μούρτζινους της Καρδαμύλης αριθμούν αρκετές δεκαετίες πριν το 1821 με κοινές δραστηριότητες στη θάλασσα (όπως έχουν εξιστορηθεί σε παλαιότερα φύλλα της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ), στοιχείο που συνέβαλε στην απόφαση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη να αποβιβαστεί στις 6 Ιανουαρίου 1821 στην Καρδαμύλη, προερχόμενος από τη Ζάκυνθο που είχε καταφύγει, πριν από 15 χρόνια, για να γλιτώσει από τις καταδιώξεις των οθωμανικών διωκτών του και να κάνει τις επαφές του με τους καπετάνιους της Μάνης για την από κοινού προετοιμασία της Επανάστασης.

Πέθανε ο μεγαλοεφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης, από οικογένεια με μανιάτικες ρίζες.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία με προβλήματα υγείας, ο εφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης. Ο κ. Αγγελικούσης υπέστη καρδιακή προσβολή το Σάββατο 20 Μαρτίου στο σπίτι του. Αμέσως είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί τον έβαλαν σε καταστολή. Τελικά δεν τα κατάφερε…

Ο Ιωάννης Α. Αγγελικούσης γεννήθηκε στον Πειραιά και φοίτησε ως μαθητής στην Ιωνίδειο Σχολή. Μετέπειτα σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Εισήλθε στην εταιρεία του πατέρα του Αντώνη Αγγελικούση το 1973. Ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Angelicoussis Shipping Group το 1989, μετά τον θάνατο του πατέρα του Αντώνη Αγγελικούση. Τον Σεπτέμβριο του 2003 προχώρησε στην αγορά του πρώτου του πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), του Maran Gas Asclepius, ιδρύοντας την Maran Gas Maritime που ασχολείται με τον τομέα των υγραεριοφόρων. Σήμερα, ο όμιλος διαχειρίζεται 139 πλοία, ενώ άλλα 15 πλοία του βρίσκονται υπό παραγγελία, η πλειονότητα των οποίων φέρει την ελληνική σημαία. Τη διεύθυνση του Ομίλου ανέλαβε η μοναχοκόρη του, Μαρία Αγγελικούση, η οποία συμμετείχε στη διοίκηση της «Angelicoussis Group» από το 2009.

Η οικογένεια Αγγελικούση είχε αρχικά το επώνυμο Πονηρός – Πονηρέας που απαντάται στον οικισμό Λάκκος, που τώρα εντάσσεται στην Κοινότητα Προαστίου του δήμου Δυτικής Μάνης. Από την αρχική της εστία μετακινήθηκε πριν από την Επανάσταση του 1821, αλλά επέστρεψε και παρέμεινε για αρκετά χρόνια στη Μάνη μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, περί τα μέσα του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου, όπου άρχισε να ασχολείται με ναυτιλιακές υποθέσεις. (Εκτεταμένη παρουσίαση αυτών των στοιχείων, που τα περισσότερα αντλήθηκαν από συνέντευξη του εκλιπόντος, έχει παρουσιαστεί από τις στήλες της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΛΕΓΥΗΣ προ δεκαετίας).

1.115.900 ευρώ για βελτίωση του δρόμου Στούπα – Πλάτσα- ‘Αγιος Νίκωνας

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώθηκε νέο οδικό έργο στη Δυτική Μάνη. Ειδικότερα, το νέο έργο που χρηματοδοτείται από εκπτώσεις προηγούμενων έργων,  αφορά στη βελτίωση της 1ης Επαρχιακής οδού Καλαμάτας – Καρδαμύλης – Αρεόπολης  στο τμήμα του από τη Στούπα μέχρι Άγιο Νίκωνα/όρια Νομού, με προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 1.115.900 ευρώ. Στα πλαίσια του εν λόγω έργου προβλέπονται εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου, όπως ασφαλτοστρώσεις, οριζόντια και κάθετη σήμανση