ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Ιούλιος 2021

«Παλαιολόγεια 2021» στη Σπάρτη

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκαν οι βασικές εκδηλώσεις για τα “Παλαιολόγεια2021”, στον ιστορικό Μυστρά, του δήμου Σπάρτης. Στις εκδηλώσεις αυτές οι οποίες είναι αφιερωμένες στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, του Κοινοβουλίου και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου της καστροπολιτείας του Μυστρά, στον ίδιο ναό, όπου ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, στέφθηκε αυτοκράτορας, στις 6 Ιανουαρίου του 1449, τέσσερα χρόνια πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,

Η Αστυπάλαια με τον μανιάτικης καταγωγής δήμαρχό της στην πρωτοπορία της «πράσινης ανάπτυξης».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση και η Volkswagen υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την υλοποίηση του έργου μετατροπής της Αστυπάλαιας σε «πράσινο νησί», νησί όπου θα κινούνται μόνο ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Στις 2 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομηνέας, της μεγάλης οικογένειας του Σταυροπηγίου Δυτικής Μάνης, και ο επικεφαλής της VW Diess, έδωσαν στην Αστυπάλαια το επίσημο σήμα εκκίνησης του έργου. Ο επικεφαλής της VW Diess παρέδωσε τα τέσσερα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα τύπου ID.3 και ID.4, που θα χρησιμοποιηθούν από τοπικές Αρχές, όπως η αστυνομία, ο Δήμος και το Λιμενικό. Με ένα από αυτά τα οχήματα τύπου ID.4 μετακινήθηκε στο νησί ο Πρωθυπουργό. Το νησί με αυτήν την ευκαιρία βίωσε για πρώτη φορά επίσκεψη Πρωθυπουργού, όπως διαπίστωσε με ευγνωμοσύνη ο δήμαρχος Νίκος Κομηνέας, που τον ξενάγησε στα αξιοθέατα του νησιού..

Περίπου 1.300 άνθρωποι ζουν στην Αστυπάλαια. Στο νησί του Νοτίου Αιγαίο των 96 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το δυτικότερο των Δωδεκανήσω,ν κινούνται περίπου 1.500 μηχανοκίνητα οχήματα, κατά το 1/3 αυτοκίνητα και κατά τα 2/3 δίτροχα -όλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τώρα, ολόκληρος ο στόλος των οχημάτων στο νησί θα αντικατασταθεί από ηλεκτρικά οχήματα. Παράλληλα δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ιδιωτικών και δημοσίων σταθμών φόρτισης. Τα οχήματα λειτουργούν με πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα από ηλιακούς σταθμούς και ανεμογεννήτριες.

Ο Μητσοτάκης επαίνεσε τη «μοναδική συνεργασία με τη Volkswagen, έναν από τους πιο δυναμικούς και καινοτόμους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο». Η Αστυπάλαια είναι ένα «πεδίο δοκιμών για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, με ενεργειακή αυτάρκεια που θα παράγεται από την φύση». Από ελληνικής πλευράς το έργο συντονίζει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία. Επιλέχθηκε η Αστυπάλαια, δήλωσε ο κ. Φραγκογιάννης, γιατί «σε αυτό το διαχειρίσιμου μεγέθους νησί είμαστε σε θέση να αλλάξουμε εντελώς το ενεργειακό σύστημα και τις δυνατότητες κινητικότητας και να παρατηρήσουμε πώς το έργο αλλάζει την κοινότητα».

Επιδότηση για προμήθεια κεραιών λήψης τηλεοπτικού σήματος σε μόνιμους κατοίκους «λευκών περιοχών».

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των: Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ, Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΕΤΣΑ, Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, Επικρατείας ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ, Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΛΙΒΑΝΙΟΥ, που έχει τίτλο: Εξασφάλιση της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, προσδιορίζονται τα υλικά μέσα, που θα εφοδιαστούν δωρεάν από το κράτος οι μόνιμοι κάτοικοι αυτών, των λεγόμενων «λευκών περιοχών», για να έχουν τη δυνατότητα τηλεοπτικής πρόσβασης. Στην περιοχή της Μάνης υπάρχουν έξη τέτοιες περιοχές (επιπλέον εκείνων που είχαν προσδιοριστεί με άλλη Κ Υ Α προ εκδόθηκε προ διετίας), οι οικισμοί: Χειμάρρα, Αιγιές, Καρβελάς, Λίμνη, Σιδηρόκαστρο και Προσήλιο, που ανήκουν στο δήμο Ανατολικής Μάνης. Ειδικότερα προβλέπεται η επιδότηση των μόνιμων κατοίκων με το ποσό των 150 ευρώ για την προμήθεια και τοποθέτηση του κατάλληλου ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται με πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου είτε ηλεκτρονικά από τον ίδιο μέσω σχετικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου, gov.gr (https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/telepikoinonies/leukes-periohes), είτε μέσω ΚΕΠ.

Και άλλα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη βορειο-ανατολική περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Εκτός των έργων που δημοσιεύθηκαν στη σελίδα 7, περιοχές του δήμου Ανατολικής Μάνης αφορά και μέρος της χρηματοδότησης των πιο κάτω έργων:  α) καθαρισμός ρείθρων, οχετών, πρανών, ερεισμάτων εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στις περιοχές των δήμων Σπάρτης και Ανατολικής Μάνης, προϋπολογισμού 230.000 ευρώ επίσης, β) αποκατάσταση βλαβών από πλημμύρες στην 13η επαρχιακή οδό Ανώγεια – Γοράνοι – Καστάνια, από το 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου και δια Παλαιοπαναγιάς – Ξηροκαμπίου – Καμινίων – Πολοβίτσας – Κουρτσούνας και Αρνης και Τραπεζοντής, από τον εθνικό δρόμο Σπάρτη – Γύθειο, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, και γ) αποκατάσταση βλαβών στις επαρχιακές οδούς I) Πετρίνα – Μελιτίνη – Αρνα, ii) Χάνια Κουτουμούς (Αιγιές) – Κόκκινα Λουριά προς Καστάνια, iii) Γύθειο – Πλάτανος – Κονάκια – Μυρσίνη και iv) Καρβελάς – Μυρσίνη (προϋπολογισμού 600.000 ευρώ).

Τα έργα αυτά βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Πολλές παραστάσεις τον Ιούλιο στα πλαίσια του 27ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

«Το φετινό θέμα μας για τη σημασία της κοινότητας και το ρόλο του κάθε προσώπου μέσα σ’ αυτή αφορά τη συνύπαρξη ανθρώπων παντού και πάντα», σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα που κατάγεται από τη Σαϊδόνα της Δυτικής Μάνης,  στην διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα. Και συνέχισε: «Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε για τη διαρκή ανάγκη δημιουργίας κοινού τόπου συνάντησης, συνεννόησης και συνύπαρξης ως βασικών τρόπων επιβίωσης αλλά και ευημερίας».

«Οι καλλιτέχνες που έχουμε καλέσει μιλούν μέσα από τη γλώσσα του χορού και τη δύναμη του σώματος ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες τους επί σκηνής και μας ζητούν να διαισθανθούμε όλες τις σχέσεις που απορρέουν από τη σχέση κοινότητας και προσώπου. Είναι έννοιες όπως η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η αποδοχή. Είναι έννοιες όπως η σύγκρουση, η διαπραγμάτευση, η αυτονομία, η ατομική ταυτότητα και η ελευθερία. Δεν είναι ούτε αυτονόητες ούτε δεδομένες», υπογράμμισε.

Οι παραστάσεις θα αρχίσουν στις 16 μέχρι τις 25 Ιουλίου και παραστάσεις από χορευτές, μεμονωμένα και σε ομάδες, θα δοθούν στο Μέγαρο χορού, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου και στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.