ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ- 9ος 2021

Λευτέρης Πετρούνιας – Απονομή του χάλκινου μεταλλίου στον Ολυμπιονίκη με μανιάτικη καταγωγή.

Tokyo 2020 Olympics – Gymnastics – Artistic – Men’s Rings – Medal Ceremony – Ariake Gymnastics Centre, Tokyo, Japan – August 2, 2021. Bronze medallist Eleftherios Petrounias of Greece wearing a protective face mask stands on the podium. REUTERS/Lindsey Wasson

Πέντε χρόνια μετά το χρυσό στην Ολυμπιάδα του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ακόμη ένα μετάλλιο, χάλκινο αυτή τη φορά, κρεμάστηκε στο στήθος του Έλληνα πρωταθλητή της γυμναστικής, σηματοδοτώντας μια ακόμα προσωπική επιτυχία για τον Λευτέρη Πετρούνια και την Ελλάδα.

Οι 15.200 βαθμοί που συγκέντρωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν ήταν ικανοί να ξεπεράσουν το εξαιρετικό δίδυμο των Κινέζων Λιου και Γιου, που κατέκτησαν το χρυσό και το αργυρό αντίστοιχα. Ο Πετρούνιας στο τέλος της προσπάθειάς του χαμογελούσε, αλλά ήταν εμφανής και η στενοχώρια του που δεν κατάφερε να φτάσει στο δεύτερο χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρατείνεται μέχρι 6 Νοεμβρίου η θητεία χωρικών και θεματικών αντιπεριφερειαρχών, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Παρατείνεται μέχρι και τις 6 του ερχόμενου Νοεμβρίου, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, η θητεία των χωρικών και των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, η οποία έληγε στο τέλος του τρέχοντος μήνα Αυγούστου.

Για την Κυριακή 7 Νοεμβρίου έχει προσδιοριστεί η διαδικασία εκλογής του νέου προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

Την διαδικασία αυτή θα ακολουθήσει η ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη των νέων χωρικών και θεματικών αντιπεριφερειαρχών.

Εκδήλωση μνήμης για τα 30χρονα από το θάνατο του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Στην Πετρίνα πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Αυγούστου μουσικές εκδηλώσεις οργανωμένες από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, αφιέρωμα στον ποιητή του Ταϋγέτου Νικηφόρο Βρεττάκο, που είχε γεννηθεί στη γειτονική Πλούμιτσα και έφυγε από τη ζωή στις 4 Αυγούστου του 1991.  

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, που είχε τίτλο «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο», η Γεωργία Αγγέλου και ο Μάνος Κουτσαγγελίδης ερμήνευσαν μοναδικά τα μελοποιημένα από τη συνθέτρια ποιήματα του μεγάλου Λάκωνα ποιητή που είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Μουσικό Μέγαρο Αθηνών το 2010. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε και η πρώτη μετάδοση του video clip του ποιήματος «Πετρίνα», που έντυσε μουσικά η Πηγή Λυκούδη και ερμήνευσε ο Παντελής Θαλασσινός. Η ανάθεση της μελοποίησης και η παραγωγή του τραγουδιού έγινε από το Σωματείο Κοινωφελών Έργων Πετρίνας, στην επιθυμία τους να αναδείξουν την αγάπη του ποιητή γι` αυτό το ιδιαίτερο χωριό που ξεχωρίζει σε παραγωγικότητα και ζωντάνια για αιώνες, ακόμα και από τη βυζαντινή περίοδο. Στη συνέχεια ακολούθησε το δεύτερο μέρος που περιλάμβανε γνωστά αγαπημένα τραγούδια από την ελληνική  παράδοση με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στο πιάνο η συνθέτρια Πηγή Λυκούδη στα φωνητικά οι Γεωργία Αγγέλου, Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι) και Ξένια Δικαίου ενώ έπαιξαν οι μουσικοί Γάσπαρης Μαμμάς (κλαρινέτο), Άγγελος Κουσάκης (κρουστά) και Δημήτρης Κοντονής (κιθάρα-μπάσο).

Σε Αρεοπαγίτη προήχθη ο Πρόεδρος Εφετών Παναγιώτης Βενιζελέας του Σωκράτη (του δικαίως αποκαλούμενου Σοφού) και της Ρεβέκκας,

που κατάγεται από τα Τσέρια της Δυτικής Μάνης. Πρόκειται για αποτελεσματικό και χαμηλών τόνων δικαστή που είχε ευδόκιμη υπηρεσία σε όλους τους βαθμούς της δικαστικής κλίμακας. Η προαγωγή του δικαιώνει τις μακροχρόνιες προσπάθειες των αγροκτηνοτρόφων γονέων του που με πολύ κόπο κατάφεραν να δώσουν πανεπιστημιακή μόρφωση και στα τρία τους παιδιά. Σε μας δεν απομένει παρά να εκφράσομε τα συγχαρητήρια και τη μανιάτικη υπερηφάνεια για την επιλογή του στην ανώτατη δικαστική βαθμίδα.

Παρατείνεται μέχρι 27 Σεπτεμβρίου η υποβολή προτάσεων για τουριστικές επιχειρήσεις στη Μάνη.

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα παρατείνεται η ισχύς της προκήρυξης της δράσης “Ενίσχυση της ίδρυσης/εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού εντός της περιοχής παρέμβασης της ΟΧΕ Μάνης”, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, η παράταση αφορά στην ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων, η οποία πλέον είναι η Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, καθώς η προηγούμενη προθεσμία