ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022

Travel + Leisure: Προορισμός της Πελοποννήσου, η Καρδαμύλη, ανάμεσα στα 25 ομορφότερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης 

Στη λίστα του αμερικάνικου ταξιδιωτικού περιοδικού Travel + Leisure με τα 25 κορυφαία «μυστικά» μέρη στην Ευρώπη για να επισκεφθεί κανείς το 2022 συμπεριλήφθηκε η Καρδαμύλη που βρίσκεται στην 20η.

Τα περισσότερα άγνωστα στο ευρύ κοινό, αποτελούν τον «αντίποδα»-έκπληξη των δημοφιλέστερων προορισμών της κάθε χώρας, προσφέροντας ωστόσο αυθεντικές και μοναδικές εμπειρίες ζωής στους ταξιδιώτες

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, πρόκειται για έναν προορισμό που τα τελευταία χρόνια «ακούγεται» όλο και περισσότερο, με τους μυημένους ταξιδιώτες να την επιλέγουν για την παραδοσιακή εμπειρία που θα βιώσουν στο μοναδικό σκηνικό της.

Επεκτείνεται η ανάπλαση της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στη Σπάρτη με έργο 6,6 εκ.€.

Έργο με τίτλο: «Αστική αναζωογόνηση της πόλης της Σπάρτης», με ποσό χρηματοδότησης 6.652.900,00 €  εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:

Υποέργο 1: «Ανάπλαση Κέντρου Σπάρτης – Βόρειος και Νότιος Κλάδος Οδού Παλαιολόγου – Λοιπές Παρεμβάσεις εντός Ιστορικού Τραπεζίου» (6.180.000,00 €)

Υποέργο 2: Δαπάνη σύνταξης και προετοιμασίας φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης (6.200,00 €)

Υποέργο 3: Διοικητικό Κόστος Υπηρεσιών Επίβλεψης και Διαχείρισης του Υποέργου 1 (92.700,00 €)

Υποέργο 4: ‘Έργα Σύνδεσης, Μεταφοράς, Αποκατάστασης Δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) του Υποέργου 1 (124.000,00 €)

Υποέργο 5: Μελέτες Ωρίμανσης του έργου «Δράσεις και παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Σπάρτης για την διασύνδεση του αστικού κέντρου (ιστορικό τραπέζιο) με τις «γειτνιάζουσες» αναπτυξιακές, πολιτιστικές δυνατότητες και παραγωγικές λειτουργίες της» (250.000,00 €)

Η υλοποίηση του έργου αφορά τη συνέχεια της ανάπλασης του κέντρου της πόλης της Σπάρτης και συγκεκριμένα ανάπλαση τμημάτων της οδού Παλαιολόγου από την οδό Όθωνος Αμαλίας έως την οδό Θερμοπυλών. Το κεντρικό τμήμα (μεταξύ των οδών Ευαγγελιστρίας και Βρασίδου) έχει ήδη ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020»   και είναι στη διαδικασία δημοπράτησης.

Έργο Αστικής Ανάπλασης και της Καλαμάτας εντάσσεται στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας υπέγραψε την ένταξη του έργου του Δήμου Καλαμάτας με τίτλο «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού τοπίου Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας – Μελέτες Ωρίμανσης και Κατασκευή» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Πρόκειται για έργο ολιστικής παρέμβασης σε αστικό τοπίο, που σε προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 17.000.000 €. Σε πρώτη φάση, με την πιο πάνω απόφαση, εγκρίθηκε το ποσό των 385.800,53 € που αφορά τις μελέτες ωρίμανσης καθώς και τη σύνταξη όλων των απαραίτητων μελετών για την δημοπράτηση του κύριου έργου και την κατασκευή των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων της αναβάθμισης του αστικού τοπίου της Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας. Την ολοκλήρωση των μελετών θα ακολουθήσει η υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Κληροδότημα Παναγιώταρου: σε εξέλιξη εκτιμητική διαδικασία πριν την αξιοποίησή του

Το κληροδότημα Παναγιώταρου είναι περισσότερο ιστορικό μνημείο παρά περιουσιακό στοιχείο. Η ύπαρξή του είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάβλυση νερού, από τις υπόγειες λεκάνες του Ταϋγέτου, που φθάνουν λίγο πριν τη θάλασσα στο Μεσσηνιακό κόλπο. Τη λειτουργία του ως νερόμυλου με τα συστήματα άλεσης δημητριακών της αρχαίας περιόδου, διαδέχθηκε η συστηματικότερη αξιοποίηση κατά την Τουρκοκρατία, το πέρασμα στην ιδιοκτησία του Λυμπεράκη Γερακάρη και των Μπενάκηδων της Καλαμάτας στην αρχή και στη συνέχεια των Καπετανάκηδων της Τρικότσοβας, για να καταλήξει σε βιομηχανική εταιρία από την οποία το αγόρασε ο Παναγιώταρος, που μετέφερε με το φορτηγό του στάρι από όλη τη Δυτική, Μάνη, το άλεθε και παρέδινε αλεύρι ( Το ιστορικό της λειτουργίας έχει δημοσιευτεί στη ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ).

Δεδομένου ότι η λειτουργία του οικήματος ως οίκου ευγηρίας, όπως ήθελε το ζεύγος Παναγιώταρου, δεν τελεσφόρησε, ο δήμος Καλαμάτας, ως καθολικός διάδοχος της περιουσίας της πρώην Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας, επιχειρεί να αξιοποιήσει το κληροδότημα Παναγιώταρου με τη δέσμευση ότι τα οφέλη θα καρπωθεί η τοπική κοινωνία της Μικρής Μαντίνειας. Μετά τη δημοπράτηση παρέμενε σε εκκρεμότητα η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου για να κριθεί αν είναι οικονομικά αποδεκτή η προσφορά του υποψήφιου επενδυτή. Σ` αυτό το βήμα, την εξέταση της χρηματο – οικονομικής μελέτης που έχει ανατεθεί σε πιστοποιημένο εκτιμητή, προχώρησε ο δήμος Καλαμάτας και ειδικότερα η Οικονομική Επιτροπή του, ως αφετηρία για τη θεμελίωση των σημείων διαπραγμάτευσης του Δήμου με τον υποψήφιο επενδυτή Θεόδωρο Μπρεζεράκο.