ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Δεκέμβριος 2022

Πετυχημένη η φετινή 17η γιορτή κάστανου στην Άρνα.

Η φετινή γιορτή κάστανου στην Άρνα Λακωνίας πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 28 μέχρι την Κυριακή 39 Οκτωβρίου. Σ` αυτό το τριήμερο οι πολλοί επισκέπτες διασκέδασαν υπό τους ήχους μουσικού συγκροτήματος, απόλαυσαν εδέσματα της λακωνικής κουζίνας, ψώνισαν φθινοπωρινά φρούτα και απόλαυσαν, βοηθούντος και του καλού καιρού, το ορεινό τοπίο του Ταϋγέτου. Την εκδήλωση, την οποία στήριξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, διοργάνωσαν η Κοινότητα Αρνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρνας και ο Σύλλογος των απανταχού Αρνιωτών.

Ανάδοχος για το υδατοδρόμιο στο λιμάνι Καλαμάτας κατά το σχετικό διαγωνισμό.

Στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, δημόσιος φανερός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την παραχώρηση χρήσης χερσαίου χώρου του χωροθετημένου υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας στη δυτική προκυμαία, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη λήψη άδειας λειτουργίας και την κατασκευή υδατοδρομίου.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής που είχε οριστεί και παρουσία δικηγόρου. Κατατέθηκε μία προσφορά από την εταιρία με την επωνυμία «ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΙΚΕ». Ακολούθησε έλεγχος των δικαιολογητικών, τα οποία κρίθηκαν επαρκή σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη. Το αντάλλαγμα που προσφέρθηκε για τη χρήσης χερσαίου χώρου στο λιμάνι Καλαμάτας ανήλθε στο ποσό των 600,00€ μηνιαίως πλέον των νόμιμων κρατήσεων.

Το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας μετά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής αναμένεται να προχωρήσει στην κατακύρωση του Διαγωνισμού. Ακολούθως, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το Υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να εγκρίνει την παραχώρηση και να «τρέξει» η διαδικασία των υποδομών και της άδειας λειτουργίας.

Εκτός απροόπτων συμβάντων, εκτιμάται ότι τον προσεχή Μάρτιο 2023 το Υδατοδρόμιο Καλαμάτας θα είναι έτοιμο για να υποδεχθεί υδροπλάνα.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Εξωχωρίου

Μετά τις εκλογές της 17-08-2022 στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Εξωχωρίου τα εκλεγμένα μέλη συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος Ιωάννης Κουμεντέας, Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Γιαννακουρέας, Γραμματέας Ρεβέκκα Μπεσμπέα, Ταμίας Αντωνία Λαμπρινίδου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Μαρία Πατριαρχέα και Μέλη Ιφιγένεια Χατζοπούλου και Μαγδαληνή Ρέμπχολς.

Τα νέα διοικητικά συμβούλια στους Ιατρικούς Συλλόγους Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας τα νέα διοικητικά συμβούλια στη Λακωνία και Μεσσηνία είναι τα εξής:

Α) Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τσιρώνη Μαρία, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παπάκου Ελένη, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γεωργαντάς Παναγιώτης, ΤΑΜΙΑΣ: Γούτος Δημήτριος, ΜΕΛΗ: Δημοπούλου Κωστούλα, Μουζόπουλος Γεώργιος, Δρίβα Μεταξία, Αθανασοπούλου Γεωργία, Αναδιώτου Αναστασία, Ανδριόπουλος Παναγιώτης και Πρέσβελος Δημήτριος.

Β) Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τζωρτζίνης Δημήτριος,  Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Σφήκας Σταύρος, Γ΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Τσίχλης Ηλίας-Νεκτάριος, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γιούρτουμας Νικόλαος, ΤΑΜΙΑΣ Χρυσαυγής Βασίλειος, ΜΕΛΗ: Γεωργακαράκου-Τσιλιβαράκη Χρυσούλα, Καραμπέτσος Βασίλειος, Μάκαρης Εμμανουήλ – Λεονάρδος, Μάλλιου Χρυσάνθη και Μανδηλάρης Ηλίας.

Επιστημονικό συνέδριο στο Γύθειο με θέμα το έργο του Κύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής στο Γύθειο, το τριήμερο από την Παρασκευή 18 έως και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ από την Πρώτη πηγή στη Νύχτα των Κήπων»

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης ανήκει στους μείζονες ποιητές της ελληνικής γλώσσας. Βαθιά δεμένος με το μαρτυρικό νησί του κατάφερε να είναι ταυτόχρονα ελληνικός, οικουμενικός, και παγκόσμιος. Όντας, βραβευμένος και μεταφρασμένος, είναι μέλος της Ακαδημίας Τεχνών της Κύπρου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ  που χορηγείται από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Δικαίωμα ενστάσεων από τους δήμους για μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε ζώνες της περιοχής τους προβλέπεται από νέα νομοθετική ρύθμιση.

Με νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2022, να υποβάλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιδχή τους. Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλλουν οι δήμοι, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών με στόχο το «κούρεμα» των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι είναι υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες.

Οι τώρα ισχύουσες αντικειμενικές αξίες σε κάθε περιοχή προέκυψαν μετά  από συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών  με τους δήμους, για καθορισμών των ζωνών, στις οποίες οι εκτιμητές προσδιόρισαν τις τιμές σε κάθε ζώνη.

Ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες και ηλεκτρονικές πληρωμές από το δήμο Δυτικής Μάνης 

Ο δήμος Δυτικής Μάνης αξιοποίησε τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, για να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των δημοτών του και των επιχειρήσεων της περιοχής. Με την υπηρεσία «Ηλεκτρονικές Πληρωμές», οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet, ταυτοποιούνται και συνδέονται για να δουν και να εκτυπώσουν τα ειδοποιητήρια οφειλών τους, να διαχειριστούν και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, αλλά και για να ενημερωθούν από την καρτέλα των στοιχείων οφειλέτη που τηρεί ο Δήμος..

Στο link:https://dmanis.elocalgovernments.gr/client/index.php?gov=0&service=EXR%7CDEP, καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.dimosdytikismanis.gr), πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να συνδεθούν και να κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών, καθώς και να βρουν οδηγίες για τις παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Εγκαινιάστηκε η «Οικία των Ψηφιδωτών» στη Σπάρτη. 

Στις 21 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε στη Σπάρτη η περίφημη «Οικία των ψηφιδωτών», ο χώρος όπου φιλοξενούνται δύο περίτεχνα ρωμαϊκά ψηφιδωτά, η «Αρπαγή της Ευρώπης» και ο «Ορφέας ως γητευτής ζώων» φιλοτεχνημένα στα τέλη του 3ου – αρχές 4ου αιώνα. Το σημαντικό αυτό έργο για την πόλη της Σπάρτης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η μελέτη αδειοδότησης του έργου χρηματοδοτήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Η έγκριση της μελέτης και η επίβλεψη του έργου έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Οικία των Ψηφιδωτών της Σπάρτης στεγάζει τα ψηφιδωτά «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ορφέας ως γητευτής ζώων», που ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1872 και το 1890 αντίστοιχα, στον κήπο το πρώτο και το δεύτερο στην οιναποθήκη ιδιωτικών ιδιοκτησιών στη Σπάρτη. Για την προστασία και ανάδειξή τους έγινε απαλλοτρίωση των οικοπέδων, στα οποία είχαν ανακαλυφθεί και κατασκευάστηκε στέγαστρο.