ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Ιανουάριος 2023

Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα – Κύθηρα: Άγονος ο διαγωνισμός για την αεροπορική σύνδεση

Χωρίς ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες για την σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καλαμάτας – Κυθήρων ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που έκανε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) για τις άγονες αεροπορικές συνδέσεις. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου για 12 άγονες αεροπορικές γραμμές, ανάμεσά τους και αυτή της Καλαμάτας, όμως παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της ΑΠΑ, οι αεροπορικές εταιρείες δεν κατέθεσαν προσφορά. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η εν λόγω αεροπορική σύνδεση δε θα πραγματοποιηθεί. Το πιθανότερο είναι να γίνει επαναπροκήρυξη με μερική τροποποίηση των όρων διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Δύο μικρά έργα αντιστήριξης με συμβολή της Μονάδας Μελετών & Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ στις παραλίες Καρδαμύλης και Στούπας.

Για την εκτέλεση αυτών των έργων, ο δήμος Δυτικής Μάνης απευθύνθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) το οποίο ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά του. Οι εργασίες στο δημοτικό δρόμο πρόσβασης στο λιμανάκι του Άη – Γιάννη στην Καρδαμύλη ολοκληρώθηκαν κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο ενώ οι εργασίες στην παραλία της Χαλικούρας στη Στούπα βρίσκονται σε εξέλιξη. 

4 μεγάλες κοινοπραξίες εταιρειών εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας

Το Υπερταμείο ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου 2022 ότι παρέλαβε τους Φακέλους Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από τέσσερις (4) ενδιαφερόμενους επενδυτές για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένος Καλαμάτας. Το ενδιαφέρον τους εκδήλωσαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited

2. ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.-CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A

3. Egis Airport Operation-AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aéroports de la Cote d’Azur

4. FRAPORT AG- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε.

Η προεπιλογή των διαγωνιζομένων, η οποία θα σημάνει την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών έτους 2022 στο γλύπτη Χρήστο Ρηγανά.

Στο γλύπτη Χρήστο Ρηγανά, από κοινού με τους ομοτέχνους του Κυριάκο Ρόκο και Κώστα Δικέφαλο, απονεμήθηκε Βραβείο της Ακαδημίας έτους 2022, σε αναγνώριση της μακράς και ξεχωριστής καλλιτεχνικής τους δημιουργίας με έμφαση στο παραδοσιακό υλικό του μαρμάρου. Ο Χρήστος Ρηγανάς, που γεννήθηκε και δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα, κατάγεται από μανιάτικη οικογένεια του Πύργου Διρού. Μεταξύ των πολλών έργων του, έχει φιλοτεχνήσει και την ορειχάλκινη κεφαλή του Νίκου Καζαντζάκη που έχει τοποθετηθεί από το 1993 στη Στούπα Δυτικής Μάνης (διασταύρωση παραλιακού δρόμου προς αμμουδιά Καλόγριας).

Φωτο,