Επιμνημόσυνη δέηση στη Λάγια για τον πεσόντα Μανιάτη Ήρωα Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Μανιάτη Ήρωα Αντιπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό, κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996.Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, στη Λάγια, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο.

Κινητοποίηση για ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών του Ταϋγέτου στη Δυτική Μάνη
Δεν χρειάστηκαν πολλές διαδικασίες. Έφθασε η πιστοποίηση μιας οικολογικής εταιρείας τα βουνά της οροσειράς του(Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ), η μακροχρόνια προσφορά στην τοπική κοινωνία και στη φύση ενός σωματείου (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) και η επιτυχής διοργάνωση αθλητικών αγώνων δρόμου με επίκεντρο τον Ταΰγετο (εταιρεία «2407 Μountain Αctivities» με έδρα την Καρδαμύλη), για να προκύψει μια κινητοποίηση που θα «ημερέψει» «αγριεμένα» μονοπάτια εκείνα που, ξεκινώντας από την πεδινή ζώνη φθάνουν μέχρι τις παρυφές του βουνού από τη δυτική πλευρά του. Είναι απομεινάρια του παλιού τρόπου ζωής στη Μάνη και της στενής σχέσης των κατοίκων της με τον Ταΰγετο και τα βουνά της οροσειράς του.
Η μαγιά για την εκκίνηση της δράσης προήλθε από μια μικρή δωρεά (5000 ευρώ στο σωματείο ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) από το Ίδρυμα “Costas M. Lemos Foundation” στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί. Με την πρωτοβουλία αυτή στόχος είναι η ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες λόγω της μεγάλης οικολογικής τους αξίας, όπως τα Εθνικά Πάρκα και οι περιοχές Natura.
Οι δράσεις οι οποίες προβλέπεται να υλοποιηθούν έως το τέλος του Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν:
-Αποκατάσταση με εργασίες καθαρισμού τμήματος του υπάρχοντος δικτύου μονοπατιών σε μήκος 7 χλμ. μικτής διαδρομής (μονοπάτι, καλντερίμι, χωματόδρομος) στην περιοχή Φαράγγι Βιρού (από Τσέρια έως Αγία Σοφία). Η αποκατάσταση θα γίνει με τη συμμετοχή εθελοντών από τοπικά περιβαλλοντικά σωματεία και με την υποστήριξη του Δήμου Δυτικής Μάνης.
-Δράσεις προβολής και ανάδειξης του δικτύου ορεινών μονοπατιών στον Ταΰγετο Δυτικής Μάνης. Έκδοση δίγλωσσου φυλλαδίου για την ανάδειξη του δικτύου ορεινών μονοπατιών στον Ταΰγετο Δυτικής Μάνης. Διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών της περιοχής στον τουριστικό τομέα και άλλες επικοινωνιακές δράσεις προβολής τις οποίες θα υποστηρίξει η τοπική συνεταιριστική επιχείρηση A+A teleia Kalamata
-Ευαισθητοποίηση επισκεπτών ορεινών μονοπατιών. Δημιουργία και διαδικτυακή έκδοση του «Οδηγού Καλού Επισκέπτη» για τα ορεινά οικοσυστήματα.
Είναι βέβαιο ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα στεφθούν από επιτυχία ώστε η φετινή διοργάνωση του ορεινού Μαραθώνιου Ταϋγέτου στο τέλος Μαρτίου να βρει τις διαδρομές των αθλητών καθαρές. Μακάρι οι δράσεις να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, ώστε τα μονοπάτια να παραμένουν προσβάσιμα ολοχρονικά.
(Στοιχεία από δημοσίευμα στο ΘΑΡΡΟΣ Καλαμάτας).

Σε επικούρηση της ευχής που έκλεισε αυτό το κείμενο ήλθε η είδηση που ακολουθεί.
Σύσκεψη για την αναβάθμιση του δικτύου μονοπατιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Σύσκεψη για την αναβάθμιση του δικτύου μονοπατιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στην έδρα της Περιφέρειας, στις 8 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη. Όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης, στην Περιφέρεια δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσει χρηματοδότηση συνολικού ύψους περί τα 4.000.000 ευρώ για τον πιο πάνω σκοπό, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα αναλογούν περί τις 800.000 ευρώ. Στην εν λόγω σύσκεψη τονίστηκε ότι η αναβάθμιση του περί τα 1.000 χιλιόμετρα συνολικού μήκους δικτύου μονοπατιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, βελτίωση γεωμετρικών στοιχείων και παρεμβάσεις – επιδιορθώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο, όπως και ενίσχυση της σήμανσης αλλά και της ασφάλειας του εν λόγω δικτύου, ενώ μέσα από την καταγραφή και τη σήμανση σε σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα θα δίνεται ψηφιακή πληροφόρηση στους επισκέπτες.
Ήδη προετοιμάζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο σχετικός φάκελος με τα πιο πάνω στοιχεία” τόνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι και οι δήμοι από την πλευρά τους έχουν την δυνατότητα να προτείνουν νέα μονοπάτια, που θα “κουμπώνουν” στο υφιστάμενο δίκτυο της Περιφέρειας.
Ας κινητοποιηθούν οι δύο δήμοι της Μάνης να υποβάλουν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις για χρηματοδότηση, δεδομένου ότι η περιοχή μας έχει το πιο εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών στην Πελοπόννησο. Και πάλι οι πρόγονοί μας με τα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν για τις αγροτο – κτηνοτροφικές εργασίες τους και τις επικοινωνίες τους μας δείχνουν το δρόμο…
Εκδήλωση με κοπή της πίτας του Συλλόγου Μανιατών Μεσσηνίας

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στο κέντρο Κουκούτση στη Βέργα και η κοπή της πίτας του Συλλόγου Μανιατών Μεσσηνίας, ύστερα από επιτυχή διοργάνωση από την πρόεδρο του Συλλόγου Αμαλία Νίκα-Ρουτζούνη και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Υπογράφηκε σύμβαση της παραχώρησης μικρού αεροδρομίου στη Σπάρτη, από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, στο ομώνυμο δήμο.

Στόχος της παραχώρησης είναι η χρήση του στον αεροπορικό τουρισμό, στην αεροπορική εκπαίδευση, μέσω της αξιοποίησης των μικρών αεροδιαδρόμων της περιφέρειας, αλλά και τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης. Η παραχώρηση του αεροδρομίου Σπάρτης στο δήμο, έγινε για 12 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 12. Ο δήμος Σπάρτης, μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών του, θα ξεκινήσει, άμεσα τα βελτιωτικά έργα υποδομών. Βέβαια, απαιτούνται πολλές συμπράξεις για μετατροπές και αδειοδοτήσεις μέχρι να γίνει ενεργό.