Αύγουστος 2023

Οι Μανιάτες βράβευσαν στη Νέα Υόρκη το γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ

Η Ένωση των Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», η οποία έλκει στους κόλπους της πάνω από τέσσερα χιλιάδες μέλη από όλον τον κόσμο, βράβευσε τον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η βράβευσή του έγινε κατά την διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης σε ομογενειακό εστιατόριο στο Μανχάταν από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Γεωργόπουλο και τον επιχειρηματία Σταύρο Βουγιουκλάκη, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την ηγεσία της Ένωσης.

Πρόκειται για μια διπλή και συνάμα ευχάριστη έκπληξη για τον γερουσιαστή Μενέντεζ. Η πρώτη σχετίζονταν με την  απρόσμενη για τον ίδιο βράβευση και η δεύτερη με το βραβείο αυτό καθ΄ εαυτό, το κέντρισε την περιέργεια και προκάλεσε την ευαρέσκεια όχι μόνο του αποδέκτη του, αλλά και όλων των συνδαιτυμόνων. Ήταν ένα πραγματικό έργο τέχνης σε χαλκό, το οποίο σμίλευσε με περισσή αγάπη ο διακεκριμένος γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου και το οποίο ήταν αφιερωμένο στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και στον Όρκο των Μανιατών της 17ης Μαρτίου 1821 και ο οποίος έχει ως εξής: «Ορκίζομαι, εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού, εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδος, να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου, υπέρ πίστεως και Πατρίδος. Ορκίζομαι, να μη βλέψω εις τα όπισθεν εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος και της Θρησκείας μου. Ορκίζομαι, «Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος» υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», Ζήτω η 17η Μαρτίου 1821, Ζήτω η Μάνη, Ζήτω η Ελλάς!

Οι κ.κ. Γιώργος Γεωργόπουλος και Σταύρος Βουγιουκλάκης ενημέρωσαν τον κ. Μενέντεζ για την Ένωση των Απανταχού Μανιατών και μετέφεραν την ευγνωμοσύνη της προέδρου της Δήμητρας Κούβαρη και όλων των στελεχών για την αδιάλειπτη υποστήριξη που ο κ. Μενέντεζ προσφέρει στον αγώνα της ομογένειας για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας”

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά για το βιβλίο του “Ακόμα και με δανεικό στυλό γράφεται η Ιστορία”, απονέμεται το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας” για βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού, το οποίο προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη μνήμη του πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας και επί σειρά ετών γενικού γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού Παναγιώτη Φωτέα.

Στη σχετική απόφαση κατέληξε η υπό την ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου κριτική επιτροπή στην μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασή της σήμερα, Παρασκευή 30 Ιουνίου, στην οποία μετείχαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, η επίκουρη καθηγήτρια του ίδιου Ιδρύματος Σοφία Καπετανάκη, το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπρόεδρος ε.τ. του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Μηλιώνης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το βραβείο, που συνίσταται σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, προγραμματίζεται να απονεμηθεί την τελευταία εβδομάδα του ερχόμενου Αυγούστου.

* Ο Γιώργος Γεννηματάς υπηρέτησε σε κρίσιμες και σημαντικές θέσεις για πάνω από 40 χρόνια. Εχει διατελέσει πρέσβης της χώρας μας στη Συρία, την Πορτογαλία και την Τουρκία, ενώ έχει υπηρετήσει σε εξ ίσου σημαντικές θέσεις στη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Ρωσία. Επίσης, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και γενικός γραμματέας και γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών.

Πέθανε ο Μανιάτης Παναγιώτης Μελάς, πρώην βουλευτής Πειραιά της ΝΔ και των ΑΝΕΛ

Έφυγε από τη ζωή, στα τέλη Ιουνίου, σε ηλικία 78 ετών ο Παναγιώτης Μελάς, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Πειραιά..

Ο Παναγιώτης Μελάς γεννήθηκε στην Κοκκάλα Μάνης (23/01/1945) και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ήταν το 7ο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, από πατέρα Ιερέα και μητέρα αγρότισσα. Από το γάμο του με την Ελευθερία Κουκά, συμβολαιογράφο απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιάννη και τον Αντώνη.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε την ειδικότητα του Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Το διάστημα 1983-1987 ήταν αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Στις 17/11/1994 αντικατέστησε στη Βουλή, ως πρώτος επιλαχών στην Α΄ περιφέρεια Πειραιά, τον παραιτηθέντα βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο.Εξελέγη βουλευτής της Α΄ Πειραιώς στις εκλογές του 1996, του 2000, του 2004 και του 2007. Στις 07/10/2010 αντικατέστησε στη Βουλή τον παραιτηθέντα του βουλευτικού αξιώματος Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Το 2012 ο Παναγιώτης Μελάς προσχώρησε στο κίνημα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου και εκλέχτηκε βουλευτής στις εκλογές που ακολούθησαν.

2 αποσύρσεις « Γαλάζιας Σημαίας σε ακτές της Ανατολικής Μάνης. 

Συνολικά 13 βραβευμένες ακτές από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» έχασαν το βραβείο τους για το 2023 επειδή δεν οργανώθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος. Οι 2 βρίσκονται στην Ανατολική Μάνη. Σύμφωνα με τη διαδικασία του Προγράμματος, οι διαχειριστές οφείλουν να οργανώσουν εγκαίρως τις ακτές και να στείλουν τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας ήταν η 1η Ιουλίου. Μέχρι και σήμερα στις εν λόγω ακτές δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωσή τους σύμφωνα με τα κριτήρια που αφορούν: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού. Η απόσυρση στις εν λόγω ακτές γίνεται για λόγους πλημμελούς οργάνωσης ενώ η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, κατά τα πρότυπα του Προγράμματος, εξαιρετική. Σύμφωνα με την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης», οι 2 ακτές της Μάνης, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής: Ακτή Σκουτάρι, Δήμος Ανατολική Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας και Ακτή Γύθειο 2/Σελινίτσα, Δήμος Ανατολική Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας.

29ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έκανε πρεμιέρα στις 14 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με την ομάδα χορού Tao Dance Theater από την Κίνα και την πολυβραβευμένη παράσταση 11. Στην έναρξη παρευρέθησαν ακόμη, εκτός του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη, αντιπεριφερειάρχες και αρκετοί αυτοδιοικητικοί.

Το φεστιβάλ είναι 10ήμερο και οι παραστάσεις γίνονται στο Μέγαρο Χορού και υπαίθριες.

Αφυπηρέτησε ο για πολλές δεκαετίες διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας

Η μακρά και ευδόκιμη υπηρεσία στη δημόσια υπηρεσία τεχνικών έργων της Μεσσηνίας του συμπατριώτη μας από την Καρδαμύλη Παναγιώτη Γιαννακέα του Αντωνίου και της Βενέτως ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου που καταλείφθηκε από το όριο ηλικίας.

Παιδί αγροκτηνοτροφικής οικογένειας μεγάλωσε με τα ιδανικά της Μάνης και του φυσικού χώρου του Ταϋγέτου, κατόρθωσε να ξεπεράσει τα εμπόδια στις σπουδές που δημιουργούνταν κατά τις δεκαετίες 1970- 80, λόγω των περιορισμένων οικονομικών των οικογενειών τους, και να σπουδάσει στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είχε, για την 4ετία 1990 -94 εκλεγεί Κοινοτικός Σύμβουλος Καρδαμύλης με το συνδυασμού του αείμνηστου Προέδρου Βασίλη Ταταρέα.

Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Λιακέα προϊσταμένη της Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καλαμάτας και έχουν αποκτήσει τρεις θυγατέρες. Του ευχόμαστε το ίδιο παραγωγικός να είναι και ο νέος κύκλος ζωής του.

Έργο του Οργανισμού «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) για ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας

Το έργο που, μετά από παρέμβαση του δημάρχου Καλαμάτας Αθανασίου Βασιλόπουλου εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Οργανισμού «Κτιριακές Υποδομές», στη συνέχεια δημοπρατήθηκε. Προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε  ο Οικονομικό Φορέα με την επωνυμία: «3ΝΚ ENGINEERS AND ARCHITECS ΙΚΕ», που προσέφερε ποσοστό έκπτωσης: 21,14%) επί συνολική δαπάνης του έργου με τον ΦΠΑ: 283.879,65€.