Σεπτέμβριος 2023

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας”

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά για το βιβλίο του “Ακόμα και με δανεικό στυλό γράφεται η Ιστορία”, απονέμεται το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας” για βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού, το οποίο προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη μνήμη του πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας και επί σειρά ετών γενικού γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού Παναγιώτη Φωτέα.

Στη σχετική απόφαση κατέληξε η υπό την ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου κριτική επιτροπή στην μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασή της σήμερα, Παρασκευή 30 Ιουνίου, στην οποία μετείχαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, η επίκουρη καθηγήτρια του ίδιου Ιδρύματος Σοφία Καπετανάκη, το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπρόεδρος ε.τ. του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Μηλιώνης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το βραβείο, που συνίσταται σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, προγραμματίζεται να απονεμηθεί την τελευταία εβδομάδα του ερχόμενου Αυγούστου.

* Ο Γιώργος Γεννηματάς υπηρέτησε σε κρίσιμες και σημαντικές θέσεις για πάνω από 40 χρόνια. Εχει διατελέσει πρέσβης της χώρας μας στη Συρία, την Πορτογαλία και την Τουρκία, ενώ έχει υπηρετήσει σε εξ ίσου σημαντικές θέσεις στη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Ρωσία. Επίσης, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και γενικός γραμματέας και γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών.

Έργο του Οργανισμού «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) για ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας

Το έργο που, μετά από παρέμβαση του δημάρχου Καλαμάτας Αθανασίου Βασιλόπουλου εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Οργανισμού «Κτιριακές Υποδομές», στη συνέχεια δημοπρατήθηκε. Προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε  ο Οικονομικό Φορέα με την επωνυμία: «3ΝΚ ENGINEERS AND ARCHITECS ΙΚΕ», που προσέφερε ποσοστό έκπτωσης: 21,14%) επί συνολική δαπάνης του έργου με τον ΦΠΑ: 283.879,65€.

Υπογράφηκε η σύμβαση για το νέο νοσοκομείο Σπάρτης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Με τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, με τελικό ανάδοχο τον Όμιλο ΑΒΑΞ, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, υπογράφηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023 η σύμβαση για την έναρξη της κατασκευής του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής – ΙΣΝ, του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – ΙΣΝ και του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης – ΙΣΝ. Η αύξηση του προϋπολογισμού για τα συγκεκριμένα έργα διαμορφώνει τη συνολική επένδυση του ΙΣΝ για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) σε ποσό άνω του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων, με τα τρία νέα νοσοκομεία, τα οποία θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα στο Ελληνικό Δημόσιο, να αποτελούν περίπου το ήμισυ (500 εκατομμύρια δολάρια) του συνολικού προϋπολογισμού του. «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και καμιά φορά τα μέσα αγιάζονται προς όφελος του σκοπού. Η δέσμευσή μας για στήριξη της δημόσιας υγείας, επέκταση της πρόσβασης στις υπηρεσίες της, ενίσχυση της ποιότητας της περίθαλψης για όλους και ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής είναι ακλόνητη ακόμα και στις ιδιαίτερα δύσκολες, τωρινές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ. «Η νέα συμφωνία για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων μας γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη, αποδεικνύοντας πως ενώ οι πόροι μας δεν είναι αστείρευτοι, είναι αστείρευτη η δύναμη και η αφοσίωσή μας προς όφελος της κοινωνίας». «Tα τρία αυτά νοσοκομεία καθιερώνουν τη σημασία της επιστημονικής καινοτομίας αγκαλιάζοντας, ταυτόχρονα, τις ανθρωπιστικές αξίες» είπε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας των έργων Renzo Piano. «Η οπτική και φυσική επαφή με το περιβάλλον, το φυσικό φως και η ομορφιά, η αρχέγονη ομορφιά, είναι τα βασικά δομικά στοιχεία αυτού του έργου. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου σημείου αναφοράς για την αρχιτεκτονική της υγειονομικής περίθαλψης που αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει την περιβαλλοντική ευθραυστότητα του πλανήτη μας».

Όταν ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, θα ενημερώσομε τους αναγνώστες της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Πέθανε ο συμπατριώτης μας πρώην βουλευτής Ηλίας Ι. Βουγιουκλάκης.

Γεννήθηκε στη Λάγια Λακωνίας το 1945 και σε μικρή ηλικία η οικογένειά του μετανάστευσε στον Πειραιά. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε στο Δήμο Πειραιώς, στα ΕΛΤΑ, στον ΟΤΕ, ακόμα και στους φούρνους του Γυαλαδίκου των λιπασμάτων. Κατόρθωσε, παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες να σπουδάσει πολιτικές και νομικές επιστήμες και να αποδειχθεί ένας από τους καλύτερους ποινικολόγους της Ελλάδας.

Στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε μεγάλη συνδικαλιστική δράση και έγινε Πρόεδρος των Λακώνων φοιτητών και της Φοιτητικής Πνευματικής Εστίας Πειραιώς και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Επίσης μετά την αποφοίτησή του, διετέλεσε πρόεδρος της Παλλακωνικής Ενώσεως, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Γηγενών Πειραιωτών κλπ.

Κατά την δικτατορία είχε ιδρύσει την Οργάνωση “Ελεύθεροι Αετοί” και υπερασπίστηκε δωρεάν άλλους αγωνιστές σε έκτακτα στρατοδικεία.

Το 1969 νυμφεύθηκε την Ματίνα Κωνσταντογιάννη  Εκλεγόταν  βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Πειραιά από το 1974 μέχρι και το 1993.

Ολοκληρώθηκε η α’ φάση του έργου «Αναδιάταξη – Αναδιοργάνωση Πλατείας 23ης Μαρτίου Καλαμάτας» – Σε κυκλοφορία ο δρόμος

Οι εργασίες για την α’ φάση του έργου «Αναδιάταξη – Αναδιοργάνωση Πλατείας 23ης Μαρτίου Καλαμάτας » ολοκληρώθηκαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί και ο δρόμος δόθηκε σε κυκλοφορία. Ο ρυθμός υλοποίησης του έργου είναι καλός, κάτι που επεσήμανε εμφανώς ικανοποιημένος σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023, όπου και δόθηκε εκ νέου σε κυκλοφορία για τα οχήματα ο δρόμος.  Η εν λόγω περιοχή αρχίζει να αλλάζει (έχουν προηγηθεί εργασίες που αφορούν τα υπόγεια δίκτυα), με κύριο χαρακτηριστικό μέχρι στιγμής τα μεγάλα πεζοδρόμια και τους κυβόλιθους στο οδόστρωμα.

Και από το Δήμο Καλαμάτας πρόταση για αναβάθμιση περιπατητικών διαδρομών, μεταξύ των οποίων και εκείνων στην εδαφική περιοχή της Βέργας

Υπεβλήθη από το Δήμο Καλαμάτας αίτηση χρηματοδότησης για το έργο «Αναβάθμιση και εμπλουτισμός υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών του Δήμου Καλαμάτας», προϋπολογισμού Προτεινόμενης Πράξης 494.996,95 €,  Στην πρόταση περιλαμβάνεται και οι διαδρομές: α) Κάτω Βέργα – Άνω Βέργα, μήκους 2,82 χλμ., β) Άνω Βέργα = Προφήτης Ηλίας, μήκους 2,85 χλμ., γ) Άνω – Βέργα από χωματόδρομο που οδηγεί στο δρόμο Αλτομιρά – Πηγάδια, μήκους 5,18χλμ., και δ) όρος Καλάθι κεντρικά, μήκους 3,93 χλμ..