ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Άρτος – Οίνος – Έλαιον: 10η Παρουσίαση  Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων στην Καλαμάτα. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου

Παρά τον άστατο καιρό, καθ’ όλη τη διάρκεια της 10ης παρουσίασης αγροτικών και τοπικών προϊόντων «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, επισκέφτηκε το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στην Καλαμάτα, γνωρίζοντας από κοντά τοπικές επιχειρήσεις και τα ποιοτικά αγροδιατροφικά τους προϊόντα, αλλά και συμμετέχοντας στις δράσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Η έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια. Πρόκειται για ένα θεσμό που μετεξελίσσεται σε Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών Προϊόντων και Γαστρονομίας, με σκοπό την προβολή των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεών (μουσικά συγκροτήματα, θέατρο σκιών (καραγκιόζης), συναυλία δημοτικής φιλαρμονικής, δράσεις μαγειρικής μία με τίτλο «Μαγειρεύοντας ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές», όπως και άλλη δράση με τίτλο «Η ελιά στη γαστρονομία της Πελοποννήσου»).

Μεγάλοι χορηγοί ήταν η Συκική και η Ένωση Μεσσηνίας, ενώ την παρουσίαση υποστήριξαν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Καλαμάτας.

Ασήμαντες σε έκταση και καταστροφές οι φωτιές Ιουλίου και Αυγούστου 2023 σε περιοχές της Μάνης.

Φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής 14/7 έξω από τη Γαρδενίτσα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έκαψαν αγροτοδασική έκταση χωρίς να απειλείται οικιστικό κομμάτι στην περιοχή. Για τον περιορισμό του μετώπου επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με 8 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις τρία αεροσκάφη. Η φωτιά ελέγχθηκε σύντομα.

Φωτιά ξεκίνησε στις 14.00 ώρα σε δασική έκταση στο Λάγιο Λακωνίας, που συνορεύει με τα νοτιοανατολικά όρια του δήμου Ανστολικής Μάνης. Στην περιοχή επιχείρησαν 19 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 6 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν 2 αεροσκάφη και η φωτιά σύντομα ελέγχθηκε.

Φωτιά ξέσπασε στις 27 Αυγούστου κοντά στη Μηλιά Δυτικής Μάνης σε δασική και δύσβατη χορτολιβαδική περιοχή ανατολικά του δρόμου Πλάτσας – Μηλέας. Αντιμετωπίστηκε με ρίψεις νερού από αεροσκάφος Πετζετέλ για να ενισχύσει την πυρόσβεση. Σύντομα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Το θετικό είναι πως στην περιοχή ναι μεν φυσούσε αλλά κατά περιόδους σημειωνόταν ψιλόβροχο, ενώ η φωτιά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο.

Ακόμα μια δασική πυρκαγιά ξέσπασε στις 27 Αυγουστου λίγο πριν τις 10 το πρωί, από κεραυνό στον Ταΰγετο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε δέντρο στο δάσος της Βασιλικής σε δύσβατο σημείο νότια της κορυφής του Προφήτη Ηλία. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν από την αρχή ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ ρίψεις έκανε και αεροσκάφος τύπου PZL

Υποτονικός ο φετινός εορτασμός της Παναγίας Γιάτρισσας στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου.

Αρνητικές συγκυρίες, με κυριότερη την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών που παρά το σταμάτημα των βροχοπτώσεων παρέμειναν οι άνεμοι ισχυρής έντασης, περιόρισαν τη συμμετοχή του κοινού στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις κατά τον Εσπερινό της 7ης Σεπτεμβρίου και τη λειτουργία της 8ης Σεπτεμβρίου. Περιορισμένη ήταν και η συμμετοχή των πολιτικών, δεδομένου εκτός από την κακοκαιρία και η χρονική συγκυρία του Σεπτεμβρίου προσδιοριζόταν μετά την ολοκλήρωση του πολιτικού κύκλου Μαΐου – Ιουνίου. Παρ` όλα αυτά η υπήρξε προσέλευση σημαντικού αριθμού προσκυνητών, ιδιαίτερα από τα κοντινά χωριά της ανατολικής και δυτικής πλευράς του Ταϋγέτου, Η χοροστασία κατά τη λειτουργία διεξήχθη από το Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο επικουρούμενο από τον Ηγούμενο και τους μοναχούς της Μονής καθώς και κληρικούς των γειτονικών ενοριών της Μάνης.

Σταδιακή λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Λακωνίας, στην περιοχή της Σκάλας από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η σταδιακή λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Λακωνίας, στην περιοχή της Σκάλας. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.), στην Σπάρτη, όπου μετείχαν εκπρόσωποι των δήμων της Λακωνίας, υπηρεσιακοί παράγοντες από την Π.Ε. καθώς και εκπρόσωποι από την διαχειρίστρια εταιρεία.

“Νιώθω εξαιρετική χαρά και ικανοποίηση για το γεγονός ότι πλέον λειτουργεί και η τρίτη μονάδα που προέβλεπε ο σχεδιασμός της κεντρικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα η Λακωνία να έχει πια την δυνατότητα να διαχειρίζεται τα απορρίμματα των δήμων της” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε ότι οι δήμοι της Λακωνίας, για περίπου ένα μήνα, δεν θα καταβάλουν αντίτιμο για την διάθεση των απορριμμάτων τους στην πιο πάνω μονάδα – αλλά και για το εναπομένον διάστημα που κάποιοι από τους λακωνικούς δήμους θα εξυπηρετούνται στην Παλαιόχουνη. 

Προγραμματική σύμβαση για εκπόνηση μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης της Μονής Δρυάλου

Στις 11 Σεπτεμβρίου  ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπέγραψε προγραμματική σύμβαση, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ, με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών για την συντήρηση και αποκατάσταση της Μονής Φανερωμένης στον Δρύαλο, της Δημοτικής Ενότητας Οιτύλου του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Η εν λόγω προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη χρηματοδότηση, του υπουργείου Πολιτισμού για την εκπόνηση και της Μητρόπολης Μάνης ως φορέα υπαγωγής της Μονής.