ΜΑΪΟΣ 2024

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης νέος πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου

Στα τέλη Μαρτίου συνεδρίασαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που εκπροσωπούν τους 16 δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έχουν θεματική αρμοδιότητα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η εκλογή προέδρου. Δύο ήταν οι υποψήφιοι για την προεδρία, ο Γιάννης Σμυρνιώτης επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Τρίπολης  και ο Κώστας Τζιούμης δήμαρχος του ίδιου δήμου. Ψήφισαν 48 μέλη και πήραν 26 ψήφους ο Γιάννης Σμυρνιώτης και 22 ψήφους ο Κώστας Τζιούμης, αναδεικνύοντας έτσι τον Γιάννη Σμυρνιώτη πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ.

 Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε και ευτυχώς κατασβέστηκε έγκαιρα  στην εδαφική περιοχή της Άρνας Λακωνίας

Η φωτιά -που εκδηλώθηκε στο τέλος Μαρτίου, έκαψε δασική έκταση με καστανιές ενώ για την κατάσβεσή της συμμετείχαν 48 πυροσβέστες με 17 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος συνέδραμαν ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Η φωτιά που έκαιγε σε έδαφος  υψόμετρου 900 μέτρων δεν απείλησε κανένα οικισμό.

Προωθείται επέκταση του αρχαιολογικού χώρου της Καστάνιας Δυτικής Μάνης

Από το 2009 έχει οριοθετηθεί αρχαιολογικός χώρος στην Καστάνια Δυτικής Μάνης. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού: διότι εντός των ορίων του υφίσταται ο μεγαλύτερος αριθμός βυζαντινών ναών (7) από το 12ο έως το15ο αιώνα που απαντάται σε οικισμό της Δυτικής Μάνης και παράλληλα μεγάλος αριθμός σημαντικών μεταβυζαντινών μνημείων (6).  Αναλυτικότερα τα μνημεία που βρίσκονται εντός των ορίων του οικισμού της Καστάνιας είναι τα κάτωθι: 1. Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη: έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’ αριθμ. 12524/9.12.1964ΦΕΚ 38/Β/19.1.1965 υπουργική απόφαση. 2. Ιερός Ναός Αγίου Πέτρου: έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’ αριθμ. 12524/9.12.1964, ΦΕΚ 38/Β/19.1.1965 υπουργική απόφαση. 3. Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου του λεγόμενου Τρικάμπανου. 4. Ιερός Ναός Αϊ Νικολάκη. 5. Ιερός Ναός Κοίμησης Θεοτόκου. 6. Ιερός Ναός Αγίου Προκοπίου. 7. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου «στης Μαρούλαινας». 8. Πύργος Δουράκη: έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’ αριθμ. 12524/9.12.1964, ΦΕΚ 38/Β/19.1.1965 υπουργική απόφαση. 9. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου. 10. Ιερός Ναός Παναγίας. 11. Ιερός Ναός Παντάνασσας. 12. Ιερός Ναός Αγίου Μάμα. 13. Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος.

Η νέα επέκταση που προωθείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αποσκοπεί στο συμπεριληφθεί και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου η εκκλησία που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και χρονολογείται στον 13ο αιώνα  Δεδομένου ότι η προηγούμενη οριοθέτηση ήταν προσωρινή με τη νέα προωθούμενη απόφαση  επιδιώκεται να γίνει οριστική.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πριν την έκδοση απόφασης χρειάζεται να διατυπώσει γνώμη του δημοτικό συμβούλιο της περιοχής, το οποίο πρόσφατα γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της ανα – οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου.

Η προωθούμενη οριοθέτηση, όμως περιλαμβάνει στα όρια της και  περιοχή νοτίως του οικισμού, στην οποία, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος- Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, περιλαμβάνονται αλώνια τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικές παραδοσιακές κατασκευές της υπαίθρου. Δεδομένου ότι δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια το εύρος της περιοχής αυτής και η ένταξή του δημιουργεί ειδικό πολεοδομικό καθεστώς, καλό είναι οι αρμόδιοι του χωριού και του δήμου να πάρουν λεπτομερή πληροφόρηση των περιορισμών στη δόμηση που δημιουργεί η επέκταση του αρχαιολογικού χώρου και έξω από τον οικισμό και να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες των κτημάτων.

Πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς.

Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Elysian Luxury Hotel and Spa της Καλαμάτας το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς. Την οργάνωσή του είχε, όπως και κάθε χρόνο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας., με συνδιοργανωτή το δήμο Καλαμάτας και συμβολή της περιφέρειας Πελοποννήσου

Κατά την διάρκεια των εργασιών του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν εισηγήσεις σε θέματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιουργείων, υγείας του καλλιεργήσιμου εδάφους, οι εξελίξεις σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ),τη συνεισφορά του ελαιόλαδου, της ελιάς  και των παράγωγων τους στη μεσσηνιακή οικονομία, και την περιβαλλοντική διάσταση των ελαιώνων ως συντελεστή δημιουργίας βιώσιμης ανάπτυξης.