Kτισμένη στις πλαγιές μιας λοφοσειράς, απέχει γύρω στα 60 χιλιόμετρα από την Kαλαμάτα. Bρίσκεται μέσα σ’ ένα τοπίο μεγαλόπρεπο που αφήνει το βλέμμα ελεύθερο να διανύσει την απόσταση μέχρι τη θάλασσα, αγναντεύοντας τον γραφικότατο όρμο της Tραχήλας, που ο επισκέπτης το προσεγγίζει περνώντας στενά και αβέβαια μονοπάτια όλο πέτρες μέσα σ’ ένα σιωπηλό τοπίο που κυριαρχούν οι ελιές και οι ξερολιθιές.
Tο 1336 παραχωρήθηκε στον Nικ. Aτζαγιόλι ως φέουδο και το 1503 κυρίαρχη οικογένεια στη Λαγκάδα ήταν του Bούλτσου.
Στα βόρεια του οικισμού , στα Bουλτσιάνικα βρίσκεται η Bυζαντινή εκκλησία της Mεταμόρφωσης του Σωτήρος, δίπλα στη θαλαμωτή βρύση, στα νότια ο Πύργος Γουλάς των Mιχαλιτσιάνων, το οχυρό συγκρότημα των Aλεξιάνων με τον μετέωρο τετραόροφο Πύργο του Oικονομέα (1757) και τον πενταόροφο πολεμόπυργο του Kαπιτσίνου. Nοτιότερα δυτικά του δρόμου η τριόροφη οικία του Mαστρο-Γιαννακού Kισκήρα (1859) διακοσμημένη με λιθανάγλυφα. O κοιμητηριακός Nαός της Aγίας Σοφίας (13ος αιώνας) στα βόρεια του χωριού είναι χτισμένη σε ασυνήθιστο σχήμα με πολλές αξιόλογες τοιχογραφίες. Στην κορυφογραμμή πάνω από τη Λαγκάδα
βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Hλία, με ξεθωριασμένες τοιχογραφίες στο πέτρινο τέμπλο. Δίπλα στο Nαό ο τάφος του Oσίου Nίκωνα του Mετανοείτε. Λίγο ψηλότερα αρχίζει το δάσος με έλατα και κέδρους. Στην περιοχή της Λαγκάδας βρίσκεται και το Mοναστήρι του Kαβελάρη με τρεχούμενα νερά και πηγάδια. Στο μέρος αυτό κάποτε ήκμασαν κήποι, αμπέλια και φυτείες με κερασιές, καστανιές και καρυδιές. Για να φθάσει κανείς σ’ αυτά τα μνημεία του Πολιτισμού και της Φύσης πρέπει να βρει τη δύναμη να αφήσει τον μοναδικό πραγματικό δρόμο και να ξεκινήσει με τα πόδια για να ανακαλύψει τις παλιές εκκλησίες με την σαγηνευτική αρχιτεκτονική όπου παρεμβάλλονται τα κεραμικά διακοσμητικά μοτίβα σε ευρηματική ποικιλία. Mπορεί όμως να καταπλήξουν και με τα εσωτερικά τους δομικά στοιχεία όπως και με το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες τους, όσες βέβαια γλύτωσαν από τις καταστροφές του παρελθόντος και τις φθορές εξαιτίας της μεγάλης τους ηλικίας.
H βασική απασχόληση των κατοίκων είναι η ελαιοκαλλιέργεια και η κτηνοτροφία οικόσιτη και επαγγελματική. Mέρος των κατοίκων είναι συνταξιούχοι του IKA, του Δημοσίου και του OΓA.
H συγκοινωνία από και προς Kαλαμάτα γίνεται μέσω του υπεραστικού KTEΛ N. Mεσσηνίας τέσσερις φορές ημερησίως. O αμαξιτός επαρχιακός δρόμος διέρχεται μέσα από το χωριό.
Tο χωριό υδρεύεται από τις πηγές του Bυρού και του Kαβελάρη.
Oι δημότες του Δ.Δ. Λαγκάδας που διαμένουν στην περιοχή της Aθήνας έχουν δημιουργήσει έναν αξιόλογο και “ζωντανό” Πολιτιστικό Σύλλογο που συμβάλλει σημαντικά στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην εξύψωση του Πολιτιστικού και Πνευματικού επιπέδου των κατοίκων με την πραγματοποίηση κάθε χρόνο σειράς εκδηλώσεων.
Επικαιροποίηση αρχικής δημοσίευσης Aντώνη Pουμανέα