ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Τον Μάιο «έφυγε» πλήρης ημερών ο αρχαιολόγος και επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Γεώργιος Α. Παπαθανασόπουλος. Με καταγωγή από το ιστορικό χωριό Γεωργίτσι, μαθήτευσε κοντά στον Αμερικανό αρχαιολόγο Carl Blegen που διηύθυνε τις ανασκαφές του ανακτόρου του Νέστορος στην Πύλο. Αγάπησε όμως την Μάνη, και το magnum opus, το «έργο ζωής» του, ήταν τα σπήλαια του Διρού, όπου εργάσθηκε με ζήλο επί δεκαετίες και ίδρυσε το Νεολιθικό Μουσείο Διρού και το Κέντρο Νεολιθικών Μελετών Διρού. Ήταν από τους ιδρυτές της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, και μεταξύ άλλων έκανε σχετικές έρευνες και στο Λιμένι Μάνης.

Τον γνώρισα από παιδί, κατά την δεκαετία του 60, όταν ο πατέρας μου Παναγιώτης Δημ. Κομπιλήρης, Πραστιώτης δάσκαλος και συγγραφέας, ήταν έκτακτος επιμελητής αρχαιοτήτων της περιοχής της Έξω Μάνης. Θυμάμαι τον Γεώργιο Παπαθανασόπουλο να έρχεται στο χωριό και να επισκέπτονται μαζί διάφορα μνημεία της περιοχής, στα οποία αναφερόταν ο πατέρας μου στις μηνιαίες αναφορές του προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Μια-δυο φορές με πήραν και εμένα μαζί τους και έτσι γνώρισα και αγάπησα και εγώ από μικρή τα πολιτιστικά μνημεία της Έξω Μάνης. Η συνεργασία τους όμως δεν σταμάτησε εκεί. Δεκαετίες αργότερα, ο Γεώργιος Παπαθανασόπουλος προλόγισε τα πρώτα δύο βιβλία του πατέρα μου («Συλλογή λέξεων και φράσεων της Έξω Μάνης – Γλωσσικές παρατηρήσεις και σχόλια» και «Οδοιπορικό από την Καλαμάτα μέχρι τον Διρό κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960»).

Από αυτή την στήλη, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω άλλη μια φορά, έστω και μετά θάνατον. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε.

Παναγιώτα Κομπιλήρη