ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΤΑΡΕΑΣ

Ο Βασίλης ήταν συνάδελφος μου στην αυτοδιοίκηση, κατά την εποχή των αυτόνομων Κοινοτήτων, ήταν Πρόεδρος στην Κοινότητα Καρδαμύλης κατά την τετραετία 1990 -94. Η επιλογή αυτή των Καρδαμυλαίων μετατόπισε το κέντρο δραστηριότητάς του από την Αττική στη Μάνη. Είχαν προηγηθεί η πολυετής υπηρεσία του στον ΟΤΕ, αλλά και η ένταξή του σε εμπορική δραστηριότητα έργων τέχνης. Το μειλίχιο ύφος και η σθεναρή επιχειρηματολογία ήταν σημαντικοί παράγοντες στην επιτυχία αυτών των δραστηριοτήτων του. Αυτά τα χαρακτηριστικά μετέφερε και στην αυτοδιοικητική του δραστηριότητα, με επιτυχημένα αποτελέσματα που υπογραμμίζουν με έμφαση την προσφορά στον τόπο του. Στηριγμένος στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό των συμπατριωτών του που δραστηριοποιούνταν στο λεκανοπέδιο Αττικής σε όλους τους τομείς, του πνεύματος, της διοίκησης, της δικαιοσύνης και του εμπορίου, είχε καταφέρει με την ενεργοποίησή τους να διεκδικεί και να πετυχαίνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις και διευρυμένη υποστήριξη για την Κοινότητά του. Η Καρδαμύλη στερήθηκε αυτών των ωφελημάτων από τη μη συμμετοχή του σε αυτοδιοικητικές διαδικασίες κατά τα επόμενα χρόνια…

Καθοριστική της αυτοδιοικητικής του θητείας ήταν η αποτροπή χωροθέτησης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Καρδαμύλης, στους Βελονάδες. Σε απόλυτη συνεργασία  με τον άλλο άξιο Πρόεδρο, του Σταυροπηγίου, το Βασίλη Κουρούπη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, και με τη συμπαράσταση των εκπροσώπων των άλλων μανιάτικων Κοινοτήτων, κατάφερε να ενεργοποιήσει θετικά την κοινή γνώμη του Νομού. Με την αμέριστη συνδρομή του Σωκράτη Επ. Λεκέα, ανώτερου δικαστικού των διοικητικών δικαστηρίων, κέρδισε και στη δικαστική πτυχή της υπόθεσης.

Κατά τα επόμενα χρόνια, τον συναντούσα αραιά και που στην Καρδαμύλη τα καλοκαίρια. Ευχαριστημένος από την καλή αποκατάσταση, επαγγελματική και οικογενειακή των παιδιών του, κρατούσε πάντα το πλατύ χαμόγελο που διαμόρφωνε την ίδια ατμόσφαιρα της παλιάς εποχής. Θυμόμαστε τα παλιά και κριτικάραμε τα καινούργια. Η τελευταία συνάντησή μας έγινε το καλοκαίρι του 2017.  Συναντηθήκαμε τότε με τον πρωταγωνιστή του δικαστικού αγώνα για το ιχθυοτροφείο, το δικαστικό Σωκράτη Επ. Λεκέα σε παραλιακό κέντρο και για 2-3 ώρες είπαμε πολλά για την Καρδαμύλη, τη Μάνη, τη ζωή γενικότερα

Αποσπασματικά μάθαινα, κατά την τελευταία χρονική περίοδο, για τη μακροχρόνια πάλη με την αρρώστια του και, δυστυχώς, καθυστερημένα έμαθα για το θάνατό του. Ας είναι αυτό το μικρό σημείωμα, μαζί με τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του, η ελάχιστη απότιση τιμής και εκτίμησης στον παλιό μου φίλο.

Νίκος Ευστρ. Μαραμπέας


Αγαπητέ Βασίλη,

Η οικογένεια σου, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συμπολίτες, όλοι μαζί σε αποχαιρετούμε.

Υπήρξες ένα άξιο τέκνο της Μάνης. Υπηρέτησες με πάθος και την ιδιαίτερη πατρίδα σου, την Καρδαμύλη και έδωσες καλούς και επιτυχείς αγώνες για την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική πρόοδό της. Αναφέρω μόνο δύο χαρακτηριστικά γεγονότα.

Πρώτο: Το 1992 δόθηκε άδεια εγκατάστασης ιχθυοτροφείου στη θέση ΓΚΛΙΒΑΣ της θάλασσάς μας. Ο νόμος, «κατατάσσει τα ιχθυοτροφεία στην ανώτατη κατηγορία των δραστηριοτήτων, οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς το περιβάλλον και τον τουρισμό». Συνεπώς, η εγκατάσταση του ιχθυοτροφείου θα σήμαινε το τέλος για τον τουρισμό που μόλις είχε αρχίσει και τώρααποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Άμεσα ως Πρόεδρος της Κοινότητας αντέδρασες και επιστράτευσες όσους μπορούσαν να σε βοηθήσουν, επιτυγχάνοντας μετά διετή έντονο αγώνα την αποτροπή εγκατάστασης του ιχθυοτροφείου.

Δεύτερο: Το καλοκαίρι του 1993 ο από το Εξωχώρι καθηγητής Πανεπιστημίου των Η.Π.Α. Κατσουλέας, πέτυχε να ορισθεί η Καρδαμύλη ως τόπος πραγματοποίησης ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αστροφυσικής, στο οποίο συμμετείχαν πλέον των 120 επιστήμονες και από τις 5 Ηπείρους. Για το συνέδριο αυτό χρειαζόταν εξασφάλιση από την Κοινότητα της οποίας ήσουν Πρόεδρος, χώρων διαμονής, εργασιών, εστιατόρια, ασφαλτόστρωση του παραθαλάσσιου δρόμου προς το μοναδικό τότε ξενοδοχείο στα ΤΡΙΤΑ ΡΙΤΣΑ. Εσύ πήρες όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, επιστρατεύοντας και πάλι κάθε δυνάμενο να βοηθήσει. Οι σύνεδροι έφυγαν πλήρως ικανοποιημένοι και ήσαν ζώντες διαφημιστές σε όλο τον κόσμο για τις ομορφιές της Καρδαμύλης.

Οι άνθρωποι σου μπορούν να υπερηφανεύονται για το σύζυγο, τον πατέρα, τον παππού, τον αδελφό.

Αγαπητέ Βασίλη πορεύσου με ειρήνη τον τελευταίο σου δρόμο για να φθάσεις εκεί που επισκοπεί το φως του Κυρίου της ζωής μας Ιησού Χριστού.

Καλό ταξίδι.

Σωκράτης  Επαμ. Λεκκέας