ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ -Σεπτέμβριος 2020

Πυρκαγιές στο νότιο άκρο των ορίων του δήμου Δυτικής Μάνης και στο νότιο άκρο του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Στις 4.9. ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση μεταξύ Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα στο Δήμο Δυτικής Μάνης.

Στην περιοχή επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με έξι οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα καθώς και μέλη της εθελοντικής οργάνωσης ΓΑΙΑ, ενώ το έργο των επίγειων δυνάμεων συνέδραμε από αέρος ένα ελικόπτερο. Σύντομα η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

—–

α) Κατασβέστηκε, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 6.9 στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού της Κοινότητας Λάγειας του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 29 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

β) Κατασβέστηκε σύντομα, στις 17 Σεπτεμβρίου, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Καφιόνας, της Δημοτικής Ενότητας Οιτύλου του δήμου Ανατολικής Μάνης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν δύο αεροσκάφη. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν και υδροφόρες του Ο.Τ.Α.

Η παμμανιάτικη γιορτή της Παναγίας της Γιάτρισσας στις 8 Σεπτεμβρίου στα όρια Καστάνιας Ανατολικής Μάνης και Μηλέας Δυτικής Μάνης

Με σεμνότητα και την πρέπουσα μοναστηριακή τάξη και σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού, εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας, το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό αυτό Μοναστήρι στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου (1200μ. υψόμετρο), στα σύνορα Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, που βρίσκεται σε θέση με απέραντη θέα στον Μεσσηνιακό και Λακωνικό κόλπο.

Οι προσκυνητές έφθαναν στη Μονή από νωρίς το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν στον Εσπερινό, όπως επίσης και την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μάνης κ.Χρυσοστόμου. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας πέριξ του Μοναστηρίου, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου Ανατολικής Μάνης, κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε και το τελετουργικό της αρτοκλασίας.

Η συνεχής πληθυσμιακή αύξηση των αγριογούρουνων του Ταϋγέτου τα ωθεί προς καλλιέργειες και οικισμούς στα πεδινά της Δυτικής Μάνης

17.06.2008 WARSZAWA – BIALOLEKA . DZIKI , STADO DZIKOW SPACERUJACYCH PRZEZ MIASTO fot. Arkadiusz Boimski Zgodnie z rozmow¹ z Pani¹ Redaktor Katarzyn¹ Wójtowicz, przesy³am w za³¹czeniu fotografie wykonane na Bia³o³êce w Warszawie w dniu 17 czerwca br. Ps. Zdjêcia udostêpniam Pañstwu nieodp³atnie. Proszê jedynie, w przypadku ich wykorzystania, o podanie informacji o autorze fotografii.

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης ενημέρωσε με επιστολή του το υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης τις ζημιές που προκαλούν οι αγέλες αγριογούρουνων που κατεβαίνουν από τον Ταϋγέτου σε πεδινούς οικισμούς και προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες κηπευτικών αλλά και κινδύνους για την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο  από την απότομη εμφάνισή τους στο οδόστρωμα.

Στην απάντηση που έστειλε στο Δήμο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι προωθείται για έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση  των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Ενέργειας  με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα να επιτρέπεται το κυνήγι τους ολόκληρο το χρόνο, ακόμη και σε περιοχές όπου δεν προβλέπεται μέχρι τώρα, για λόγους δημόσιας υγείας, επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, υγείας και προστασίας των ζώων, καθώς και για λόγους προστασίας της αγροτικής παραγωγής και πρόληψης σοβαρών ζημιών στις καλλιέργειες .

Μέχρι τώρα το κυνήγι του αγριογούρουνου επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου και μόνο κατά τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, μόνο με όπλο και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.