ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΣΚΑΡΜΕΑΣ

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, των Θεοφανείων, ημέρα γιορτινή που ανοίγουν τα ουράνια, έφυγε από κοντά μας για το τελευταίο του ταξίδι, ο αγαπημένος μας Παναγιώτης Νικ. Σκαρμέας.

Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1941 στο χωριό του, τον Άγιο Δημήτριο της Δυτικής Μάνης. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, και φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Πλάτσας, όπου ανέβαινε με τα πόδια μαζί με τα άλλα παιδιά από το Κοτρώνι. Το Γυμνάσιο το τελείωσε στην Αθήνα, στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Σπούδασε στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας και ταξίδεψε, ως αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, σχεδόν σε όλον τον κόσμο, όπως έλεγε. Άριστος μαθητής, έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Λιμενικών, πέρασε πρώτος και ήταν αρχηγός στην τάξη του. Υπηρέτησε ως Λιμενάρχης σε πολλές πόλεις, Χανιά, Κάλυμνο, Μυτιλήνη, Πειραιά, Κέρκυρα και ως Λιμενάικός Πρόξενος στη Μασσαλία.

Έφθασε στα ανώτατα αξιώματα του κλάδου του, όπως Αντιναύαρχος και Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος. Όπου υπηρέτησε άφησε άριστες εντυπώσεις για τις ικανότητές του και την άμεμπτη διοίκησή του. Πάντοτε βοηθούσε όποιον ζητούσε τη βοήθειά του και το όνομα του στην Υπηρεσία του ήταν εγγύηση για τη λύση των θεμάτων τους.

Τα τρία παιδιά του τα μεγάλωσε με περισσή φροντίδα, όπως λίγοι πατεράδες, και με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της συζύγου του Ρίκας, τα σπούδασε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τα βοήθησε στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ευτύχησε να τα δει να δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες και να του χαρίσουν έξι εγγόνια, δυο το κάθε παιδί του.

Την μεγάλη αγάπη για το χωριό του, Άγιο Δημήτριο, στη Μάνη και ειδικότερα την λατρεία του για την «Τράπιτσα», όπου είναι το πατρικό του σπίτι και το εκκλησάκι του «Αγίου Πέτρου», την εμφύσησε και στα παιδιά του, που περνούν τις διακοπές τους εκεί.

Για πολλά χρόνια πάλεψε με την πιο άδικη αρρώστια και στο τέλος έφυγε νικημένος από αυτήν, τιμημένος όμως από συναδέλφους, συγγενείς και φίλους. Την ώρα της κηδείας, στις 8/1/2021, η καμπάνα του Αγίου Δημητρίου, με τη φροντίδα της Κούλας Χρηστέα, κτυπούσε πένθιμα, για να αποχαιρετήσουν οι Αγιοδημητριώτες τον αγαπημένο τους Παναγιώτη.

Η λύπη της οικογένειάς του είναι μεγάλη και για τον λόγο ότι, εξαιτίας των συνθηκών καραντίνας, δεν μπόρεσαν να τον αποχαιρετήσουν, μαζί με όλους όσους τον αγάπησαν, όπως ήθελαν και όπως του άξιζε.

Αγαπημένε μας Παναγιώτη, θα σε θυμόμαστε πάντα και ευχόμαστε να βρεις την αιώνια γαλήνη στην ουράνια Βασιλεία.

Γιώργος Παν. Χρηστέας