ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ-Οκτώβριος 2021

Παρουσίαση βιβλίου των  εκδόσεων ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ του Γ. Δημακόγιαννη στη Σπάρτη.

Τη Δευτέρα 30 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης παρουσιάστηκε η συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Ανωγειάτη με τίτλο «Γλυκόπικρο», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ του Γ. Δημακόγιαννη. Την παρουσίαση έκαναν η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης Ελένη Δαράκη και η οδοντίατρος Ζαφειρία Κακαλέτρη.

Ο συμπατριώτης μας Παναγιώτης (Τάκης) Θεοδωρικάκος,

 επανήλθε στην κυβέρνηση ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών απέδειξε στην πράξη ότι τιμά τη μανιάτικη καταγωγή του. Η προώθηση προεδρικού διατάγματος για την καθιέρωση της 17ης Μαρτίου, ως τοπικής εορτής για τους δύο δήμους της Μάνης ικανοποίησε πλήρως το μανιάτικο αίσθημα υπερηφάνειας για τους ηρωικούς προγόνους μας. Εξ` άλλου η σημαντικού ύψους χρηματοδότηση έργων αποκαταστάσεως στις περιοχές του δήμου Ανατολικής Μάνης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2020 αποτελεί μία ακόμα εκδήλωση του ενδιαφέροντός του για την περιοχή μας και τα προβλήματά της.

Στο ΕΣΠΑ η πρόταση για Εκθεσιακό Κέντρο Προβολής Αλιείας & Θάλασσας στη Μικρή Μαντίνεια ΒΔ Μάνης.

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και οριστικοποιήθηκε ο πίνακας κατάταξης που αφορά στην πρόσκληση, με τίτλο «Δημόσιες Επενδύσεις για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Αλιευτικών Περιοχών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία & Θάλασσα 2014-2020», με το Δήμο Καλαμάτας να έχει υποβάλει πρόταση με τίτλο «Εκθεσιακό Κέντρο Προβολής Αλιείας & Θάλασσας Δήμου Καλαμάτας» για χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 330.000,00€. Σημειώνεται ότι η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα κατάταξης περιλαμβάνεται στις τρεις προτάσεις που προτείνονται προς ένταξη στο εν λόγω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Το έργο αφορά σε ανέγερση νέου κτηρίου που θα εξυπηρετεί πολιτιστικές χρήσεις του Δήμου Καλαμάτας, και συγκεκριμένα θα στεγάζει μουσειογραφική έκθεση για την ανάδειξη του αλιευτικού τουρισμού της περιοχής, μέσω της προβολής της αλιευτικής δραστηριότητας στον Μεσσηνιακό κόλπο. Η θέση υλοποίησης του έργου βρίσκεται στη Μικρή Μαντίνεια της ΒΔ Μάνης που διοικητικά εντάσσεται στο Δήμο Καλαμάτας και αποτελεί μια περιοχή με έντονη τουριστική αλλά και αλιευτική δραστηριότητα. Η κατασκευή του νέου κτηρίου θα πραγματοποιηθεί εντός οικοπέδου έκτασης (750 τ.μ.), το οποίο περιλαμβάνει δυο κτήρια διαστάσεων 82,6 τ.μ. και 36,20 τ.μ., που λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο.

Ο φετινός εορτασμός της Παναγίας Γιάτρισσας στον Ταΰγετο.

Με συμμετοχή πολλών πιστών από τις δύο πλευρές του Ταϋγέτου, και από τη Μάνη γενικότερα, πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Μονή Παναγίας της Γιάτρισσας στη ραχοκοκκαλιά του Ταϋγέτου (υψόμετρο 1200 μέτρα). Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα της Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου και η Πανηγυρική Λειτουργία την επομένη. Και στις δύο εκκλησιαστικές ακολουθίες συμμετείχαν ο Ηγούμενος της Μονής αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πανταζής, ο Πρωτοσύγκελος π. Συμεών Λαμπρινάκος, το ιερατείο της περιοχής και εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών και αυτοδιοικητικών εκφράσεων της Μάνης.

Η προσέλευση των πιστών από τη δυτική πλευρά (περιοχή Μηλέας) έγινε για μια ακόμα φορά «μετά πολλών εμποδίων», δεδομένου ότι ο διανοιγμένος χωματόδρομος δεν έχει συντηρηθεί πρόσφατα και λόγω των μεγάλων κλίσεων παρουσιάζει λακκούβες και ρήξεις της διάστρωσης σε όλο το πλάτος. Ας ελπίσομε ότι το μεγάλο έργο ανακατασκευής του, που προωθείται με προσωπική επιμέλεια του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παναγιώτη Γιαννακέα που είναι ταϋγετάνθρωπος και βρίσκεται σε φάση υπογραφής της σύμβασης, μέχρι τον επόμενο εορτασμό θα κάνει άνετη τη δυνατότητα προσέλευσης πιστών.

Αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η λειτουργία Γεωργικού Σχολείου στην Καλαμάτα

Ξεκινά η λειτουργία του Γεωργικού Σχολείου Καλαμάτας στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, υπέγραψε τη σχετική απόφαση, προσθέτοντας ότι στόχος του εν λόγω σχολείου -η λειτουργία του οποίου θα γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου- είναι η εκπαίδευση αγροτών σε βασικά ζητήματα ως προς τις καλλιέργειες, όπως οι εμβολιασμοί, η λίπανση, η αντιμετώπιση ασθενειών και άλλα.

Το Γεωργικό Σχολείο της Καλαμάτας, διευκρίνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, είναι το πρώτο του είδους του και θα έχει την πλήρη στήριξη της Περιφέρειας η οποία «είναι έτοιμη να δημιουργήσει ανάλογα σχολεία σε όποια περιοχή της Περιφέρειας εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από τον αγροτικό κόσμο».

Αναμένομε να δημοσιευτεί το πλαίσιο λειτουργίας και το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών για να προσδιοριστεί με σαφήνεια η μορφή λειτουργίας του.