ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ-Νοέμβριος 2021

Εορταστικές εκδηλώσεις από το Δήμο Σπάρτης οι για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών

Εβδομάδα εορτασμών για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, διοργανώθηκε από το δήμο Σπάρτης στο τέλος του καλοκαιριού. Στα πλαίσιά της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας πραγματοποιήθηκε ομαδική εικαστική έκθεση «Η αρχαία Σπάρτη με σύγχρονη ματιά», στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. «Σπαρτιάτες εικαστικοί και καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, κλήθηκαν να ερμηνεύσουν και να προσεγγίσουν την αρχαία Σπάρτη με την προσωπική τους εικαστική γλώσσα και ματιά και πράγματι η ανταπόκρισή τους υπήρξε άμεση. Παρουσιάστηκαν έργα ζωγραφικής, καμβάδες με μικτές τεχνικές, γλυπτά από διάφορα υλικά (μάρμαρο, τσιμέντο, χαρτί) αρχαιοελληνική γυναικεία ενδυμασία από υάλινες ψηφίδες, ενδυμασίες με την τεχνική της σκλήρυνσης υφάσματος, ψηφιδωτά, μεταλλικές ασπίδες, κεραμικά, κεντητά, φωτογραφικά έργα».

Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν   στον ανδριάντα του Λεωνίδα, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλου.

Εκδήλωση για την έναρξη της προβολής, στην πρωτεύουσα, του εορτασμού για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών πραγματοποίησε ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με την Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, την Τρίτη 5/10 στην Αίθουσα πολλαπλών Χρήσεων Σταθμού Μετρό Συντάγματος.

Επίσης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων, σε 19 σταθμούς του Μετρό (Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Κεραμεικός, Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Σεπόλια, Αττική, Σταθμός Λαρίσης, Μεταξουργείο, Συγγρού Φιξ, Νέος Κόσμος, Αγ. Ιωάννης, Δάφνη, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι, Πανόρμου, Κατεχάκη, Εθνική Άμυνα) θα αναρτηθούν οι απεικονίσεις της Μάχης των Θερμοπυλών.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 στα γραφεία της Ένωσης Απανταχού Μανιατών επί της οδού Πραξιτέλους 215 στον Πειραιά, κλήθηκαν σε συνεδρίαση τα νεοεκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψαν από τις αρχαιρεσίες της 26ης Σεπτεμβρίου 2021, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Συγκρότηση Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα».

Η συνεδρίαση κύλησε σε ενωτικό κλίμα ομόνοιας και σύμπνοιας και όλα τα μέλη του Δ.Σ. δεσμεύτηκαν ότι θα φανούν αντάξιοι της θέσης που ανέλαβαν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα, με την πιο κάτω σύνθεση:  Πρόεδρος Δήμητρα Κούβαρη, Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Ταμίας Α’ Αγγελική Ξιφαρά,  Ταμίας Β’ Χαραλαμπία Σούμπαση, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων  Ηλίας Βουγιουκλάκης, Αντιπρόεδρος Α’  Γεώργιος Λεωτσάκος, Β΄ Αντιπρόεδρος Πέτρος Σαλπέας, Γ΄  Αντιπρόεδρος  Νικόλαος Κανακάκης, Ειδικός Γραμματέας Δαμιανός Γεωργιάκος,  Υπεύθυνη Επικοινωνίας Αικατερίνη Μανωλάκου , Ειδικός Σύμβουλος Αθλητισμού  Γεώργιος Χορβαλάκος.

Επιστρέφει πάλι στο υπουργείο για συμπληρώσεις η πολεοδομική μελέτη Βέργας!

Οι πολεοδομικές μελέτες ολοκληρώνονται με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Πριν από την έκδοσή του, όμως, απαιτείται θετική γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο εξετάζει την πληρότητα του φακέλου και τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων που περιλαμβάνονται σ` αυτόν, αφού έχουν ήδη γνωματεύσει και δύο πολυμελή συμβούλια, το Νομαρχιακό και το αντίστοιχο του αρμόδιου υπουργείου (Περιβάλλοντος). 

Τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύτηκε πληροφορία ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επιστρέφει τη μελέτη στο αρμόδιο υπουργείο, χωρίς να την εγκρίνει,  λόγω έλλειψης μελέτης στρατηγικής περιβαλλοντικών επιπτώσεων (η πτυχή αυτή των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει προκύψειμετά από πρόσφατη νομοθέτηση, στοιχείο που δικαιολογεί σε ένα βαθμό τη μη εκπόνησή της).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και χρειάζονται πολλές φάσεις εξέλιξής και συναινέσεις για να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Όπως όμως και τα έχουν τα πράγματα, τα 24 χρόνια που έχουν περάσει από τότε που εντάχθηκε το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι πολλά…

Νέα εργολαβία για τεχνικά έργα προστασίας από απορροές ομβρίων στη Λακωνία με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σύμβαση προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ με τον ανάδοχο του έργου συντήρησης οχετών και τεχνικών έργων απορροής ομβρίων υδάτων (συρματοκιβώτια, στηθαία, γεφύρια, καθαρισμός) στο οδικό δίκτυο και στις κοίτες χειμάρρων και ποταμών της Λακωνίας, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στις 14 Οκτωβρίου στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στην Σπάρτη.

Ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού αφορά σε παρεμβ΄σεις στη γεωγραφική περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης.