ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ-Ιανουάριος 2022

Η Καλαμάτα στην πρωτοβουλία Digital Nomads που ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας

Την έναρξη της πρωτοβουλίας Digital Nomads (Ψηφιακοί Νομάδες) ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας από το βήμα του Συνεδρίου «Next is now 2021: Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική́ Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, η πρωτοβουλία Digital Nomads θα ξεκινήσει πιλοτικά σε πρώτη φάση στις πόλεις Ερμούπολη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, καταρχάς με την Wind, και με άλλες εταιρείες αργότερα.

«Οι εταιρείες θα δίνουν καλύτερα πακέτα σύνδεσης στο Internet. Εμείς αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να έχουμε καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να μπορούν οι άνθρωποι να οργανώνουν τη ζωή τους εκεί που θα διαμένουν. Και αυτό ως συνεργασία, έρχεται να πιστωθεί στη στρατηγική μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας

Για την εν λόγω εξέλιξη, είχε νωρίτερα ενημερωθεί ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να επενδύει στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτό και τα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Ψηφιακοί νομάδες αποκαλούνται όσοι εργάζονται από απόσταση μέσω χρησιμοποίησης συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία εργαζομένων υψηλών προδιαγραφών που διαμένουν περιοδικά σε τόπους φυσικού κάλλους και τεχνολογικών δυνατοτήτων. Δεδομένου ότι η Μάνη διαθέτει το πρώτο, καλό είναι οι εκπρόσωποί της να φροντίσουν για το δεύτερο, δεδομένου ότι έτσι θα προκύψει αυξημένο οικονομικό όφελος από τη διαμονή υψηλού γνωστικού επιπέδου προσώπων στην περιοχή. Αναγκαία προϋπόθεση για την τεχνολογική αναβάθμιση αποτελεί η αντικατάσταση των χάλκινων τηλεπικοινωνιακών δικτύων με δίκτυα οπτικών ινών σε όλη την έκταση του δικτύου φθάνοντας μέχρι τα σπίτια. Η COSMOTE θα πρέπει να τηρήσει τους όρους των συμβάσεων που υπογράφει με το δημόσιο και να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα τηλεπικοινωνιακή της δίκτυα στη Μάνη ώστε κάτοικοι και «ψηφιακοί νομάδες» να μπορούν να απολαμβάνουν τις πολλαπλές εφαρμογές των συχνοτήτων 5G

Στον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά το βραβείο στη μνήμη Παν. Φωτέα έτους 2021.

Παναγιώτης Φωτέας

Στη σχετική απόφαση κατέληξε η υπό την ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου κριτική επιτροπή στην οποία μετέχουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, η επίκουρος καθηγήτρια του ίδιου Ιδρύματος Σοφία Καπετανάκη, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Μηλιώνης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το βραβείο, που συνίσταται σε δίπλωμα και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε  από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα στις 17 Δεκεμβρίου σε ειδική τελετή, στο ξενοδοχείο Φαραί Παλλάς της Καλαμάτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά 44 βιβλία, αποδεικνύοντας την ευρύτερη απήχηση που έχει ο θεσμός μεταξύ των πνευματικών ανθρώπων της Ελλάδας.

Τα βραβεία καθιερώθηκαν αρχικά από τη Νομαρχία Μεσσηνίας, της οποίας ο Παναγιώτης Φωτέας υπήρξε ο πρώτος Νομάρχης,  στη συνέχεια από το Δήμο Καλαμάτας, ενώ τελευταία οι σχετικές διαδικασίες προωθούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η πρωτοβουλία αυτή παραπέμπει στο γεγονός ότι ο Παναγιώτης Φωτέας εκτός από πολιτικός ήταν και βαθυστόχαστος πνευματικός άνθρωπος,

Νέοι πρόεδροι στους Δικηγορικούς Συλλόγους της περιοχής

Κατά τις αρχαιρεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που διεξάχθηκαν στις 28 Νοεμβρίου, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου εξελέγη η Μπαλιτσάρη Ανθή του Αντωνίου (μοναδική υποψηφιότητα), πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης εξελέγη ο Ιωάννης Νικολόπουλος του Λεωνίδα και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ο Κωνσταντίνος Μαργέλης του Αλεξάνδρου (μοναδική υποψηφιότητα).

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα η δημοπράτηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Διοικητηρίου της Π.Ε. Λακωνίας, στην Σπάρτη

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε την προκήρυξη για την δημοπράτηση, μέσω διεθνή διαγωνισμού , του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Διοικητηρίου της Π.Ε. Λακωνίας, στην Σπάρτη.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 291.400 ευρώ συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του προγράμματος “Green Building” και περιλαμβάνει, α) υγρομόνωση και θερμομόνωση οροφής, β) αντικατάσταση του συστήματος φωτισμού με νέο σύστημα, τεχνολογίας LED, με ταυτόχρονη βελτίωση όλων των παραμέτρων φωτεινής στάθμης του κτηρίου και αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, γ) εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο δώμα του κτηρίου και λειτουργία του υπό το καθεστώς Net – Metering και δ) εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.

Ο Επαμεινώνδας Ατσαβές νέος πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτη Τσακλόγλου διορίστηκε ο κ. Επαμεινώνδας Ατσαβές, γιός του εκπαιδευτικού και λογοτέχνη Γεωργίου Ατσαβέ, Πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), κατόπιν της παραίτησης του μέχρι πρότινος Προέδρου του ΜΤΠΥ Αντώνιου Κάργα.

Ο κ. Επαμεινώνδας Ατσαβές είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με ειδίκευση στο ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020 διετέλεσε Υποδιοικητής στο  ΕΤΕΑΕΠ  και από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 διετέλεσε Υποδιοικητής ταυ  e-ΕΦΚΑ. 

Η οικογένεια Ατσαβέ, που κατάγεται από τη Μάνη, έχει εγκατασταθεί πριν από πολλές δεκαετίες στην Άρνα και στη συνέχεια στη Σπάρτη.

Στα αβαθή ύδατα στο λιμάνι του Γυθείου επικάθησε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Aqua Jewel»

Σε αμμώδη αβαθή μέσα στο λιμάνι του Γυθείου, κατά τη διαδικασία χειρισμών κατάπλου, επικάθησε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Aqua Jewel». Το πλοίο προερχόταν από το λιμάνι των Κυθήρων με 30 επιβάτες και 36 άτομα πλήρωμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός, ούτε θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο σημείο βρίσκεται πλωτό του Λιμενικού Σώματος.

Tο πλοίο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κίσσαμος – Αντικύθηρα – Κύθηρα – Γύθειο διανυκτέρευσε στο λιμάνι την 10η Δεκεμβρίου, ενώ τις πρωινές ώρες της 11ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η αποκόλλησή του με τη συνδρομή του ρυμουλκού πλοίου ”ΠΑΝΘΗΡ”. Στη συνέχεια το πλοίο προσέδεσε με ασφάλεια και με ιδία μέσα στο λιμένα Γυθείου, όπου αποβιβάστηκαν οι επιβάτες και εκφορτώθηκαν τα οχήματα με ασφάλεια, ενώ από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Οι μελετητές του νέου λιμανιού, που εγκαινιάστηκε πριν από πέντε χρόνια, φαίνεται ότι δεν συνεκτίμησαν τη μεταφορά φερτών υλικών από τις βροχοπτώσεις μέσω του γειτονικού χειμάρρου και τον ευκολότερο εγκλωβισμό τους στο λιμάνι λόγω των νέων κατασκευών. Ας σημειωθεί ότι αυτό το στοιχείο οδήγησε τους Ρωμαίους, 22 αιώνες πριν, να κατασκευάσουν το ναύσταθμό τους έξω από το λιμάνι, στην κοντινή περιοχή των Τρινήσων.