ΡΕΦΟΥΛΟ- Grill and Coffee bar
Χρήστου Β. Ξεροβάσιλα στον Νομιτσή Δυτικής Μάνης

Ρέφουλο στη μανιάτικη διάλεκτο σημαίνει ριπή ανέμου. Έτσι προτίμησε να ονομάσει ο ιδιοκτήτης το νέο κατάστημα που λειτούργησε πριν μερικούς μήνες στον Νομιτσή Δυτικής Μάνης. Ο Χρήστος Β. Ξεροβάσιλας σπούδασε την τέχνη της μαγειρικής σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων της Αθήνας και μετά την αποφοίτησή του προσλήφθηκε ως private chef σε μεγάλα εστιατόρια του ξενοδοχείου Πεντελικόν για έντεκα χρόνια, ενώ παράλληλα ανέλαβε την επιμέλεια του μενού πολλών εστιατορίων ανά την Ελλάδα. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργαζόταν και ως καθηγητής μαγειρικής σε μεγάλη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων της Αθήνας με παράλληλη ενασχόληση ως chef σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Μάνης.
Ένα ταξίδι στη Μάνη είναι πάντα όμορφο, ειδικά όταν συνδυάζεται με την απόλαυση εξαιρετικού φαγητού με άρωμα παραδοσιακής Μανιάτικης κουζίνας. Ένθερμος υποστηρικτής της τοπικής γαστρονομίας ο Χρήστος παρακολουθεί συνεχώς σεμινάρια μαγειρικής τέχνης με περαιτέρω στόχο την εξειδίκευσή του και εξέλιξή του και σε σύγχρονες μορφές ευρωπαϊκής μαγειρικής τέχνης.
Ιδιαίτερα φαγητά που διαθέτει είναι: χωριάτικος κόκορας με χυλοπίτες, αρνίσιο κότσι με κριθαρότο και σφέλα Μάνης, τάρτα κολοκυθοκεφτέ με παραδοσιακό λουκάνικο Ταϋγέτου, χορτόπιτα στη σχάρα με τραχανά, Μανιάτικο cheesecake με λαλάγγι και κρέμα γιαουρτιού, ενώ ψητά της ώρας προσφέρονται ανά πάσα στιγμή.
Η φιλοσοφία του καταστήματος στηρίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές: ποιότητα, εξυπηρέτηση, σοβαρότητα, συνέπεια. Η φήμη του καταστήματος εξαπλώθηκε γρήγορα και σύντομα απέκτησε μια πιστή πελατεία, προσφέροντας πέραν των άλλων, καφέ φίλτρου, εσπρέσο, κρουασάν, τυρόπιτα μανιάτικη, πορτοκαλόπιτα, γαλατόπιτα και πολλά άλλα είδη που αναζητά ο πελάτης.
Ο επαγγελματίας πρέπει να έχει επαφή με τον κόσμο, να τον ψυχολογεί και να προσαρμόζεται. Κάθε μέρα ο επαγγελματίας δίνει εξετάσεις και στις εξετάσεις αυτές ο Χρήστος έχει πάντα επιτυχίες.
Αντώνης Ρουμανέας