ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Ιούλιος 2022

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος

Το βράδυ της 1ης Ιουνίου άφησε την τελευταία του πνοή, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου νοσηλευόταν, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος.

Ο Παναγής Χρήστου Κουμάντος είχε γεννηθεί στην Καλαμάτα το 1935 και διετέλεσε δήμαρχος Καλαμάτας της περιόδους 1991-1994 και 1999-2002. Η καταγωγή της οικογένειας ήταν από τη Δημητσάνα Γορτυνίας, αλλά φαίνεται ότι μετά τις διώξεις του 1769 (Ορλωφικά) μετακινήθηκε και εγκαταστάθηκε για δεκαετίες στον οικισμό Μαλευριάνικα Σταυροπηγίου Δυτικής Μάνης με το επώνυμο Κουμαντέας μέχρι τη μετεγκατάστασή της στην Καλαμάτα.

Ο Παναγής Κουμάντος είχε πάθος με την ιστορία και είχε εκδώσει δύο ιστορικά δοκίμια με τίτλο: “Η συνδικαλιστική οργάνωση ‘Aλληλεγγύη’” και “Το Μακεδονικό Ζήτημα” καθώς και τα βιβλία: “Βόρειος Ήπειρος. Στο μονόδρομο της Αυτονομίας”, “Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα Καλαμάτας [1900 -1960]”, “Η Δημοκρατία του Πόντου”. “Βιογραφικές δημοτικές αναμνήσεις”. “Διάλογοι με τον Αχμέτ”. “Στα βήματα του Ιωσήφ Βαλέστ”. “Σπουδή του βίου και της πολιτείας του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου”.

Ήταν μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και του Συλλόγου της Διάδοσιν των Γραμμάτων.

Ένα ακόμα βήμα για ανάπτυξη εγκαταστάσεων υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας

Άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου έλαβε το «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας» στην περιοχή του Λιμένα Καλαμάτας, προκειμένου να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες για την κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων.

Η άδεια χορηγήθηκε έπειτα από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Με την άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου γίνεται το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων στο λιμένα Καλαμάτας, καθώς πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κατατεθεί αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας.

Το ιστορικό κτίριο στο λιμάνι της Καρδαμύλης σε  νέα, ανακαινισμένη, μορφή.

Στην έγκυρη ιστοσελίδα iefimerida.gr αναρτήθηκε πρόσφατα δημοσίευμα που σχετίζεται με την ανακαίνιση του κτίσματος που βρίσκεται στο λιμάνι της Καρδαμύλης δίπλα από το εκκλησάκι του Άη Γιάννη. Τα στοιχεία δόθηκαν, μάλλον, από το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει την ανάπλαση του χώρου για λογαριασμό των νέων ιδιοκτητών. Με αφορμή αυτή τη δημοσίευση θεωρήσαμε υποχρέωση να παραθέσομε στη συνέχεια στοιχεία γι` αυτό το τοπόσημο της Καρδαμύλης και γενικότερα για την περιοχή της Ανδρούβιστας.

Το κτίριο είναι στενά συνδεδεμένο με την καπετανία της Ανδρούβιστας του 18ου αιώνα και της οικογένειας των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων που την διοικούσαν. Το λιμανάκι, που στο εσωτερικό του μέρος είχε κατασκευαστεί το κτίσμα, προστατευμένο από το νησάκι Μερόπη που βρισκόταν στα δυτικά του και το κάλυπτε από τους δυτικούς – νοτιοδυτικούς καιρούς, αποτελούσε ασφαλή χώρο, λόγω και του παρατηρητηρίου και του πολεμικού εξοπλισμού του, για την προσόρμιση των ιστιοφόρων και κωπήλατων πλοίων της εποχής εκείνης. Ο κύριος σκοπός της κατασκευής του ήταν η αποθήκευση εμπορευμάτων και η φιλοξενία ολιγάριθμων προσώπων. Την περίοδο του 18ου αιώνα αποτελούσε τόπο προσωρινής αποθήκευσης πειρατικής λείας. Στη ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί πολλά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σ αυτό το χώρο. Με τη μη ύπαρξη βιολογικής συνέχειας, μετά τον δεύτερο απόγονο, του κλάδου της οικογένειας του πρωτοκαπετάνιου Παναγιώτη Τρουπάκη, το κτίσμα κατανεμήθηκε στον κλάδο των που είχε πρωταρχή τον Δημήτριο Τρουπάκη (που ονομάστηκε κλάδος των Δημητρέων). Η οικογένεια χρησιμοποιούσε το χώρο ως αποθήκη μεταφερόμενων από τη θάλασσα εμπορευμάτων από το εσωτερικό και το εξωτερικό αλλά και ως πανδοχείο και προσωπική κατοικία. Η μεταβίβαση στο νέο ιδιοκτήτη που το ανακαίνισε έγινε από τους κληρονόμους του Γεωργίου Δημητρέα. 

Από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου η εκτέλεση του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

2021».

Με τη μελέτη προβλέπεται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης υφιστάμενων τεχνικών έργων, συρματοκιβωτίων, στηθαίων αντιστήριξης, γεφυρών και σωληνωτών οχετών, τα οποία βρίσκονται εντός της κοίτης των υδατορεμάτων, για την ενίσχυση της ασφάλειας των τεχνικών έργων, της ασφάλειας της διερχόμενης κυκλοφορίας στις οδούς που διέρχονται από αυτά, καθώς και την αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων εκτάσεων και οικισμών. Επίσης προβλέπεται ο καθαρισμός της κοίτης του υδρογραφικού δικτύου, στα σημεία που έχουν επισημανθεί και απαιτείται καθαρισμός – άρση προσχώσεων από φερτά υλικά ή άλλα εμπόδια που δυσκολεύουν την ελεύθερη απορροή των υδάτων, για την αντιπλημμυρική προστασία σε ρέματα, χειμάρρους και ποταμούς στις περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, αρμοδιότητας συντηρήσεως της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 240.000,00 Ευρώ και αναλύεται σε: Δαπάνη Εργασιών 117.891,90€. Γενικά έξοδα και Όφελος εργολάβου (Γ.Ε.+Ο.Ε.) 21.220,54€. Απρόβλεπτα  (ποσοστού 15% επί της δαπάνης εργασιών και του κονδυλίου Γ.Ε.+Ο.Ε.) 20.866,87€. Απολογιστικά (1): Κόστος υποδοχής προϊόντων καθαιρέσεων και κατεδαφίσεων 180,00€Απολογιστικά (2): Μελέτη Υδραυλικών Υπολογισμών – Περιβαλλοντικών 25.000,00 €. Απολογιστικά (3): Μηχανήματα Έργου 5.000,00 €. Στο ανωτέρω ποσό προβλέπεται αναθεώρηση στις τιμές ποσού 2.389,08€  Το έργο θα εκτελεστεί εντός της κοίτης ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών στις περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, αρμοδιότητας συντηρήσεως της Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Λακωνίας Νομού Λακωνίας. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 6 μήνες από την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Παμμεσηνιακής Ένωσης Αθηνών.

Η Παμμεσσηνιακή Ένωση Αθηνών ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες.  Πρόεδρος: Γιώργος Λ. Μουνδρέας, Α’ Αντιπρόεδρος: Αλέξανδρος Δασκαρόλης, Β’ Αντιπρόεδρος: Ηλίας Παρασκευόπουλος, Γενική Γραμματέας: Ελένη Κομπότη, Ειδική Γραμματέας: Φλωρεντία Ρήγα, Ταμίας: Δήμητρα Στάμου – Ρέππα, Έφορος :Νικόλαος Μπογέας, Μέλη Σοφία Κορμά, Μαρία Λιακάκη, Δημήτρης Κερερές και Ιωάννης Δημητρακόπουλος.