Αύγουστος 2022

Εκδήλωση στην Καστάνια Δυτικής Μάνης για τα 50 Χρόνια από την ίδρυση της Ιστορικής Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού.

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου το απόγευμα, παραμονή της εορτής των αγίων Πέτρου και Παύλου, πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις την Καστάνια της Δυτικής Μάνης, επ’ ευκαιρία της 50ης Επετείου από την Ίδρυση της Ιστορικής Ελληνικής Εταιρείας. Με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία έχουν υλοποιηθεί στην Καστάνια έργα ανακατασκευής του ναού του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Νικολάου στης Μαρούλαινας με χρηματοδότηση του εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση. Την επιτυχή διοργάνωση είχε αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

Ημέρες καρδιαγγειακής πρόληψης στη Μέσα Μάνη.

Άλλη μια δράση προληπτικής ιατρικής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, που διοργανώθηκε και συντονίστηκε από το διευθυντή του Ανάργυρο Μαριόλη στις 8 και 9 Ιουλίου, στέφθηκε από επιτυχία με την πολυάριθμη την συγκινητική προσέλευση πολιτών για εξέταση. Η δράση υποστηρίχτηκε από τους Μανιάτες καρδιολόγους κ.κ. Π. Κοτιλέα, Σ. Πατσιλινάκο και Ε. Παναγάκο.

Η Μανιάτικη Ελαφόνησος γιόρτασε την επέτειο απελευθέρωσής της.

Το Σάββατο 9 Ιουλίου γιορτάστηκαν με λαμπρότητα στην Ελαφόνησο δύο επέτειοι: της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα και των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου του νησιού, που φέτος συμπληρώνει 162 έτη λειτουργίας.

Κάνοντας μία μικρή ιστορική αναδρομή, αναφέρουμε ότι στις 6 Ιουλίου 1850 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας-Αγγλίας, με την οποία η Ελαφόνησος ενώνεται επίσημα και οριστικά με την Ελλάδα. Επίσης, δέκα χρόνια αργότερα, στις 9 Ιουλίου 1860, εγκαινιάστηκε, στο λιμάνι του νησιού, ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος κτίστηκε με πρωτοβουλία της γνωστής Μανιάτικης οικογένειας των Γρηγοράκηδων, με κτήτορες τον Πασχάλη Γερακάρη και την σύζυγό του Φλωρούσα Δραγονίτσα.  Ο Τζανετάκης Γρηγοράκης, εγγονός του ομώνυμου τρίτου μπέη της Μάνης κατά την προ του 1821 περίοδο, ίδρυσε το 1837 το συνοικισμό της Ελαφονήσου και αυτό τον ισχυρισμό προέβαλαν κυρίως οι Ελληνικές κυβερνήσεις για να διεκδικήσουν το Ελαφονήσι από τους Άγγλους. (Οι Άγγλοι το κρατούσαν υπό την κυριαρχία τους, και μετά την υπογραφή της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους το 1831, με την αιτιολογία ότι αποτελούσε εδαφικό εξάρτημα των Κυθήρων που βρίσκονταν, όπως όλα τα Επτάνησα υπό διοίκησή τους).

Κατά τον φετινό εορτασμό, αρχικά τελέσθηκαν ο όρθρος, η ευλόγηση των άρτων, η θεία λειτουργία και η δοξολογία προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, τον οποίον συνεπικούρησαν αρκετοί κληρικοί της ευρύτερης περιοχής.

Έργο 1ης Επαρχιακής Οδού Μεσσηνίας στο τμήμα Στούπα – Πλάτσα – Αγιος Νίκωνας: υπεγράφη οι σύμβαση και τρέχουν οι προθεσμίες κατασκευής του.

Στο φύλλο 279 – Ιουνίου 2022 είχαμε δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία για το πιο πάνω έργο, με την ολοκλήρωση όλων των φάσεων της διαγωνιστικής διαδικασίας. Στις 11 Απριλίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε την εργολαβική σύμβαση με τελικό ποσό υλοποίησής μετά την έκπτωση τα 983.628,80 ευρώ. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 5 μήνες.

Δόθηκε η άδεια εγκατάστασης για το αιολικό πάρκο, ισχύος 32,2 MW στη θέση «Σαγγιάς» των Δημοτικών Ενοτήτων Οιτύλου και Αν. Μάνης. Το οριστικό «πράσινο φως» προς τον Όμιλο Κοπελούζου για το αιολικό πάρκο που εδώ και χρόνια έχει στα σκαριά μέσω της εταιρείας «Άνεμος Μάνης Α.Ε.», έδωσε το Υπουργείο Ενέργειας. Συγκεκριμένα στις 12 Ιουλίου, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας,  χορηγήθηκε η άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 32,2 ΜW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31,8 MW, στη θέση «Σαγγιάς» των Δημοτικών Ενοτήτων Ανατολικής Μάνης και Οίτυλου του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Ο αιολικός σταθμός θα αποτελείται από:

-14 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ενδεικτικού τύπου Ε70 της εταιρείας Enercon, ονομαστικής ισχύος 2,3 MW εκάστη, οριζόντιου άξονα, με πτερωτή 3 πτερυγίων διαμέτρου 71 m, ύψους πυλώνα 64 m, ανεξάρτητης περιστροφικής ταχύτητας, μεταβλητού βήματος πτερυγίου, με σύστημα ελέγχου ισχύος μέσω κλίσης πτερυγίων, με δακτυλιοειδή σύγχρονη γεννήτρια μεταβλητών στροφών, παραγόμενης τάσης 400 V,

-ισάριθμους με τις ανεμογεννήτριες μετασχηματιστές ανύψωσης τάσεως με σχέση ανύψωσης 0,4/30 kV, έκαστος εγκατεστημένος εντός του πυλώνα της Α/Γ,

-οικίσκο ελέγχου που θα φιλοξενεί την εγκατάσταση του κεντρικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σύνδεσης του αιολικού πάρκου με το Σύστημα καθώς και του συστήματος τηλε-επίβλεψης, ελέγχου και ασφάλειας, εμβαδού 100 m2 περίπου.

Ακόμη προβλέπεται διάνοιξη νέας εσωτερικής οδοποιίας για τις ανάγκες πρόσβασης στις θέσεις των ανεμογεννητριών και του οικίσκου ελέγχου, μήκους 6,2 χλμ. περίπου, η οποία θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές των δασικών δρόμων Γ’ κατηγορίας, υπόγεια γραμμή μέσης τάσης (Μ.Τ.) 30 KV, μήκους 26,7 χλμ. περίπου, για τη διασύνδεση των ανεμογεννητριών με τον Οικίσκο Ελέγχου (5,7 χλμ περίπου), που θα οδεύει κατά μήκος της νέας εσωτερικής οδοποιίας και του Οικίσκου Ελέγχου με τον υφιστάμενο Υποσταθμό (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης 30/150 kV (21 χλμ περίπου), στη θέση «Βαχός – Ισιώματα» (ΥΣ Οιτύλου), που θα οδεύει κατά μήκος υφιστάμενης εξωτερικής οδοποιίας. Για τις ανάγκες πρόσβασης στον αιολικό σταθμό και στη νέα εσωτερική οδοποιία, θα χρησιμοποιηθεί υφιστάμενη εξωτερική οδοποιία.

Σημειώνεται ότι ο Υ/Σ Οιτύλου συνδέεται με υφιστάμενη υπόγεια γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης (Υ.Τ.) 150 kV, μήκους 37,7 χλμ, με τον υφιστάμενο υποσταθμό «Σκάλα Λακωνίας» στη θέση «Ξηροκάμπι» του Δήμου Ευρώτα.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική άδεια παραγωγού εκδόθηκε από τη ΡΑΕ το 2008, και ακολούθησαν αρκετές τροποποιήσεις, ενώ τον Ιούλιο του 2020 δόθηκε προς την εταιρεία η οριστική προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Η εταιρεία «Άνεμος Μάνης Α.Ε.» συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2005 και σήμερα στη διοίκησή της συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Σαμαράς ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Ιωάννης Καρύδας ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.