Σεπτέμβριος 2022

Μικρές πυρκαγιές στα Καλύβια, στη Βασιλική (Κουρτσούνα) και τη Λάγεια του δήμου Ανατολικής Μάνης.

  • Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 2 Αυγούστου, από άγνωστη αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Καλύβια, Γυθείου, στην Λακωνία. Στο σημείο επιχειρούσαν 27 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και οκτώ οχήματα, ενώ δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού από αέρος. Δεν προέκυψε απειλή κατοικημένης περιοχή
  • Το πρωί του Σαββάτου 6 Αυγούστου ξέσπασε πυρκαγιά  στην περιοχή της Κοινότητα Βασιλικής (Κουρτσούνας) κοντά στην Άρνα Λακωνίας. Μετά από την άμεση επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αφού έκαψε περίπου 10 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Για την αντιμετώπισή της επιχειρούσαν 50 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος και δεκατρία οχήματα, ενώ συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν οχήματα της αυτοδιοίκησης.
  • Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, ξέσπασε σε δύσβατο σημείο στη Λάγια της Ανατολικής Μάνης στις 16 Αυγούστου. Επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ τις προσπάθειές τους συνέδραμαν επί πλέον 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στην περιοχή, σύμφωνα με την πυροσβεστική, έπνεαν μέτριας ισχύος άνεμοι.

Βράβευση των τριών πρώτων μαθητών του Λυκείου Καρδαμύλης

Oι  τρεις πρώτοι μαθητές του Γενικoύ Λυκείου της Καρδαμύλης βραβεύθηκαν για το σχολικό έτος 2021-2022, από το Σύλλογο Καρδαμυλαίων Αττικής “Η Καρδαμύλη”, παρουσία της Διευθύντριας Κούβελα Σταυρούλας.

Ο εν λόγω Σύλλογος σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Δημητρίου Σπηλιωτέα βραβεύει κάθε χρόνο με αξιόλογα χρηματικά ποσά τους τρεις πρώτους μαθητές του Λυκείου. Ο Δημήτριος Σπηλιώτης – Σπηλιωτέας, με καταγωγή από την Αγία Σοφία της Καρδαμύλης, παρότι ολιγογράμματος ο ίδιος, διείδε την αξία της παιδείας και της εκπαίδευσης στην ζωή του ανθρώπου. Ετσι περιέλαβε στη διαθήκη του τον όρο να βραβεύονται με χρηματικά βραβεία, οι τρεις πρώτοι μαθητές του Λυκείου Καρδαμύλης.

Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι οι: Παναγιώτα Καλαρίτη με βαθμό 18,1, Πανάρετος Κορκονέας με βαθμό 18,1 και Κίστα Κριστιάν με βαθμό 18,0. Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρδαμυλαίων Αττικής Παναγιώτης Βαλαχέας και η έφορος του Συλλόγου Μαργαρίτα Μαντζαρέα.

Χρυσός” ξανά ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Ο απόλυτος βασιλιάς των κρίκων επιβεβαίωσε τον τίτλο του και “έγραψε ιστορία” στο Μόναχο. Ο, συμπατριώτης μας με καταγωγή από τη Λάγια, Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε για έκτη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο του αγωνίσματος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής και ισοφάρισε το απόλυτο ρεκόρ για έναν σπεσιαλίστα οργάνου, το οποίο μοιράζεται με τον Ούγγρο Κρίστιαν Μπέρκι, έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης στον πλάγιο ίππο.

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης είδε τον βασικό του αντίπαλο, τον Τούρκο Αντέμ Ασίλ, να εκτελεί εξαιρετικά το πρόγραμμά του και να βαθμολογείται με 15,033 βαθμούς. Έχοντας ο ίδιος, όμως, πάρει 15,100 βαθμούς στον προκριματικό, ήξερε ότι η νίκη ήταν στα δικά του χέρια. Με ακόμη καλύτερη εμφάνιση (και παρά το μικρό “βηματάκι” στην έξοδο), ο Πετρούνιας βαθμολογήθηκε με 15,133 (βαθμός δυσκολίας 6,200β., εκτέλεση 8,933β.) και “κλείδωσε” το χρυσό μετάλλιο.

Ο “άρχοντας των κρίκων” παραμένει αήττητος σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (προκριματικούς και τελικούς), από τον Απρίλιο του 2015. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο το 2015 στο Μονπελιέ, το 2016 στη Βέρνη, το 2017 στο Κλουζ, το 2017 στη Γλασκώβη, το 2021 στη Βασιλεία και φέτος στο Μόναχο. Το ρεκόρ του θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν δεν έχανε δύο διοργανώσεις, εκείνη του 2019 λόγω τραυματισμού και εκείνη του 2020 που δεν έγινε ποτέ λόγω της πανδημίας.