ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ Νοεμβριος 2022

Αδελφοποίηση Λόουελ  ΗΠΑ – Καλαμάτας. Η επίσκεψη αποστολής από το Λόουελ στην Καλαμάτα

Στις 23 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας η τελετή αδελφοποίηση της Καλαμάτας με την πόλη του Λόουελ της πολιτείας Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Η αμερικανική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Καλαμάτα αποτελούνταν από το δήμαρχο του Λόουελ Sokhary Chau, τον πρώην δήμαρχο William “Bill” Samaras, τον πολιτειακό γερουσιαστή των ΗΠΑ Edward Kennedy, την κοσμήτορα του Κολλεγίου Middlesex Dr. Judy Hogan, την αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης Λόουελ Arlen Parquette, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλειο Καυκά και το μέλος της επιτροπής αδελφοποίησης της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, Δημήτριο Ματθαίο.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου έγινε περιήγηση των επισκεπτών στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και “γνωριμία” με τοπικά προϊόντα, ενώ ακολούθησε επίσκεψη εργασίας στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Κατά τη συνάντηση υπήρξε συζήτηση για την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, όπως και για την πιθανότητα απευθείας σύνδεσης αεροπορικώς της Βοστώνης με την Καλαμάτα. Αυτό που επισήμαναν και οι δύο πλευρές είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέα συνάντηση, ώστε να συζητηθούν με λεπτομέρειες τόσο τα θέματα τουρισμού όσο και αυτά της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην προώθηση ελληνικών προϊόντων στην αμερικάνικη αγορά. Προηγήθηκε πρόγραμμα επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Θουρίας και της Αρχαίας Μεσσήνης.

Η αποστολή του Λόουελ αναχώρησε από την Καλαμάτα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Τελετή ονοματοδοσίας και ένταξη της τορπιλακάτου ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΆΚΟΣ” Ρ-79 στο Πολεμικό  Ναυτικό.

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νέας τορπιλακάτου “ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΆΚΟΣ”, που πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών, προς τιμή του πεσόντα εν ώρα υπηρεσίας συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου P-21, κατά την Ελληνοτουρκική κρίση στις βραχονησίδες ΊΜΙΑ στις 31 Ιανουαρίου του 1996, του συμπολίτη μας, με καταγωγή από τη Λάγια, Παναγιώτη Βλαχάκου.

Στο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά απονεμήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου το ετήσιο βραβείο Φωτέα

Το βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού στη μνήμη του συμπατριώτη μας Νομάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Φωτέα για το 2021, απονεμήθηκε στον γνωστό δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά για το βιβλίο του “Ενα σκοτεινό δωμάτιο 1967 – 1974”.

Η απονομή έγινε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στη συνεδριακή αίθουσα “Επτάνησα” του ξενοδοχείου Filoxenia, στην Καλαμάτα, το απόγευμα της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου. Ακολούθησε η παρουσίαση του πιο πάνω βιβλίου, από τον ίδιο τον συγγραφέα και τον υφυπουργό Παιδείας.

Εγκαινιάστηκαν ως τμήμα του Μετρό της Αθήνας τρεις νέοι σταθμοί με πρώτα τα Μανιάτικα στην ομώνυμη συνοικία του Πειραιά.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εγκαινιάστηκαν στις 10 Οκτωβρίου οι τρείς νέοι σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο». Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» και από τις 2 το μεσημέρι οι τρεις σταθμοί τέθηκαν σε εμπορική λειτουργία για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο έργο σταθερής τροχιάς, που ύστερα από αρκετή καθυστέρηση, αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της πόλης, δίνοντας ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά. Εντυπώσεις και ποικίλα σχόλια προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι στον σταθμό «Μανιάτικα» χρησιμοποιήθηκε ευρέως το κίτρινο χρώμα.

Αρχικά ο πρώτος σταθμός ονομαζόταν Ταμπούρια, αλλά με ομόθυμη δραστηριοποίηση των Μανιατών του Πειραιά μετονομάστηκε σε Μανιάτικα, για να θυμίζει τη συνοίκηση της περιοχής από τους Μανιάτες που έρχονταν για πολλές δεκαετίες στον Πειραιά μέσω βενζινοκάικων και άλλων πλοίων που είχαν δρομολογηθεί για τη σύνδεση της Νότιας Πελοποννήσου με την Αττική, σε περιόδους που η χερσαίες μεταφορές ήταν αδύνατες ή γίνονταν με δυσκολία και καθυστερήσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες από τη Μάνη συγκεντρώθηκαν και κατασκεύασαν μικρά σπιτάκια με μανιάτικο χρώμα στους λόφους βόρεια του λιμανιού, δημιουργώντας τη συνοικία Μανιάτικα.

Στον περιβάλλοντα χώρο έξω από τον σταθμό Μανιάτικα επανατοποθετήθηκε το άγαλμα της ηρωίδας Μανιάτισσας. Ο συγκεκριμένος σταθμός του μετρό βρίσκεται σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή και σε απόσταση βολής από το Κερατσίνι και μάλιστα είναι ένας από τους δύο σταθμούς μετρό, μαζί με αυτόν της Κατεχάκη, που έχει μια μόνο είσοδο/έξοδο για το κοινό, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη οπτικότητα στο άγαλμα και κατά συνέπεια συνειρμικότητα με τη Μάνη και τις ηρωίδες γυναίκες της.

Διαγωνισμός για το υδατοδρόμιο στο λιμάνι Καλαμάτας στις 3 Νοεμβρίου 2022

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας προκήρυξε δημόσιο φανερό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση, σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, της χρήσης χερσαίου χώρου του χωροθετημένου υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας, στην δυτική προκυμαία του. O χώρος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την κατασκευή και λήψη άδειας λειτουργίας του παραπάνω υδατοδρομίου. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου. Το ελάχιστο του ανταλλάγματος χρήσης χερσαίου χώρου λιμένα ορίζεται στο ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως.

Είναι ένα ακόμα βήμα προόδου των σχετικών, για τη λειτουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα, διαδικασιών.