ΚΑΦΕ – ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ «ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΝ» ΑΝΤΩΝΙΑΣ Ι. ΜΠΟΝΑΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Πριν από λίγο καιρό βρεθήκαμε στον Άγιο Νικόλαο Δυτικής Μάνης. Καιρό είχε να μας πάει ο δρόμος μας στο «Προεδρικόν». Παλιά ταβέρνα με κλασικές γεύσεις. Το μαγαζί έχει ανακαινισθεί. Οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει καλή προσπάθεια. Γεύσεις νόστιμες και εξαιρετικές, κρασί έξοχο και ευκολόπιοτο.

Είναι γνωστό πως κάθε μαγείρισσα έχει τα δικά της μυστικά, αυτά που κάνουν το φαγητό της προσωπικό και μοναδικό. Κάποια μυστικά περνάνε «κληρονομικώ δικαιώματι» από τη γιαγιά ή τη μητέρα, άλλα πιο σπάνια από βιβλία και περιοδικά μαγειρικής και άλλα προκύπτουν μέσα από τη μακρά πείρα και τους πειραματισμούς που χαρακτηρίζουν ένα ανήσυχο γαστρονομικό πνεύμα. Ένα τέτοιο πνεύμα διαθέτει η κυρά Αντωνία. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειάς της είναι η δημιουργία και αποδέκτης αυτής ο άνθρωπος. Η ελληνική παραδοσιακή μανιάτικη κουζίνα την εμπνέει.

Το μαγαζί ανοίγει από τις πέντε το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα. Καλό κρέας, χοιρινό και κοτόπουλο, κεμπάπ, λουκάνικο χωριάτικο, ονειρεμένα πανσετάκια, ποικιλία από σαλάτες και τυριά συμπληρώνουν τον κατάλογο των φαγητών, πίτσες ζηλευτές, όλα σερβιρισμένα με μανιάτικο ελαιόλαδο.

Το κατάστημα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός από Δευτέρα που παραμένει κλειστό. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση με σέρβις πολύ φιλικό, ευγενικό, άμεσο, ανθρώπινο σα να σε περιποιούνται σε ένα φιλικό σπίτι.

Αντώνης Ρουμανέας