ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Φεβρουάριος 2023

Με 45 μέλη το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που θα προκύψει από τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές

Έξι συμβούλους λιγότερους -45 αντί των σημερινών 51- θα περιλαμβάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που θα αναδειχθεί από τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σχετικά με τον μόνιμο πληθυσμό των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων -μετά την εθνική απογραφή που διενεργήθηκε το 2021-, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη του νόμου 4804/2021, ότι στις Περιφέρειες με πληθυσμό από 300.001 έως και 800.000 κατοίκους, εκλέγονται 45 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η μείωση των συμβούλων που εκλέγονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί συνέπεια της μείωσης του μόνιμου πληθυσμού της, ο οποίος σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ανέρχεται συνολικά σε 538.366 κατοίκους.

Με βάση τα πιο πάνω, οι 45 περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται ως εξής, οι 12 από τη Μεσσηνία (μόνιμος πληθυσμός 144.920), οι 11 από την Κορινθία (138.144), οι 8 από την Αργολίδα (93.282), ενώ από 7 συμβούλους εκλέγουν η Λακωνία (84.469) και η Αρκαδία (77.551).

Τοποθέτηση υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας σε περιοχές του δήμου Ανατολικής Μάνης

Συνεχίστηκε τον Ιανουάριο η τοποθέτηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας. Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε σχετικά ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, τοποθετήθηκαν δεξαμενές στη Μυρσίνη και στη Λάγια της Ανατολικής Μάνης, χωρητικότητας 40 και 100 κυβικών μέτρων αντίστοιχα.

Εγκρίθηκε η κατασκευή δύο νέων μεγάλου προϋπολογισμού ξενοδοχείων σε περιοχές του δήμου Ανατολικής Μάνης (στο Έξω Νύμφι και στο Οίτυλο).

Η προσέλκυση επισκεπτών στη Μάνη οδηγεί σε επιχειρηματικές αποφάσεις για κατασκευή υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές της. Οι επιχειρηματίες επωφελούνται και από τα υψηλά ποσοστά επιδότησης, που προβλέπονται από τον Αναπτυξιακό Νόμο και τα Κοινοτικά Προγράμματα, εκπονούν και στη συνέχεια υποβάλλουν για συγχρηματοδότηση αξιόπιστες μελέτες. Ειδικότερα οι πρόσφατες εγκρίσεις αφορούν:

Α) Την επιχείρηση «ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΜΟΡΕΑΝ Α.Ε.», που έλαβε έγκριση για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4399/2016, όπως ισχύει, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 αυτού (A΄ κύκλος), του επενδυτικού της σχεδίου το οποίο αφορά την δημιουργία πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Αρμακιά Έξω Νυμφίου της Δ.Ε. Ανατολικής Μάνης, του Δήμου Ανατολικής Μάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 26 δωματίων και 87 κλινών συνολικού επιλέξιμου κόστους, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 4.981.708,00 ευρώ. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το επενδυτικό πλάνο θα λάβει ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης ύψους 2.739.939,40 ευρώ ενώ οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της νέας επένδυσης ανέρχονται σε 4,00 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.

Β) Το επενδυτικό σχέδιο της υπό σύσταση επιχείρησης ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΣ ΜΟΝ ΙΚΕ, που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχείου στο Οίτυλο της Μάνης, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 1.203.927 ευρώ.

Βασιλόπιτες…

Η υποχώρηση των έντονων επιπτώσεων της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού έδωσε τη δυνατότητα να επανέλθει σε λειτουργία το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας ως προωθητικό αίσιων και …τυχερών εξελίξεων κατά το Νέο Έτος. Πολλοί τοπικοί σύλλογοι χωριών της Μάνης προγραμμάτισαν και υλοποίησαν εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας. Μεταξύ αυτών ευρύτερη δημοσιότητα πήραν οι πιο κάτω:

α) Τη Βασιλόπιτα της νέας χρονιάς έκοψε το μεσημέρι της 8ης Ιανουαρίου ο Σύλλογος Γυναικών Μάνης – Παράρτημα Μεσσηνίας, σε μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση στο “Κεντρικόν” στην Καλαμάτα. Την Βασιλόπιτα ευλόγησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μάνης Χρυσόστομος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί Μανιάτες και φιλομανιάτες (από το Messinia Live).

β) Την πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς προς την κορυφή του Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου, με εκκίνηση από  το δάσος της Βασιλικής, η οποία συνδυάστηκε και με την κοπή της πίτας του βουνού στην κορυφή, πραγματοποίησε o Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας το διήμερο 7-8 Ιανουαρίου (στις 7 εκκίνηση από την Καλαμάτα – διανυκτέρευση στο καταφύγιο του δάσους της Βασιλικής – ανάβαση στην κορυφή και επιστροφή την επομένη).

Ο συμπατριώτης μας Δημόκριτος Κωνσταντάκος τοποθετήθηκε στην ευαίσθητη θέση του διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού

Στα πλαίσια των πρόσφατων κρίσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο συμπατριώτης μας Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος (έως σήμερα Επιτελάρχης ΓΕΣ) τοποθετήθηκε ως Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος γεννήθηκε το 1966 στο Γύθειο. Εισήλθε το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες Εκστρατείας με τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και του Διοικητή Λόχου. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του. Το 2000 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και το 2002 φοίτησε στη Διακλαδική Σχολή Επιτελών Εθνικής Άμυνας (Δ.Σ.Ε.Α). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στην 96 Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ). Το 2005 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του 572 Ειδικό Τάγμα Πεζικού (ΕΤΠ). Ακολούθως υπηρέτησε ως επιτελής στο ΓΕΣ. Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη το 2012, φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α.). Ακολούθως το 2013 μετατέθηκε στο ΓΕΣ. Το 2015 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του 1/38 ΔΤΕ, με έδρα τη Ρόδο. Το 2016 μετατέθηκε στο ΓΕΣ αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υποδιευθυντή  Διεύθυνσης Πεζικού (ΔΠΖ). Το 2017 προάγεται σε Ταξίαρχο και του ανατίθενται τα καθήκοντα του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ«ΧΙΟΣ», με έδρα τη Χίο. Το 2018 τοποθετείται στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Διευθυντή της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΔΙΔΕΚΠ).

Το 2019 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο, τοποθετείται Διοικητής στη ΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΙΙ Μ/Κ ΜΠ «Ελασσών»). Το 2020 τοποθετείται στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Υποδιοικητή της Γενικής Επιθεώρησης Στρατού – Διοίκησης Δογμάτων Εκπαίδευσης (ΓΕΠΣ-ΔΙΔΟΕ) και ακολούθως το 2021 του ΔΑ’Κ.

Στις 8 Μαρτίου 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη ΓΕΣ.

Είναι νυμφευμένος και έχει 2 τέκνα.

Του έχουν απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων από το βαθμό του Παράσημων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Τίτλων Applied Strategy and International Security του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ και στις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.