Μάιος 2023

Εξαγορά της αλυσίδας Katerina’s Market στη Δυτική Μάνη από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

Στην εξαγορά των supermarket Katerina’s Market στη Μεσσηνιακή Μάνη προχώρησε η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, συνεχίζοντας την επέκταση του δικτύου της.

“H ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, μένοντας πιστή στο όραμά της να προσφέρει σε όλο και περισσότερες γειτονιές της Ελλάδας πρόσβαση στην ποιότητα, με οικονομία και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυό της με την εξαγορά των supermarket Katerina’s Market”, αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

“Πρόκειται για μία ενέργεια που σηματοδοτεί την είσοδο του δικτύου των supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ στη Δυτική Μάνη, μέσω μίας τοπικής, επώνυμης αλυσίδας με ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία στην περιοχή, πολυετή και εδραιωμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές της. Η εξαγορά περιλαμβάνει την απόκτηση τεσσάρων εταιρικών καταστημάτων, σε Καλαμάτα, Στούπα, Άγιο Νικόλαο και Κάμπο. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, η οποία έχει ως στόχο την παρουσία της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε ακόμα περισσότερες γωνιές της Ελλάδας. Στηρίζοντας ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, την τοπική αγορά, τους τοπικούς παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες και υπηρετώντας έμπρακτα σε όλα τα επίπεδα την υπόσχεση ‘κάθε μέρα δίπλα σας'”.

Τα «Katerinas Market» αποτελούν δημιούργημα του επιχειρηματία, Σωτήρη Σαραντέα, ενώ παρέμειναν μέχρι τέλους μια οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία έχουν εργαστεί και εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι.

Το τελευταίο εγχείρημα του Σωτήρη Σαραντέα, στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με τα super market, ήταν η δημιουργία του «Katerinas Market» στην οδό Φαρών, στο χώρο που φιλοξενούσε ένα από τα πρώτα super market της Καλαμάτας, την «Κυψέλη».

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Σύλλογο Μανιατών με έδρα την Καλαμάτα.

Τη Τετάρτη 29 Μαρτίου στα νέα γραφεία του Συλλόγου Μανιατών, Αριστοδήμου 80 στη Καλαμάτα και μετά από τις αρχαιρεσίες της Κυριακής 26/3, συγκροτήθηκε ύστερα από ψηφοφορία το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος: Νίκα-Ρουτζούνη Αμαλία

Α΄ Αντιπρόεδρος: Χρυσομάλλη-Κουράκλη Μαρία

Β΄ Αντιπρόεδρος: Ζαγάκος Ανδρέας

Γραμματέας: Κακαρούκας Γρηγόρης

Ταμίας: Γυφτέα Γεωργία

Δημόσιες Σχέσεις: Ταβουλαρέας Γιάννης

Υπεύθυνος δραστηριοτήτων: Αναστασέας Γιώργος

Μέλη: Μπασέας Θόδωρος και Σάμιτας Παναγιώτης.

Εξελεγκτική Επιτροπή: Μπαζίγος Παναγιώτης και Ξερέα Μαίρη.

Δύο φορές τη βδομάδα δωρεάν μεταφορά επιβατών από και προς Γύθειο ή Αρεόπολη από τα χωριά του Δήμου Ανατολικής Μάνης

Άρχισε, από τις  10 Απριλίου 2023, δωρεάν συγκοινωνία σε όλα τα χωριά του Δήμου Ανατολικής Μάνης για κατοίκους και επισκέπτες από λεωφορεία του ΚΤΕΛ Λακωνίας. Το μέτρο αφορά τη μετακίνηση μεταξύ των Δημοτικών Κοινοτήτων από και προς το Γύθειο (έδρα) και την Αρεόπολη (ιστορική έδρα), με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα,  .

Η δημοτική συγκοινωνία του Δήμου Ανατολικής Μάνης περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδρομές:

Α. Ημέρες Δευτέρα και Παρασκευή

1η Διαδρομή πρωί: Νιοχώρι – Καρυούπολη – Παρασυρός – Σκουτάρι – Καλύβια – Καμάρες – Βαθύ – Σκαμνάκι – Άγιος Βασίλειος – Γύθειο. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Γύθειο.

2η Διαδρομή πρωί: Σιδηρόκαστρο  – Μυρσίνη – Καρβελάς  –  Μαραθέα -Κονάκια  – Λυγερέας  –  Κρήνη  – Πλάτανος – Γύθειο. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Γύθειο.

3η Διαδρομή πρωί:: Καστάνια – Σελεγούδι – Άγιος Νικόλαος – Κόκκινα Λουριά – Μέλισσα – Αρχοντικό – Γύθειο. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Γύθειο.

4η Διαδρομή πρωί: Παλαιόβρυση – Αγία Μαρίνα – Μελιτίνη – Προσήλιο – Πετρίνα – Αιγιές – Γύθειο. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Γύθειο.

Β. Ημέρες Τρίτη & Σάββατο

1η Διαδρομή πρωί: Λάγια – Πιόντες – Καινούργια Χώρα – Πόρτο Κάγιο – Μαρμάρι – Βάθεια – Άλικα – Άνω Μπουλαριοί – Πολεμίτα – Μίνα – Βρίκι – Βάμβακα – Δρύαλος – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη. 

2η Διαδρομή πρωί: Κεχριάνικα – Νέασσα – Οχιά – Δρυ – Κέρια – Ελιά – Κούνος – Κηπούλα – Άγιος Αθανάσιος – Καραβάς – Τροχάλακα – Παγγιά – Σταυρί – Ψίο – Άγιος Γεώργιος Κοίτας – Φωκαλωτό – Μέζαπο – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη.

 3η Διαδρομή πρωί:  Χωτάσια – Ελαιοχώρι – Οίτυλο- Κρυονέρι – Κάτω Καρέα – Καρέα – Γέρμα – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη.

4η Διαδρομή: Δροσοπηγή – Βαχός – Κελεφά – Σκάλα Βαχού – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη

5η διαδρομή πρωί: α) μόνο Τρίτη: Δημαρίστικα – Έξω Νύμφι (Κάτω) – Φλομοχώρι –  Λουκάδικα – Χειμάρρα – Πύρριχος – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη. β) μόνο Σάββατο: Άγιος Κυπριανός – Δημαρίστικα – Κοκκάλα – Έξω Νύμφι (Πάνω Χώρα)- Δρυμός (χωριό) – Φλομοχώρι – Βάτα – Κότρωνας – Λουκάδικα – Χειμάρρα – Πύρριχος – Αρεόπολη. Επιστροφή το μεσημέρι στις τοπικές κοινότητες από Αρεόπολη.

Δεν έγινε γνωστό, με τη σχετική ανακοίνωση, ο τρόπος χρηματοδότησης του ΚΤΕΛ για την κάλυψη της δαπάνης, δηλαδή αν αυτή έχει προκύψει από τη διεύρυνση της σύμβασης κράτους – ΚΤΕΛ για  τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της περιοχής ή καλύπτεται από σύμβαση μεταξύ Δήμου – ΚΤΕΛ.

Ονοματοδοτήθηκε σε «Πλατεία Προέδρου Ευαγγέλου Ψαρρέα» η κεντρική πλατεία των Αλτομιρών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης σε πρόσφατη συνεδρίασή του, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Αλτομιρών Σπύρου Κλείδωνα, αποφάσισε την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας του χωριού σε «πλατεία ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΨΑΡΡΕΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ» διατελέσαντος Προέδρου της Κοινότητας Αλτομιρών κατά το χρονικό διάστημα 1974  -1998, για τους πιο κάτω λόγους: Ανέλαβε την προεδρία της Κοινότητας κατά το έτος 1974, που επαναλειτούργησε μετά την κατάργησή της το 1971. Συντόνισε τις εργασίες διάνοιξης δρόμου από τα Σωτηριάνικα μέχρι τα Αλτομιρά με εθελοντική εργασία των κατοίκων και με παρεμβάσεις του σε κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς πέτυχε την τηλεφωνοδότηση και την ηλεκτροδότηση του χωριού, τη διάνοιξη αγροτικών δρόμων, την κατασκευή ποιμνιοστασίων και την κατασκευή κεντρικής υδατοδεξαμενής για την τροφοδοσία με νερό των σπιτιών του οικισμού.