ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ

Αγαπημένε μου αδελφέ Παναγιώτη, γεννήθηκες στο Πραστείο, σ`ένα πανέμορφο  Ορθόδοξο και Ιστορικό χωριό, με τους πολλούς επιστήμονες, με τέσσερις αρχιμανδρίτες και έντεκα επισκόπους, με καλλιτεχνικές σχολές και βιοτεχνίες. Κατάγεσαι από την οικογένεια Οικονομέων, εννέα γενεών δασκάλων βυζαντινών. Ανέτειλες στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, στις 10 Μαρτίου 1941. Έφυγες από το χωριό μικρό παιδί για τον Πειραιά όπου μεγάλωσες. Εκεί πήγες στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο, όπου ήσουν κατ` επανάληψη σημαιοφόρος. Εκπλήρωσες τη στρατιωτική σου θητεία ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός, αφήνοντας άριστες αναμνήσεις στους στρατιώτες. Με την απόλυσή σου μπήκες στην Τράπεζα Πίστεως, υπηρέτησες σε νεοσύστατα υποκαταστήματα και επανήλθες στον Πειραιά ως υποδιευθυντής, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και εκεί σε συναδέλφους σου και πελάτες.

Ενυμφέφθης με την Ευδοξία Μιχαλέα και αποκτήσατε τρεις κόρες και πέντε εγγόνια. Λάτρης της θάλασσας όλα τα χρόνια, αθλητής και προπονητής ιστιοπλοΐας, ήσουν κοντά στο κότερο του τότε διαδόχου του ελληνικού θρόνου και μετέπειτα βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου.

Με την πάροδο της ηλικίας σου, περίπου στας δυσμάς του βίου σου, πάλεψες με την ασθένειά σου με πολύ κουράγιο και υπομονή, με τη μεγάλη προσοχή των παιδιών σου και την άοκνο επιμέλεια της συζύγου σου, μέχρι που οι δυνάμεις σου σε εγκατέλειψαν. Ήμουν δίπλα σου, και τα αδέλφια μας και η οικογένειά σου, όταν άφησες την τελευταία σου πνοή, ώρα 11 και 20 και 12 δεύτερα, 26 Νοεμβρίου 2023, εορτή του Αγίου Στυλιανού. Η οικογένειά σου, τα αδέλφια σου, φίλοι και συγγενείς και εγώ παρόντες για το στερνό αντίο.

Η μητέρα σου Ελένη και ο πατέρας σου Απόστολος έδωσαν εντολή να διαβαστείς στους Αγίους Αποστόλους, να τον παραλάβομε από εκεί Παναγιώτης και Αλεξάνδρα και οι τέσσερις μαζί. Καλό σου κατευόδιο με σκάφος γερό με μπρούτζινο κατάρτι και ξάρτια, ποδάρι και σκότα δυνατά, πηδάλιο καινούργιο, λαγουδέρα βαριά, το πανί λευκό, να περάσεις τον ωκεανό με ούριο άνεμο, μπάτη δροσερό. Όταν φθάσεις στη πύλη του Άδη, λαλεΙ «αποδός τα πορθμεία» και ο αδελφός σου με δραχμή τα πληροί. Και ο Αρχάγγελος την πύλη ανοίγει και σε οδηγεί στην πρώτη οδό της Παραδείσου, ήσυχο και δροσερό. Ελαφρύ σου το χώμα.

Ο αδελφός σου

Γεώργιος Αποστόλου Οικονομέας