ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – Δεκέμβριος 2021

Διάκριση της Μάνης και για το 2021 από την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία World Travel Awards.

Μια σειρά από διακρίσεις απέσπασε η Ελλάδα στα κορυφαία βραβεία της τουριστικής βιομηχανίας, World Travel Awards, για το 2021, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, με ελληνικά ξενοδοχεία, εταιρίες ξενοδοχειακού management, προορισμοί και μία αεροπορική εταιρία να αναδεικνύονται μεταξύ των κορυφαίων του παγκοσμίου τουριστικού στερεώματος. Πρώτη των πρώτων η διάκριση της Ελλάδας ως καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός, αλλά και η βράβευση της Μάνης ως Κορυφαίου Προορισμού στην Ενδοχώρα της Ελλάδας για το 2021.

Η διάκριση της Μάνης από την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνει με αντικειμενικό τρόπο τη γενική διαπίστωση ότι η φύση, οι κλιματολογικές συνθήκες, τα πολιτιστικά μνημεία και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής μας αποτελούν ξεχωριστή σύνθεση που προσελκύει πολυάριθμους ποιοτικού επιπέδου επισκέπτες. Αυτονόητα προκύπτει, βέβαια, και η υποχρέωση της πολιτείας, σε όλες της τις εκφράσεις, να στηρίξει με τα κατάλληλα έργα υποδομής, αυτή την τάση για επισκεψιμότητα της περιοχής μας.

Σε δικαστική διαδικασία η τοποθέτηση 9 ακόμα ανεμογεννητριών στη Μέσα Μάνη.

Εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Γυθείου την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων που αφορά στην εγκατάσταση ακόμα 9 ανεμογεννητριών στη Μάνη μετά την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για άρση του περιορισμού περί μη ορατότητάς τους από τους προστατευόμενους ως πολιτιστικά μνημεία οικισμούς (Αρεόπολη, Μίνα, Κίττα και Βάθεια). Σε συνέχεια της διαδικασίας αυτής των ασφαλιστικών μέτρων ο δικηγόρος Δημήτρης Μαριόλης, ο οποίος εκπροσωπεί τους Μανιάτες που ζητούν διακοπή των εργασιών εγκατάστασης, κατέθεσε στο Δικαστήριο, την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, πλήρη φάκελο της σχετικής δικογραφίας, με το σύνολο του αποδεικτικού υλικού. Αναμένεται η έκδοση της απόφασης σε σύντομο χρόνο.

Έκτακτες επιχορηγήσεις στο Δήμο Ανατολικής Μάνης και στο Δασαρχείο Γυθείου για έργα προστασίας και αποκατάστασης εδαφών από  πυρκαγιά του Αυγούστου.

Α) Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Ανατολικής Μάνης χρηματοδοτείται με τον ποσό των 3.350.000,00 ευρώ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ζημιών και των καταστροφών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή τον περασμένο Αύγουστο.

Τα χρήματα πρόκειται να διατεθούν για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης ζημιών στη δημοτική και αγροτική οδοποιία στις πληγείσες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Γυθείου, Σμύνου και Οιτύλου. Πιο συγκεκριμένα θα γίνουν έργα για την αντιμετώπιση προβλημάτων βατότητας που προέκυψαν μετά την πυρκαγιά, τα οποία προβλέπουν τσιμεντροστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις, υποστυλώσεις πρανών, εργασίες προστασίας των οδών από κατολισθήσεις με κατασκευή τοίχων αντιστήριξης (κατά περίπτωση) κ.ά.

Β) Πίστωση 1.233.999,65 ευρώ για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα καμένων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα στην περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης εγγράφηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Η εν λόγω πίστωση, ειδικότερα, αφορά σε έργα με τον πιο πάνω χαρακτήρα στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Γυθείου και συγκεκριμένα στα χωριά Καστάνια, Κρήνη, Πλάτανος, Σκαμνάκι και Σιδηρόκαστρο, που επλήγησαν από πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου. Τα 5 υποέργα της Μελέτης του Δασαρχείου Γυθείου για τις παρεμβάσεις στην πυρόπληκτη περιοχή της Ανατολικής Μάνης είναι: Το Υποέργο 1: Αφορά στην κατασκευή κορμοδεμάτων στην Κοινότητα Καστάνιας, προϋπολογισμού 756,75 €. Το Υποέργο 2: Αφορά στην κατασκευή σανιδότοιχων και κορμοφραγμάτων στην Κοινότητα Κρήνης, προϋπολογισμού 326,63 €. Το Υποέργο 3: Αφορά στην κατασκευή σανιδότοιχων και κορμοφραγμάτων στην Κοινότητα Σκαμνακίου προϋπολογισμού 263,44 €. Το Υποέργο 4: Αφορά στην κατασκευή σανιδότοιχων στην  Κοινότητα Πλατάνου, προϋπολογισμού 925,47 €. Το Υποέργο 5: Αφορά στην κατασκευή κορμοφραγμάτων στις Κοινότητες Σιδηροκάστρου και Πλατάνου προϋπολογισμού 731,14 €.

Ευκαιρία είναι με την πίστωση αυτή να προεκταθεί ο δρόμος μέχρι τον παλιό οικισμό του ηρωικού Πολυάραβου και να ανακατασκευαστεί το τμήμα που συνδέει τον οικισμό με το Σιδηρόκαστρο, δεδομένου ότι η περιοχή αποτέλεσε τον πυρήνα της πυρκαγιάς για πολλές μέρες. Έτσι, με τη διευκόλυνση πρόσβασης στο χώρο της μάχης, θα εκπληρωθεί και το ανεκπλήρωτο χρέος προς τους ηρωικούς πολεμιστές του 1826.

Γ) Συνολική πίστωση ύψους 4.500.000 ευρώ κατανέμεται, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών τον Αύγουστο 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Η εν λόγω χρηματοδότηση αφορά σε πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες διατίθενται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον πιο πάνω λόγο και που προέρχονται, τα 3.260.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών των πυρκαγιών έτους 2021” και προορίζονται για καθαρισμούς και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και το 1.240.000 ευρώ από το “Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της χώρας” και προορίζονται για αποκαταστάσεις υποδομών και καθαρισμούς ρεμάτων.

Από τις πιο πάνω πιστώσεις κατανέμονται στον πυρόπληκτο δήμο Ανατολικής Μάνης: Α) Από την πρώτη των 3.2 εκ ευρώ για αποκατάσταση τεχνικών έργων και βλαβών οδικού δικτύου, καθαρισμό  και ενίσχυση πρανών για αντιπλημμυρική προστασία στις περιοχές του που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 πίστωση 1.400.000 ευρώ, και Β) από τη δεύτερη του 1,2 εκ ευρώ  για αποκατάσταση τεχνικών έργων, καθαρισμό κοίτης και πρανών υδατορεμάτων για αντιπλημμυρική προστασία, στις περιοχές του που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, πίστωση 240.000 ευρώ.

Συμμετοχή Μανιατών σε επετειακές εκδηλώσεις στην Κρήτη 

Για ακόμα μια χρονιά, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης, αποτελούμενη από Αντιδημάρχους, μέλη του Σώματος Απόδοσης Τιμών και της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο, μετέβησαν στην Κρήτη προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες Μανιάτες που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά του νησιού κατά τη διάρκεια των κρητικών επαναστάσεων.

Αρχικά, η μανιάτικη αποστολή  βρέθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, στην Ασή Γωνιά (Δήμου Αποκορώνου). Η κοινότητα σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη των πεσόντων Μανιατών έχει αδελφοποιηθεί με την Αρεόπολη. Εκεί σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού εκδήλωση μνήμης για τους Μανιάτες που έπεσαν ηρωικά για την απελευθέρωση της Κρήτης.

Η συνέχεια της εκδήλωσης δόθηκε στη βουνοκορφή «Αγριμοκέρατο», όπου βρίσκεται το μνημείο των ηρώων Μανιατών, το οποίο ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου και φιλοτεχνήθηκε από τον Μανιάτη γλύπτη κ. Πέτρο Γεωργαρίου.

Την  Πέμπτη 4 Νοεμβρίου η αποστολή βρέθηκε στα Λιβάδια Ρεθύμνου, συμμετέχοντας σε τιμητικές εκδηλώσεις για τον οπλαρχηγό του Μυλοποτάμου Ιωάννη Σωπασή.

Στην πλατεία του χωριού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου Ευγένιου κι ακολούθησε παρέλαση προς το μνημείο του Ιωάννη Σωπασή. Μετά τον σύντομο χαιρετισμό των δημάρχων  Μυλοποτάμου Δημήτριου Κόκκινου και Ανατολικής Μάνης, ο λόγος δόθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Μαμαλάκη, ιστορικό ερευνητή. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ανταλλαγή τιμητικών πλακετών και δώρων, απονομές επαίνων σε μαθητές που αρίστευσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά και ένα τραγούδι από το Γιώργη Βάμβουκα – Φλασκή αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων στην εθελοθυσία του Αρκαδίου.

Η μανιάτικη αποστολή ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Κρήτη το Σάββατο 6 Νοεμβρίου μεταβαίνοντας στην Ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος στο Κισσό Ρεθύμνης, όπου τιμήθηκε η επέτειος της μάχης του 1868, που έλαβε χώρα πέριξ της Ιεράς Μονής με τη συμμετοχή και Μανιατών αγωνιστών.