Κατηγορία: ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ

Δύο βραβεία κορυφαίου αθλητή 2017 στο Λευτέρη  Πετρούνια

Ο συμπατριώτης μας, με καταγωγή από τη Λάγεια, Λευτέρης Πετρούνιας, στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (UEG) για την ανάδειξη των κορυφαίων αθλητών και ομάδων στη χρονιά που έφυγε, επικράτησε σε δύο κατηγορίες, αυτές του Κορυφαίου Ευρωπαίου Αθλητή και της Κορυφαίας Εμφάνισης για το 2017. Ο Πετρούνιας συγκέντρωσε 5.277 ψήφους, στην κατηγορία ευρωπαίου αθλητή της χρονιάς, και με ποσοστό 61% άφησε πολύ πίσω τον δεύτερο Μάριαν Ντραγκουλέσκου (2.545 ψήφους και ποσοστό 29%). Όσον αφορά την κορυφαία εμφάνιση της χρονιάς, ήταν άπιαστος με 7.798 ψήφους που μεταφράστηκε στο απίστευτο 87%!

Ο δύο φορές πρωταθλητής κόσμου και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους, στις δηλώσεις του τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω την UEG, που είχε την πολύ καλή ιδέα να δημιουργήσει αυτό τον θεσμό και που με πρότεινε ως υποψήφιο σε δύο κατηγορίες. Η θέσπιση των ετήσιων ευρωπαϊκών βραβείων ήταν μία κίνηση που χρειαζόταν το μεγάλο άθλημα της Γυμναστικής, για να αποκτήσει ακόμα ευρύτερη προβολή και για να δοθεί η ευκαιρία στους φιλάθλους να έρθουν πιο κοντά μας. Ελπίζω αυτή η πρωτοβουλία να συνεχιστεί και να γίνεται πιο δυνατή κάθε χρόνο.

Θα ήθελα να απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες φιλάθλους που με στήριξαν και που μου χάρισαν με την ψήφο τους αυτά τα δύο πολύ σπουδαία έπαθλα. Ο κόσμος έδειξε για άλλη μια φορά ότι πιστεύει σ’ εμένα, ότι με αγαπά πολύ και αναγνωρίζει την αξία όλων των διακρίσεων που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια. Η ανταπόκρισή του είναι συγκινητική και με γεμίζει δύναμη για την συνέχεια.

Δεσμεύομαι ότι και μέσα στο 2018 θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος αυτών των διακρίσεων, ώστε να προσφέρω κι άλλες χαρές σε όλους τους ανθρώπους που μου δείχνουν την εκτίμηση και την αγάπη τους».…

Η κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας.

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας τίμησε τη Μαρίζα Κωχ για την προσφορά της στη μουσική και την αγάπη της για τη Μάνη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας στην αίθουσα εκδηλώσεων «Περρωτή».

Τη μουσική παρουσία της Μαρίζας Κωχ πλαισίωσαν οι μουσικοί Μιχάλης Νικόπουλος (μπουζούκι και λαούτο) και Κατερίνα Κυρμιζή (κιθάρα και τραγούδι). Συμμετείχαν μαζί της, σ’ ένα παιδικό πρόγραμμα, και τα παιδιά που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ακολούθησε γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες ενώ τυχερή της βραδιάς αναδείχτηκε η κ. Αθηνά Ξανθάκη (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης), στην οποία έτυχε το φλουρί από την πρωτοχρονιάτικη πίτα, κερδίζοντας έναν πίνακα του ζωγράφου κ. Τζαμουράνη, προσφορά του Συλλόγου.

Παρευρέθηκαν οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Δημήτρης Κουκούτσης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτιστικοί σύλλογοι και πλήθος κόσμου.…

Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου Μηλέα – Παναγία Γιάτρισσα.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και τη διενέργεια διαγωνισμού για το  έργο  του δρόμου που συνδέει τη Μηλέα της Δυτικής Μάνης  με την Ιερά Μονή της Παναγίας Γιάτρισσας που βρίσκεται στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, στα όρια μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Μάνης.

Το έργο έχει  προϋπολογισμό 3.545.000 ευρώ , πίστωση προερχόμενη από το υπουργείο Ανάπτυξης που μεταβιβάστηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από το 2013. Μετά την έγκριση δημοπράτησης  ο σχετικός με το έργο ηλεκτρονικός διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί  μετά τον Ιανουάριο του 2018.

Ο δρόμος αυτός, που η διάνοιξή του έχει γίνει,  προ δεκαπενταετίας αποτελεί τμήμα της 2ης Επαρχιακής Οδού Μεσσηνίας (ΜΗΛΕΑ – ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ).…

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας.

Kατά τις εκλογές του Συλλόγου Μανιατών με έδρα την Καλαμάτα, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 εκλέχτηκε, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με την πιο κάτω σύνθεση (σε παρένθεση οι σταυροί προτίμησης).

ΝΙΚΑ-ΡΟΥΤΖΟΥΝΗ ΑΜΑΛΙΑ του Ιωάννη-Πρόεδρος (60 ψήφους)

ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Δημητρίου-Α’ Αντιπρόεδρος (45 ψήφους)

ΖΑΓΑΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Σταύρου-Β’ Αντιπρόεδρος (21 ψήφους)

ΚΟΥΡΟΥΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του Σταύρου-Ταμίας (21 ψήφους)

ΚΥΡΙΑΖΗ ΕΥΑΝΘΙΑ του Περικλή-Γεν. Γραμματέας (22 ψήφους)

ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Γεωργίου-υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων (19 ψήφους)

ΓΥΦΤΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ του Σταύρου-Αναπληρώτρια Γραμματέας (19 ψήφους)

ΜΠΑΣΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Σωκράτη-Μέλος (22 ψήφους)

ΛΟΥΚΑΡΕΑ ΕΥΓΕΝΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Ηλία-Μέλος (16 ψήφους)

Η νέα εξελεγκτική επιτροπή:

ΜΠΑΖΙΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Σταύρου (36 ψήφους)

ΓΙΑΝΝΑΚΕΑ ΜΑΡΙΑ του Παναγιώτη (32 ψήφους)

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Γεωργίου (8 ψήφους)…

Στις 25  Νοεμβρίου έγινε η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητου Λαμπρινάκου στην Καλαμπάκα

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων Θεόκλητος έδωσε την, προβλεπόμενη από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας,  διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος στην Καλαμπάκα, έδρα της Μητροπόλεως, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, όπου με μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε η τελετή Ενθρόνισης. Η υποδοχή του νέου Μητροπολίτου έγινε αρχικά στη Βασιλική Καλαμπάκας και στη συνέχεια κλήρος και λαός τον υποδέχτηκε στη κεντρική πλατεία της πόλης. Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας προσφώνησε τον νέο Ποιμενάρχη, ο οποίος τον καλωσόρισε και ανέφερε ότι θα έχουν αγαστή συνεργασία για το κοινό καλό του τόπου. Αμέσως μετά ακολούθησε πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος, όπου ενώπιον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε η τελετή της Εγκατάστασης του νέου Μητροπολίτη.

Οι ευχές όλων μας, για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των καθηκόντων του, θα τον ακολουθούν σ` όλη της διάρκεια της ποιμαντορίας του.

Μνήμες από την επιστημονική διαδρομή του συμπατριώτη μας Καθηγητή Γρ. Σκαλκέα και πάλι στην επιφάνεια.

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον  ιρακινής καταγωγής αμερικανό καρδιοχειρουργό Χαζίμ Σάφι (Hazim Safi), που ειδικεύεται στη χειρουργική των αορτικών ανευρυσμάτων, η οποία χωρίς τη συμβολή του θα ήταν πιθανότατα πολύ διαφορετική.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αμερικανός γιατρός εξήρε και το έργο δύο Ελλήνων συναδέλφων του. Αφενός αναφέρθηκε στα αορτικά μοσχεύματα που ονομάζονται S, από το πρώτο γράμμα του επωνύμου τού ακαδημαϊκού Γρηγορίου Σκαλκέα, ο οποίος τα σχεδίασε την εποχή που μαθήτευε κοντά στον ΝτιΜπέικι (κοινό τους δάσκαλο στη χειρουργική της καρδιάς, και αφετέρου στον δικό του μαθητή, τον καρδιοχειρουργό Δημήτρη Ηλιόπουλο, με τον οποίο ανέπτυξε τα πρωτόκολλα προστασίας των νεφρών και της σπονδυλικής στήλης, κατά τη διάρκεια αορτικών επεμβάσεων.

Προς τουριστική αξιοποίηση οι ιστορικοί μύλοι της Μαντίνειας από το δήμο Καλαμάτας (πρώην Ίδρυμα Παναγιώταρου)

Το κτίριο με τις αναβλύζουσες νερομάνες

Όπως έχει παρουσιαστεί σε δημοσιεύματα της ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που παρακολουθούσαν χρονικά τις εξελίξεις , η περιουσία του Ιδρύματος Βασιλείου και Ευδοκίας Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια της Δυτικής Μάνης έχει μεταβιβαστεί στο δήμο Καλαμάτας (στον οποίο εντάχθηκε από το 1998 διοικητικά η περιοχή, λόγω της αδυναμίας εκπληρώσεως του σκοπού του, ως γηροκομείο. Προ ημερών, μετά και το ξεπέρασμα και των τελευταίων τυπικών διαδικασιών, υπογράφτηκε το συμβόλαιο μεταβίβασης της περιουσίας του από τον εκπρόσωπο του υπό εκκαθάριση ιδρύματος και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.         

Η περιουσία αυτή συνίσταται από  ένα σημαντικό ακίνητο το οποίο βρίσκεται επί του παραλιακού δρόμου Καλαμάτας – Μικρής Μαντίνειας, δίπλα στη θάλασσα, σε οικόπεδο έκτασης 18 στρεμμάτων. Μάλιστα, υπόγεια του κτηρίου, που βρίσκεται στην έξοδο προς τη θάλασσα του φαραγγιού του Ριντόμου εκβάλλει κεφαλάρι νερού  που παλιότερα κινούσε υδρόμυλους.  Στην περιουσία περιλαμβάνονται επίσης αγροτεμάχια, καθώς και σε διαμέρισμα στην Αθήνα.

Πρόθεση του δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, είναι να εκκινήσει σύντομα  διαγωνιστικές διαδικασίες για να αξιοποιηθεί το κεντρικό ακίνητο ως τουριστική επένδυση, Σημαντικό στοιχείο έλξης επενδύσεων αυτού του χαρακτήρα, εκτός από την κεντρική θέση του ακινήτου στη παραθαλάσσια περιοχή αποτελεί και η ενεργειακή χρήση της ροής  του νερού που περνά μέσα από το οικόπεδο.

Το ακίνητο αυτό συνδέεται με την ιστορία της Μάνης δεδομένου ότι αποτέλεσε ιδιοκτησία του Λυμπεράκη Γερακάρη με παραχώρηση από τους Οθωμανούς κατά τη δεκαετία του 1670 που διορίστηκε απ` αυτούς μπέης της Μάνης. Ο τελευταίος , κράτησε την ιδιοκτησία όταν το 1685 η Πελοπόννησος καταλήφθηκε από τους Ενετούς προσχωρώντας στο στρατόπεδό τους και στη συνέχεια την έδωσε προίκα στη θυγατέρα του Σταθούλα , μητέρα του Παναγιώτη Μπενάκη, προύχοντα της Καλαμάτας. Μετά την επανακατάληψη της Πελοποννήσου από τους Οθωμανούς, το 1715, η ιδιοκτησία των νερόμυλων περιήλθε, μέσω ανταλλαγών, στην οικογένεια Καπετανάκη, των οπλαρχηγών της περιοχής. Μετά από ανεπιτυχή εμπορική αξιοποίησή της περιήλθε στους τελευταίους ιδιοκτήτες, την οικογένεια Παναγιώταρου, που με τη διαθήκη τους, την όρισαν για λειτουργία γηροκομείου, που τελικά δεν κατάφερε να διατηρηθεί οικονομικά.

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της “Πολιτιστικής & Οικολογικής Κίνησης Μέσα Μάνης”.

Μετά την πρόωρη απώλεια του δραστήριου Προέδρου της Κυριάκου Κοττέα η Πολιτιστική & Οικολογική Κίνηση Μέσα Μάνης διαμόρφωσε το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο, ως εξής:  Πρόεδρος ο Κυριάκος Ζηλάκος, Αντιπρόεδρος ο Σταύρος Κυρίμης, Γενική Γραμματέας η Βαρβάρα Γαργαλάκου, Ταμίας ο Φίλιππος Περιμένης και Μέλος ο Βασίλης Κανακάκης.…

Παγκόσμιος πρωταθλητής ξανά ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ, εκεί όπου έχουν γραφτεί κάποιες από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής κι εκεί ακριβώς όπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 «έλαμψε» το αστέρι της Νάντιας Κομανέντσι και δόθηκε το πρώτο τέλειο «10» στην ιστορία του αθλήματος, ο Λευτέρης Πετρούνιας θριάμβευσε και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Ο 27χρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης αποδείχθηκε ανίκητος για άλλη μια διοργάνωση. Συγκέντρωσε 15,433 βαθμούς σε άσκηση με συντελεστή δυσκολίας 6,30 και υπερασπίστηκε τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν από δύο χρόνια στη Γλασκώβη, αφήνοντας στην 2η θέση τον Ρώσο Ντενίς Αμπλιάζιν με 15,333 β. και στην 3η θέση Κινέζο Γιανγκ Λιου με 15,261 β.

Ο αθλητής του προπονητή Δημήτρη Ράφτη με το δεύτερο χρυσό, ισοφάρισε το… εγχώριο ρεκόρ του Βλάση Μάρα, που έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 2001 και το 2002 στο μονόζυγο (ο Μάρας έχει κι ένα χάλκινο

Με τη νίκη στο Μόντρεαλ ο Πετρούνιας διατήρησε το αήττητο σερί που άρχισε τον Απρίλιο του 2016 και περιλαμβάνει επτά διαδοχικές νίκες στους ισάριθμους αγώνες που έλαβε μέρος. Η τελευταία φορά που ηττήθηκε ήταν στις 18 Απριλίου 2016, στο προ-Ολυμπιακό test event του Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου κατέλαβε τη 2η θέση, πίσω από τον Βραζιλιάνο «οικοδεσπότη» και Ολυμπιονίκη του 2012 Αρτούρ Ζανέτι.

Έκτοτε παραμένει ανίκητος και πανηγύρισε διαδοχικούς θριάμβους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βέρνης (Μάιος 2016), στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο (Αύγουστος 2016), στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2017), στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού (Μάρτιος 2017), στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Κλουζ (Απρίλιος 2017), στο Τσάλεντζ Καπ του Παρισιού (Σεπτέμβριος 2017) και τώρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ.…

Χρυσό Βραβείο Best City 2017 για το Δήμο Καλαμάτας

Η επίδοση του βραβείου στο δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα

Το Χρυσό Βραβείο Best City 2017 για τη μετασκευή του παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας στο νέο Δημαρχείο παρέλαβε ο Δήμαρχος, στην Τεχνόπολι του Δήμου Αθηναίων, το βράδυ της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο τελετής που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό Plant και το Netweek της Boussias Communications. Βραβεία δόθηκαν για τις καλύτερες πρακτικές, τις καινοτόμους δράσεις και τις εφαρμοσμένες τεχνολογίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες εξασφαλίζουν καθαρό περιβάλλον, υγεία, ασφάλεια, πολιτισμό, ευκαιρίες εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και, τελικά, καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες. Την αξιολόγηση πραγματοποίησε ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή με επικεφαλής το Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, που αποτελεί την τρίτη «πρωτιά» για το Δήμο Καλαμάτας σε πανελλαδικές διακρίσεις μετά το πρώτο βραβείο από τη WWF για το αστικό πράσινο και το πρώτο βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ για το νέο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες για τη βράβευση, καθώς και για την εμπειρία που άντλησε από τις πρωτοποριακές ενέργειες άλλων Δήμων, που είναι άξιες μίμησης. Ο Π. Νίκας, αναφερόμενος στο παλιό Νοσοκομείο, τόνισε ότι «κατορθώσαμε και πήραμε, εδώ και κάποια χρόνια, απαξιωμένα ή διαλυμένα κτίρια όπως αυτό όπου στεγαζόταν το Νοσοκομείο, χώρος όπου δρούσαν διάφορα αντικοινωνικά στοιχεία, σε μία φτωχή περιοχή της Καλαμάτας», τα οποία μετατράπηκαν σε κόσμημα. Πολλά οφείλονται στη μελέτη της μετασκευής, που δωρίθηκε στο Δήμο από την ΤΕΜΕΣ – COSTA NAVARINO και τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο.…

Top